2
VIER

Vanavond start 'De Slimste Mens' met vaste routine van Erik Van Looy: "Broodje garnaalsla en préparé, en de quiz kan beginnen"

Een broodje garnaalsla, een broodje préparé, een kommetje soep en een cola. Dat is op elke opnameavond van 'De Slimste Mens', stipt om 17 uur, het vaste menu en standaardritueel van presentator Erik Van Looy. En dat al vijftien jaar, want het eerste seizoen van de quiz was Erik kandidaat en Bruno Wyndaele de gastheer.

De 'rider' - het verlanglijstje - van Erik Van Looy is niets vergeleken met wat sommige popidolen eisen. Het leven van Erik tijdens de opnames van 'De Slimste Mens ter Wereld' is ook al niet sexy. De 56-jarige presentator heeft weinig rituelen, maar kiest wel voor zekerheden en is een gewoontedier.

Dagprogramma

U hoort thuis vanaf vanavond Erik aan het einde van een aflevering van 'De Slimste Mens' traditioneel afscheid nemen en een afspraak maken voor de volgende aflevering, morgen. Of, als het donderdag is, verwijst hij naar de volgende maandag. In realiteit blikken Van Looy en de Slimste Mens-ploeg op een opnamedag telkens twee afleveringen in. Deelnemers moeten dus steevast twee aparte kledingsetjes mee hebben.

Het ernstige werk begint voor Erik steevast in de namiddag met een generale repetitie achter gesloten deuren, en uiteraard zonder de kandidaten. Na die repetitie volgt een korte meeting met de eindredacteur om de 'show' nog wat te polijsten.

De halve wereld mag vergaan, maar om vijf uur schuift Van Looy aan tafel aan. Voor steevast hetzelfde menu. Broodje garnaalsla en broodje préparé dus. Aansluitend springt hij langs bij de kandidaten van de avond en bij de juryleden.

The Way to San Jose

En ja, voor de opnames wordt Van Looy opgekalefaterd door visagiste Josy, die sinds dag één van de quiz hem begeleidt. Na een concentratiemoment in zijn loge gaat het richting studio voor de opnames van de eerste aflevering van de dag. Loopt het tijdens de opnames even fout, dan horen alle aanwezigen steevast Van Looy 'Do You Know the Way to San Jose' zingen.

Na het beëindigen van opname 1 volgt een pauze van een uurtje, waarna de tweede aflevering van de avond wordt ingeblikt. Pas na middernacht doven de studiolichten. Tussen de opnames door hebben Elodie Ouedraogo en Gilles Van Bouwel de reacties van de kandidaten voor en na hun deelname gevraagd voor 'Het Slimste Weekoverzicht', dat op zondagavond op VIER wordt uitgezonden.

De Slimste Mens in cijfers

Na afloop van het zestiende seizoen zullen ruim dubbel zoveel mannen als vrouwen hebben gespeeld.

Doorheen de seizoenen keerden 24 vaste juryleden terug, aangevuld met 50 wisselende juryleden. Philippe Geubels en Jeroom hebben de meeste jury-avonden op hun naam.

491 afleveringen presenteerde Erik Van Looy al.

Het kleinste verschil in een finale was de 1-1 score van Freek Braeckman en Bart De Wever. Freek trok toen vooralsnog het laken naar zich toe met de antwoorden 'presentator' en 'Stu Bru' voor de vraag 'Wat weet je over Tomas De Soete'.

In de eerste aflevering van vorig seizoen speelden Rob Vanoudenhove en Bartel Van Riet de finale. Rob had 490 seconden, Bartel 169 seconden. En toch won Van Riet.

Elk jaar zitten er wel enkele 'slechte' spelers in de reeks. De Nederlander Gordon was één van hen. Hij eindigde met maar 100 seconden.

Gilles Van Bouwel haalde de hoogste score ooit. Hij eindigde met 559 seconden en won van Julie Van den Steen en Bieke Illegems.

2
VIER

Van Looy over de eerste kandidaten

Julie Colpaert

"Ik ben heel blij met de deelname van Julie. Ze is een ravissante nieuwsreporter waar ik heel veel van verwacht. Ze is ook de eerste reporter van de VTM-Nieuwsdienst sinds de doortocht van Dany Verstraeten en ze is bijzonder intelligent, charmant en geestig."

Niels Albert

"Niels gaat als voormalig kampioen veldrijden voor een steile klim. Niet evident als kersverse vader met een chronisch slaaptekort. Heel welkom en heel veel zin in zijn kurkdroge opmerkingen."

Saïd Boumazoughe

"We openen meteen met een acteur, de eerste in een lange rij, zoals dat traditioneel het geval is. Saïd was een tip van Adil El Arbi. Hij is een supercreatieve theatermaker, acteur, rapper en razend bekend van het nummer 'Ewa ja'. Ja, dat grapje ga ik dus wel maken. Sorry!"

Vrouwen willen revanche

Vijftien edities gespeeld en op de erelijst zwaaien de mannen de plak. Dertien mannen, van Alain Grootaers in 2003, tot Xavier Taveirne vorig jaar, gingen met de overwinning aan de haal. Enkel 2007, met journaliste Annelies Rutten, en 2010, met Linda De Wim, zijn de uitzondering op de regel.

Elf vrouwen gaan vanaf vanavond op zoek naar revanche.Vorig jaar maakten twee dames kans op de overwinning. Ze faalden. In de finale troefde Xavier collega-VRT-journaliste Goedele Wachters af. Eerder in de finale werd auteur Dalilla Hermans gewipt.

Vanaf vanavond opent Erik Van Looy de debatten. En mag en kan een voetbalteam dames de strijd aangaan tegen 21 mannelijke tegenstanders.

De winnaars

2003 Alain Grootaers

2004 Stany Crets

2004 Bert Kruismans

2005 Wouter Deprez

2007 Steven van Herreweghe

2007 Annelies Rutten

2009 Freek Braeckman

2010 Linda De Win

2011 Bert Kruismans (Allerslimste Mens)

2012 Tomas Van Den Spiegel

2013 Gilles De Coster

2014 Adil El Arbi

2015 Tom Waes

2016 Gilles Van Bouwel

2017 Xavier Taveirne

'De Slimste Mens', vanavond om 21.40 uur op VIER.

22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • pol van de velde

    En wordt er ook bij vertelt dat de kandidaten ook oplossingen krijgen voorgeschoteld?

  • Didi Bellens

    Erik V.L. is nu ook niet een popidool dat zo'n eisen zou mogen stellen. Hij is een normaal mens niet meer of minder anders zou hij naast zijn schoenen lopen (wat hij nu al doet). Ga wel kijken maar spijtig dat het niet met normale mensen is en waarom altijd met BV'S. Zijn die misschien slimmer! Ik dacht het niet.

Lees meer