Een kinderhandelaar biedt kleuters aan als koopwaar: "Wij kiezen enkel perfecte kinderen voor onze stock."
VIER Een kinderhandelaar biedt kleuters aan als koopwaar: "Wij kiezen enkel perfecte kinderen voor onze stock."

Nieuw programma Axel Daeseleire legt kinderhandel bloot: "India is supermarkt voor kinderen"

India is een supermarkt voor kinderen. Die pijnlijke waarheid legt Axel Daeseleire bloot in de eerste aflevering van zijn nieuwe documentairereeks 'Trafiek Axel', waarin hij probeert om een zoon of dochter te kopen. "Naar schatting 2 miljoen kinderen worden elk jaar verhandeld", zegt Unicef.

"Zeg maar wat je nodig hebt. Ik heb kinderen van 1 tot 10 jaar oud. Wij kiezen enkel perfecte kinderen voor onze stock." Als producten, als koopwaar: zo biedt een Indische kinderhandelaar peuters en kleuters aan aan Axel Daeseleire. Daeseleire reisde naar Punjab in Noord-India, op zoek naar kinderhandelaars. Onder het mom van een man die wanhopig vader probeert te worden en een kind kopen als laatste optie ziet, legde hij de ontmoetingen daar vast met verborgen camera's. Het resultaat is donderdag te zien op VIER in de eerste aflevering van 'Trafiek Axel'.

10.000 euro en minder

Voor 10.000 euro en zelfs ook minder - afhankelijk van onder meer de leeftijd van het kind - kon het al, een zoon of dochter kopen in India. 15.000 kinderen per jaar worden er verhandeld. "India is de supermarkt van de kinderhandel", zeggen de programmamakers. Maar het is lang niet het enige land waar het gebeurt. Volgens Unicef worden wereldwijd vijf tot zes miljoen mensen per jaar het slachtoffer van mensenhandel. Naar schatting een derde daarvan is kind. "Benin, Haïti, grote delen van Azië, maar ook Latijns-Amerika... Kinderhandel zit verspreid overal ter wereld waar armoede is", zegt Philippe Henon van Unicef. "Het gebeurt dat kinderen door hun ouders worden afgestaan omdat die te arm zijn om hun gezin te onderhouden, sommigen worden ook ontvoerd. Bovendien gaat het vaak om landen met een gebrek aan geboorteregistratie. Die kinderen bestaan dan officieel niet, hebben geen papieren en zijn dus een vogel voor de kat. Valse papieren zijn snel gemaakt zo." De kinderen worden via gewiekste zakenmannen verkocht aan adoptieouders die de ellenlange adoptieprocedure op die manier proberen te omzeilen, maar komen ook vaak terecht in de prostitutie, in de dwangarbeid of in extreme vorm in het leger als kindsoldaat. "Er zijn ook tal van adoptieverhalen waarbij ouders niet op de hoogte zijn dat hun kind verkocht is. Vorig jaar nog was er bij ons het grote adoptieverhaal uit Congo, maar ook na de aardbeving in Haïti in 2010 zagen we dat plots veel meer kinderen ter adoptie werden aangeboden."

Jaar voorbereiding

De transactie van een kind mag in 'Trafiek Axel' dan wel vlot lijken te lukken, makkelijk ging het allerminst, benadrukken de programmamakers. "Hier zijn we een jaar mee bezig geweest", zegt Eric Goens. "Zo'n kind wordt niet in een zoekertje via Google aangeboden uiteraard. Je doet research en komt via via bij een handelaar terecht. Zonder lokale fixer ben je op zoek naar een speld in een hooiberg."

De televisieploeg trok rechtstreeks naar India, maar volgens Iara de Witte, projectmedewerker Kinderrechten en Seksuele uitbuiting bij Defence for Children, is dat - gelukkig - een minderheid: "Wellicht is het een kleine groep mensen die zelf op pad gaat. De meeste mensen adopteren via een bureau, maar ook dan is het mogelijk dat kinderen met slechte bedoelingen - zoals seksueel misbruik - worden gekocht."

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • alex devos

    Moest dat niet bestaan zou er geen interessant programma bestaan .ik zou liever geen programma hebben dan zo een mooi programma

  • Ineke Visser

    India is bekend dat het land het meeste slaven heeft ter wereld. Naar schatting 5 miljoen mensen zijn daar slaven. Blij van wordt je niet om het licht uit te drukken.

Lees meer