vtm

Marianne Devriese over haar comeback in ‘Familie’: “Hopelijk voelt kijker zich niet bedrogen”

De wonderbaarlijke verrijzenis is het niet, want Marianne Devriese (39) speelt niet opnieuw Evy in ‘Familie’. Maar haar terugkeer naar de reeks is wel uitermate verrassend. Én roept bijzonder veel vragen op. Hieronder beantwoordt Marianne ze (bijna) allemaal.

Vrijdag kruiste Hanne (Margot Hallemans) in ‘Familie’ een oude ­bekende in de supermarkt. ­Althans, dat dacht ze. De vrouw leek erg op Evy, maar beweerde Iris te heten. Hanne bleef verward achter. En met haar wellicht ook alle soapliefhebbers. “De kijker heeft gezien dat Evy werd vermoord, dat haar lijk werd gevonden en dat ze ondertussen werd gecremeerd’, zegt Marianne. ‘En voor alle duidelijkheid: Evy blijft wel degelijk dood.”

Wie heeft Hanne dan in de winkel gezien? En bestaat er een link met Evy?

Dat mag ik nog niet vertellen, dat wordt pas in de volgende afleveringen duidelijk. Ik kan enkel verklappen dat mijn ­terugkeer niet bij deze ene flits zal blijven. Toen Evy eind ­november uit de reeks verdween, wist ik natuurlijk al dat ik zou mogen terugkeren. Ik wilde dat toen ook van de daken schreeuwen, maar mocht dat uiteraard niet. Ik kon het echter niet laten om toch een kleine hint op ­Facebook te zetten: ­‘Bedankt voor de mooie reacties, maar blijf zeker kijken.’

De hoeveelheid reacties was overweldigend. Na de aflevering waarin Evy stierf, verschenen er op fansites meer dan 5.000 commentaren.

Ja, gek, hé? Ik had nooit gedacht dat zoveel kijkers zo hartverwarmend zouden reageren. En bijna iedereen vond het zó jammer dat Evy eruitging. Commentaren als ‘Ik ben hier echt verdrietig van’ en ‘Zo van mijn melk’... Blijkbaar heb ik de kijkers echt kunnen raken als Evy. De grappigste opmerkingen vond ik: ‘We gaan je missen’ en ‘Het ga je goed’. Alsof ik echt dood was. (lacht) Sommigen schreven ook dat ze het erg vonden dat ik geen werk meer had.

Maar dat was dus niet zo.

Klopt. Vier dagen na de sterfscène van Evy op tv stond ik alweer op de set van ‘Familie’ voor mijn eerste scène met Hanne in de supermarkt. Deze nieuwe rol geeft me opnieuw enige financiële zekerheid, en daar ben ik wel blij om. Ik ben tenslotte een mama met drie kinderen, en mijn echtgenoot heeft als acteur ook een onzeker beroep (Steve Geerts, die we kennen uit tv-reeksen als ­‘Professor T.’ en ‘Cordon’, en als Alexander in ‘De Collega’s 2.0’, nvdr).

Na de dood van Evy zei je dat je bewust de scenario’s niet meer had gelezen. Je wist dus niet hoe je personage gevonden zou worden en hoe het met Marie zou aflopen.

Door de opnamen in het bos wist ik natuurlijk wel dat Marie me daar zou droppen. Maar net als alle andere kijkers heb ik de afloop van die verhaallijn op tv moeten ontdekken. Dat Marie met de moord lijkt weg te ­komen, vond ik wel schrikken. Maar het was vooral leuk om eens onbevangen en zonder voorkennis naar ‘Familie’ te kijken. Al ben ik ­intussen weer van alles op de hoogte.

Neemt ‘Familie’ de kijkers nu niet een beetje bij de neus?

Dat gevoel heb ik niet. In interviews over het afscheid van Evy heb ik ook niet gelogen, vind ik. Ik heb toen gezegd dat het hoofdstuk van Evy afgesloten was. Dat blijft zo. Ik voegde er ook aan toe dat ik al een nieuwe job had. Dat klopt eveneens. Dat ik opnieuw in ‘Familie’ zou spelen, heb ik wel verzwegen. Ah ja, ik kon toch moeilijk zeggen: ‘Niet getreurd, over dik twee maanden ben ik er weer’?

Je keert wel erg snel terug, nee?

Bwah, ik heb geen probleem met deze timing. Het lichaam van Evy werd pas op nieuwjaarsdag gevonden en sindsdien wordt er nog veel over haar gepraat. Ze was dus nog lang niet uit het oog, en zeker niet uit het hart. Hoewel, ze verdween toch al eind november... Ik ben benieuwd wat de kijkers van deze wending zullen vinden.

