AP

Netflix-reeks '13 Reasons Why' onder vuur na heftige verkrachtingsscène: "De inhoud is nóg erger dan we verwacht hadden"

Het tweede seizoen van de Netflix-kaskraker '13 Reasons Why' is nog maar net uit, maar kan nu al rekenen op een hoop kritiek. De Amerikaanse belangengroep Parents Television Council eist zelfs dat Netflix de serie offline haalt. "De inhoud is nog erger dan we verwacht hadden'', aldus de voorzitter.

De groep windt zich vooral op om het feit dat er in één van de scènes te zien is hoe het personage Tyler wordt verkracht door andere mannen. Ook vallen de leden over de manier waarop de serie de voorbereidingen op een schietpartij op school laat zien. "We hadden graag 13 redenen willen hebben voor hoop en verlossing na de zelfmoord van het vrouwelijke hoofdpersonage, maar in plaats van kijkers moed in te spreken, biedt het seizoen alleen maar aanleiding tot moedeloosheid", zo luidt het statement van de Parents Television Council. 

Omdat het nieuwe seizoen volgens de belangengroep aanzet tot het schaden van tieners en kinderen, eisen ze nu dat Netflix de serie offline haalt. De maker van '13 Reasons Why', Brian Yorkey, denkt daar echter heel anders over. "We snappen dat sommige scènes moeilijk zijn om te zien, maar de mensen die dit echt meemaken ervaren veel meer pijn."

Punt

Ook acteur Justin Prentice, Bryce in de serie, heeft zich uitgesproken over de ophef. "Ik snap het punt, maar wat we willen bereiken is dat mensen zien hoe het er echt aan toe kan gaan. Dit is iets dat dagelijks voorkomt onder tieners. Het feit dat er nu al over wordt gesproken betekent dat mensen er mee bezig zijn. En dat is goed."

Het eerste seizoen riep al de nodige controverse op. Zo was de zelfmoord van hoofdrolspeelster Hannah expliciet in de serie te zien. Dat gaf volgens critici een te romantisch beeld van suïcide. Naar aanleiding van de kritiek voegde Netflix eerder al geschreven waarschuwingen toe aan de afleveringen, maar bij het tweede seizoen is ook een videowaarschuwing te zien.

Wie vragen heeft over zelfmoord kan terecht op www.zelfmoord1813.be of op het nummer 1813.

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • gert rossignol

    Goede serie, laat zien wat er in het echte leven voor valt! REALITEIT. Mensen die hier kritiek op hebben zijn mensen die liever oogkleppen opzetten! Kijk er dan niet naar hè. Als ik het niet zie dan gebeurt er niks zeker!

  • Sandy Bekaert

    Die scène was inderdaad wel heftig. Na die bewuste aflevering ben ik toch ook even iets anders gaan doen om mijn gedachten te verzetten. Maar om het daarom nu te verbieden... Er zijn veel gruwelijkere zaken op tv en de serie heeft niet voor niks een 16+ waarschuwing

Lees meer