VIER

Lach helpt Olga winnen

Irritant? Aanstekelijk? Feit is dat lach haar van pas komt in 'De Slimste Mens'

Ze is jong, slim, met benen om van te duizelen - zéker omdat ze dag na dag in minirok blijft zitten in 'De Slimste Mens'. Olga Leyers (19) heeft alles. Maar die lách - dat luide gekakel, schaamteloos met open mond? "Niks aan te doen: lachen is genetisch bepaald. En eigenlijk is haar lach misschien wel een reden waarom ze het zo goed doet in de quiz."

Ze buldert niet zoals Natalia of Margriet Hermans. Ze lacht niet koket zoals Wendy Van Wanten. Het lijkt een béétje op het sappige salvo van Karen Damen, maar Olga Leyers' lach heeft een scherp randje, een tremolo die rillingen over de ruggengraat jaagt. Irritant, zeggen zure twitteraars. Aanstekelijk, vinden anderen. Feit is: op de Facebookpagina van HLN.be vindt 94% Olga Leyers sympathiek, zo bleek uit een poll met maar liefst 7.000 likes in twee uur tijd.

Volgens lachcoach Geert Van de Vijver is de waardering voor iemands lach net zo persoonlijk als iemands zangstem mooi vinden - en dus is een oordeel over de lach van Olga bij voorbaat subjectief. "Sommigen houden niet van hoge hikken, anderen niet van bulderlachen. Er bestaat geen algemeen aanvaarde 'goeie' lach, omdat er - in tegenstelling tot zangstemmen - geen algemene gradaties van lachen zijn."

Je lach veranderen, heeft trouwens weinig zin, zegt gedragsbioloog Mark Nelissen (UA). "Je lach is spontaan. Als je zoiets probeert bij te sturen, komt het geforceerd over. En het is net die spontaneïteit die een lach aanstekelijk maakt. Het maakt deel uit van je persoonlijkheid: een stuk is genetisch bepaald, een ander stuk krijg je mee tijdens het opgroeien."

Beter luid dan besmuikt

Lachcoach Van de Vijver ziet tijdens zijn sessies tientallen mensen - en iedereen lacht anders, zegt hij: "Ik heb nog nooit twee dezelfde 'lachen' gehoord." Als lachen deel uitmaakt van je persoonlijkheid, zegt het dan ook iets over je karakter? "Wie luid lacht en zich niet schaamt om in het publiek te lachen, is een extraverte persoon. Iemand die goed in zijn vel zit, ook. Wie wat minder zelfverzekerd in het leven staat of wat verlegen is, zal veel stiller en besmuikter lachen - eens gniffelen, op z'n hoogst."

In het verre verleden van de mensheid had lachen een andere betekenis. "In wezen is dat een agressief signaal. Een waarschuwing voor wie de groep bedreigt. Later is lachen geëvolueerd naar een uiting om de verschillende individuen in de groep aan mekaar te binden", zegt gedragsbioloog Nelissen. "Daarom moet lachen ook luid zijn: eens gniffelen is niet genoeg om op te vallen. Wie het luidst lacht, doet het hardst zijn best om de groep te verbinden - desnoods, zoals Olga Leyers, met wijd open mond om het meeste geluid te produceren. Je moet er eens op letten: als je alléén naar een grappig filmpje kijkt, zal je veel minder uitgesproken lachen dan wanneer je datzelfde filmpje met verschillende mensen ziet."

Sixpack

Lachen wordt heel veel positieve effecten toegedicht - het verdooft de pijn, versterkt het immuunsysteem, geneest migraine en slapeloosheid, verlaagt de bloeddruk. En een écht stevige slappe lach geeft evenveel energie als een paar kilometer joggen. Afgaande op de hoeveelheid die Olga Leyers produceert, zal zij minder kans maken op levensbedreigende kankers en hart- en vaatziekten en een ijzersterke conditie hebben. Het is niet voor niks dat mensen met een goed ontwikkeld gevoel voor humor zeven jaar langer leven dan zuurpruimen. Dat zeggen wij niet, wel de Noorse professor Sven Svebak. Hij berekende dat 10 à 15 minuten lachen per dag al zeker 40 calorieën verbrandt en tegelijk de buikspieren traint - dat doet weinig voor je gezondheid, wel voor dat gedroomde sixpack. "Lachen ís gezond, dat is voldoende bewezen. Je produceert endorfines en van die hormonen in onze hersenen voelen we ons gelukkiger", zegt Nelissen.

Maar het allerbelangrijkste effect van lachen in een competitieve omgeving als die van 'De Slimste Mens ter Wereld', is wel dit: "Lachen werkt stressverlagend", zegt Van de Vijver. "Het is de perfecte uitlaatklep als je je gespannen voelt. Je kent dat wel, mensen die moeten lachen tijdens een begrafenis of voor een examen, puur van de zenuwen. Misschien is dat wel een reden waarom Olga het zo goed doet in 'De Slimste Mens': ze lacht haar stress gewoon weg."

Lees meer