2 De familie Verheijen, met de dokter die ervoor zorgde dat Lise nog een tweelingzus heeft.
HLN De familie Verheijen, met de dokter die ervoor zorgde dat Lise nog een tweelingzus heeft.

Exclusief voor abonnees

Topdokter redde het dochtertje van onze journalist: "Ik behandel elk patiëntje alsof het mijn eigen kind is"

'Het is altijd iemands kind', zo denken dokters. Op donderdag 3 november 2016 was het Maartje op de operatietafel, kind van Toon Verheijen (40) - journalist bij deze krant - en z'n vrouw Joyce De Sager (43). Ze leek te zullen sterven aan een hartkwaal. Dat Lise vandaag nog een tweelingzus heeft, is te danken aan professor Marc Gewillig (60), Topdokter en architect van noodoplossingen in kleine borstkastjes.

'Ha, juffrouwke, hoe is't met u?' Dat Maartje (2 jaar en 4 maanden) gisterenmiddag anderhalf uur in de auto zat te mopperen - "niét ziekenhuis!" - valt plots niet meer van haar gezicht af te lezen wanneer professor Marc Gewillig om de hoek komt van de dienst Kindercardiologie in het UZ Leuven. De twee vinden elkaar op slag. Vijf minuten lang staan mama, papa, zus Lise, de fotograaf en journalist er voor spek en bonen bij. Een pakje heeft ze bij voor die lieve meneer die haar altijd aan het lachen maakt. Een pakje dat ze natuurlijk zelf wil openmaken. Want er zit speelgoed in: een doos Meccano. En daar moet de prof dan weer hard om lachen. Maar daarover later meer.

Kwestie van minuten

Bedachtzaam vertelt de cardioloog wat later over de eerste echte ontmoeting tussen hen beiden. Begin november 2016 was dat. Maartje - geboren met een hartafwijking - keek toen net de dood in de ogen. Alleen al de kunstgreep die de professor uithaalde bij een kleintje van amper drie weken jong, wettigt waarom hij dit voorjaar z'n plaats verdient in de tv-reeks 'Topdokters'. "Het hart van Maartje stuikte letterlijk in elkaar", zegt Gewillig. "Als dat volledig gebeurt, dan is het gedaan. Als een stervend kind is ze toen met spoed naar Gasthuisberg gebracht. Was de afstand tussen Turnhout en Leuven dubbel zo groot of waren er die dag wegenwerken geweest, dan zaten we hier nu niet. Als een hart in elkaar stuikt dan is het een kwestie van uren - soms zelfs minuten."

Je hebt 17% van dit artikel gelezen

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

  • Onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen

Lees meer