8 Martine Tanghe door de jaren heen. Geert van Istendael, die in hetzelfde jaar begon als VRT-journalist: '‘Haar présence, haar perfecte uitspraak, haar mooie spreekritme, het was er allemaal vanaf dag één.’
VRT / Fotomontage DM Martine Tanghe door de jaren heen. Geert van Istendael, die in hetzelfde jaar begon als VRT-journalist: '‘Haar présence, haar perfecte uitspraak, haar mooie spreekritme, het was er allemaal vanaf dag één.’

Exclusief voor abonnees

Martine Tanghe, veertig jaar nieuwsanker: van 'Rooie Martine' tot enthousiaste oma

Collega's van toen en nu over Martine Tanghe

Vanavond start op Canvas Dank dat u bij ons was, een vierdelige documentaire over veertig jaar tv-journalistiek. Aanleiding voor het programma is het veertig­jarige nieuwsankerschap van Martine Tanghe (62), kroonjuweel van de VRT-nieuwsdienst.

"Ik ben niet van plan om nog twintig jaar op die BRT te blijven, zelfs geen tien. Ik wil daar niet op mijn zestigste nog altijd mijn tekstjes zitten schrijven.” Aldus spreekt Martine Tanghe in Humo, op 26 mei 1983. Ze is 27, presenteert al vijf jaar het nieuws en maakt op ouderwets eerlijke wijze gewag van een professioneel dipje. “Een mens moet na verloop van tijd de moed hebben om te zeggen dat het genoeg is geweest. Als de situatie op de arbeidsmarkt beter was, zou ik durven uit te kijken naar iets anders.”

Twaalf maanden later neemt ze een jaar verlof zonder wedde en stapt ze met haar echtgenoot, VRT-journalist Jos Van Hemelrijck, aan boord van de Miss Musette: de zeilboot waarmee het sprankelende echtpaar al globetrottend de Kaapverdische eilanden en de Caraïben zal veroveren. Een lang gekoesterde droom, heet het in Humo, maar ook een gevalletje van escapisme: “Ik hou van mijn job, maar de haat en de vijandschap van buitenaf zijn er te veel aan. Ik ben ziek van al die mensen die me achtervolgen en voor rotte vis uitmaken. Ik wil daar een jaartje vanaf zijn.”

Martine Tanghe – nochtans opgegroeid in een deugdelijk Bellems arbeidersgezin en intellectueel gedrild in een oerkatholiek Kortrijks internaat – valt in haar beginjaren niet in de smaak van de Vlaamse huismoeders. Haar haar is te lang, haar jeansbroek te mannelijk en haar hemd te geruit. 

Je hebt 8% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Anne Kastelijns

    Totaal niet neutraal, integendeel. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik van nieuwszender veranderd ben.

  • Bibi Van Keer

    Een baken van vertrouwen als het land wankelt

Lees meer