Jeremy Clarkson.
GETTY Jeremy Clarkson.

Top Gear-presentator excuseert zich voor vermeend racisme

Top Gear-presentator Jeremy Clarkson is flink op zijn vingers getikt omdat hij het woord 'nigger' zou hebben gebruikt tijdens een opname. De Britse omroep BBC heeft excuses gevraagd, en - via een videoboodschap - gekregen.

De tabloid Mirror zette gisteren een filmpje online waarin de Top Gear-presentator tijdens opnames een oud rijmpje opdreunt. De tekst van dit rijmpje bevat het woord 'nigger'. Clarkson mompelt daar echter overheen.

Clarkson ontkende gisteren op Twitter (3,31 miljoen volgers) het woord te hebben gebruikt, maar zag zich later wel genoodzaakt in een videoboodschap excuses aan te bieden. "Ik walg van het woord en zou het nooit gebruiken. Ik probeerde juist te voorkomen dat ik het woord zou gebruiken. Blijkbaar ben ik daar niet goed genoeg in geslaagd. Ik vraag u vergiffenis."

De BBC heeft Clarkson een waarschuwing gegeven. "We hebben hem heel erg duidelijk gemaakt wat de standaarden van de BBC zijn, zowel in als buiten de uitzending. We nemen dit bijzonder serieus."

Gehandicapten
Labour-parlementariër Jim Sheridan benadrukte desgevraagd dat Clarkson al vaker de mist in is gegaan. "Hoe vaak moet hij zich nog voor dit soort dingen verontschuldigen?", aldus Sheridan. "Eerder beledigde hij al landen, gehandicapten en geestelijk zieken. Daarna volgden telkens excuses en elke keer opnieuw zegt de BBC dat ze hem hebben opgedragen ermee te stoppen. Maar dat doet hij niet."

De politicus zei niet onder de indruk te zijn van de zalvende teksten van Clarkson. "Zijn hele carrière hangt aan elkaar van excuses. Ik betwijfel ten zeerste of hij er echt spijt van heeft."

Lees meer