Maestro (centraal). Protagonisten Peter en Psi bewegen zich door het lichaam voort in een soort vliegende bol.
tv5monde.com Maestro (centraal). Protagonisten Peter en Psi bewegen zich door het lichaam voort in een soort vliegende bol.

Nostalgie: educatieve animatiereeks ‘Er was eens’ te zien op Netflix

Op Netflix is sinds vandaag de educatieve tekenfilmserie ‘Er was eens ... het leven’ te vinden. De Franse animatiereeks werd in de jaren tachtig door de BRT uitgezonden. Voor heel wat dertigers is ‘Er was eens ...’  pure nostalgie.

In de serie leiden de personages ‘Peter’ en 'Psi’ de jonge kijker rond en gaan ze te rade bij ‘Maestro’, een oude man met een enorme witte baard. In de Nederlands gedubde versie had hij een nogal hoge stem. Hij geeft les over tal van onderwerpen zoals het menselijk lichaam, de ruimte, de wereldgeschiedenis en de ontdekking van Amerika. In totaal werden zeven seizoenen van telkens 26 afleveringen ingeblikt.

De op Netflix verkrijgbare reeks behandelt het menselijk lichaam. Doelgroep zijn de kinderen uit het basisonderwijs. Zij krijgen aan de hand van duidelijke en grappige animaties een goed beeld over de precieze werking van ons lichaam. ‘Peter' en ‘Psi’ zijn witte bloedlichaampjes en bewegen zich voort in een soort vliegende bol, terwijl virussen en bacteriën veelal met een rode neus worden afgebeeld. Een trucje om de ‘slechteriken’ aan te duiden. Iets wat ook in de latere seizoenen wordt herhaald.

‘Er was eens’ slaagde er in om ingewikkelde materie op een leuke en begrijpelijke manier uit te leggen aan een jeugdig publiek.  Het maakt de reeks haast uniek. Nog steeds doen onderwijzers over de hele wereld een beroep op de serie voor leerstofdoeleinden.  Op Netflix zijn de afleveringen te vinden onder de Spaanse titel ‘el cuerpo humano’, weet De Standaard.

Overigens: voor de niet-Netflixers, op YouTube staan nagenoeg alle Nederlandstalige afleveringen.

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Fabrice Braccio

    Onlangs "er was eens de mens" en "er was eens de ruimte" op DVD gehaald voor spotprijs.Nostalgie en nog altijd leerrijk.

  • frank roge

    Heerlijke reeks !

Lees meer