De Nederlandse premier Mark Rutte.
REUTERS De Nederlandse premier Mark Rutte.

Tv-programma achterhaalt gsm-nummers van Nederlandse toppolitici

Het Nederlandse tv-programma PowNews heeft via een nepmail de mobiele nummers van premier Mark Rutte, VVD-fractievoorzitter Stef Blok, PvdA-leider Job Cohen en SP-leider Emile Roemer weten te achterhalen. Op dezelfde manier kwam de website geenstijl.nl vorige week al aan het gsm-nummer van PVV-leider Geert Wilders.

Medewerkers verzonden van net aangemaakte gmail-adressen met de naam van een Kamerlid mailtjes naar "partijgenoten" van Rutte, Cohen en Roemer, met het verzoek het gsm-nummer te sturen. VVD-Kamerlid Han ten Broeke, PvdA-Kamerlid Frans Timmermans en SP-Kamerlid Harry van Bommel tuinden er vierkant in en stuurden de gevraagde informatie.
 
"Ik ben er in getrapt", zei Timmermans schuldbewust in PowNews (Nederland 3), nadat duidelijk was geworden dat hij het nummer van Cohen had gestuurd. "Ik dacht dat het een mailtje van een collega uit de fractie was." Ten Broeke noemde zijn fout "heel vervelend". SP'er Harry van Bommel was een stuk laconieker. Hij vindt dat politici bereikbaar moeten zijn. "Mijn nummer is gewoon te vinden op internet." (anp/odbs)

Lees meer