Maak je je daar zorgen over?

Ik hoop vooral dat ze zich niet bedrogen zullen voelen. Omdat Evy dood blijft, ga ik ervan uit dat de commentaren wel zullen meevallen.

Hoe moeilijk was het voor jou om je terugkeer geheim te houden?

Heel erg moeilijk! De figuranten die met mij in de supermarkt moesten spelen, waren duidelijk verward en begrepen niet wat er aan de hand was. Voor ons een mooi voorproefje om de reacties van de kijkers in de huiskamer te peilen. We hebben hen toen geen uitleg gegeven, waardoor ze ook niet wisten wat we aan het opnemen waren en wie ik vertolkte. Wel hebben we hen uitdrukkelijk gevraagd geen beelden of berichten op sociale media te posten. Wat ze ook niet gedaan hebben, gelukkig. Iedereen bij ‘Familie’ was de voorbije weken erg zenuwachtig over mogelijke lekken of spoilers. Ook tegen mijn naaste omgeving heb ik wekenlang gezwegen.

Zelfs tegen Steve en de kinderen?

Tegen mijn man niet. Want ik weet wel dat hij een geheim kan bewaren. Maar de kinderen wisten tot afgelopen vrijdag van niks. Zij zijn 3, 5 en 8 jaar, te jong dus om trouw naar ‘Familie’ te kijken. Maar na de aflevering met de dood van Evy kwamen ze wel thuis met vragen: ‘Op school zeggen ze dat je uit ‘Familie’ bent verdwenen, klopt dat, mama?’

Wat antwoordde jij dan?

Dat Evy inderdaad dood was. ‘Ah, en wat doe je nu dan voor werk?’ was hun volgende vraag. ‘Dat blijft nog even mijn geheimpje’, heb ik hen geantwoord. Ik wilde hen niet in een lastig parket brengen, en ik wilde voorkomen dat ze op school of in de turnkring hun mond voorbij zouden praten. Toen de ontmoeting tussen Hanne en mijn nieuwe personage in de supermarkt werd uitgezonden, heb ik hen wel meteen gezegd dat ik nog steeds bij ‘Familie’ werk. Dat vonden ze prettig nieuws, want ze gaan graag mee naar de studio om daar rond te lopen of eens in de schminkstoel te zitten.

Wisten al je collega’s dat je zou terugkeren?

Tuurlijk. Iedereen weet ondertussen wat er wel en niet doorverteld mag worden. ­Bovendien zagen ze mij bij de repetities en in de studio rond­lopen. Na de sterfscène van Evy hebben we samen mijn personage uitgewuifd. Maar snel daarna was er dus alweer een ­welkomstmoment.

Besef jij hoe uitzonderlijk het is dat jij zo kort na elkaar twee rollen mag spelen in ‘Familie’?

Ik ben de makers heel dankbaar voor deze kans en zet me dan ook voor 200 procent in. Er lopen duizenden actrices rond, maar toch denken ze aan mij voor deze rol. Geweldig!

Je ziet er op het scherm bijzonder afgetraind uit, Marianne. Was dat een vereiste voor je nieuwe rol?

(knikt) Ik doe al weken aan krachttraining met een personal coach. In het begin was dat vier keer anderhalf uur per week, nu zit ik nog aan twee sessies per week. Dat blijft pittig. Heel wat vetmassa is ondertussen al vervangen door spieren. Ik let ook meer op mijn voeding en ben ondertussen zelfs wat afgevallen.

Je hebt ook een compleet ander kapsel en haarkleur.

Ik moet er zelf nog wat aan wennen, want deze nieuwe look is niet mijn eigen keuze. Ik had mijn haar voordien nog nooit gekleurd. Deze metamorfose is echt extreem voor mij, maar absoluut nodig en ideaal voor deze rol. Ik kan er dus wel mee leven. Zeker omdat ik ook toffe reacties krijg. Mijn dochters blijven alle drie fan van mijn vorige lange bruine lokken, maar mijn man heeft al een paar keer gezegd dat hij blij is met de nieuwe vrouw die in huis rondloopt. (lacht) Tja, ik zie er anders uit, mijn conditie is beter en ik voel me energieker en opgewekter. Ik ben dus eigenlijk ook een beetje nieuw! 

7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • minouke snuiter

    Als dat in Amerikaanse soaps kan waarom dan niet in Vlaamse hé

  • marie van sijpe

    dit kan echt niet meer is ook geen meerwaarde

Lees meer