2 José María  en Carlota in 'Gran Hermano'
Instagram José María en Carlota in 'Gran Hermano'

Verbijsterende situatie in Spaanse ‘Big Brother’: productie filmt verkrachting van kandidate en confronteert haar met de beelden

Twee jaar geleden zou een deelneemster van ‘Gran Hermano’, de Spaanse versie van ‘Big Brother’, verkracht geweest zijn door een andere kandidaat. Nu het proces tegen de dader bijna van start gaat, komt de krant El Confidencial met verbijsterende beelden naar buiten. Daarop is te zien hoe de vrouw in de dagboekkamer geconfronteerd wordt met de beelden. De programmamakers hadden de verkrachting gefilmd én dus alles zomaar laten gebeuren. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In 2017 nam Carlota Prado deel aan ‘Gran Hermano’, de Spaanse tegenhanger van ‘Big Brother’. Ze leerde er ook kandidaat José María López kennen. Het klikte. Op 4 november vond er in het huis een feestje plaats, waar de deelnemers ook alcohol konden drinken. Carlota zou vier shots tequila hebben gedronken, José María niets. Daarop zou de man de aangeschoten vrouw naar bed geholpen hebben. Carlota was volledig gekleed, op haar laarzen na, die ze met behulp van José María had uitgetrokken. Maar toen Carlota eindelijk in diepe slaap was verzonken, zou José María - verborgen onder een deken - haar broek en slipje hebben uitgetrokken en haar verkracht hebben. 

Na die bewuste nacht werd op de officiële Twitteracount van ‘Gran Hermano’ het vertrek van beide deelnemers gemeld. “De makers van ‘Gran Hermano’ hebben beslist om José María Lopez uit het programma te zetten voor ontoelaatbaar gedrag. Ze vonden het ook opportuun om Carlota Prado het huis te laten verlaten.” Verdere uitleg werd niet gegeven. Carlota diende later wel klacht in en binnenkort gaat de rechtszaak tegen José María van start. De Spaanse krant El Confidencial heeft ondertussen documenten uit het gerechtelijk dossier kunnen inkijken. Eén bewijsstuk springt erbovenuit: een video van productiebedrijf Zeppelin TV waarop te zien is hoe Carlota in de dagboekkamer geconfronteerd wordt met beelden van haar eigen verkrachting. Dat betekent niet alleen dat de verkrachting gefilmd werd, maar ook dat de productie niet ingegrepen heeft. Niet moeilijk dus dat heel Spanje op z'n kop staat. 

Hallucinant 

De beelden zijn niet anders te omschrijven dan hallucinant. Een nietsvermoedende Carlota komt alleen de dagboekkamer in. Op de televisie in de kamer ziet ze beelden van José María en zichzelf in bed. Wat ze hoort, is haar eigen stem, die een paar keer ‘nee’ zegt. “Super, wat is er aan de hand?”, vraagt een verbijsterde Carlota aan de Spaanse Big Brother, maar ze krijgt geen antwoord. Op televisie ziet en hoort ze hoe José María haar opdraagt om haar trui uit te doen. Naarmate de video vordert, wordt de vrouw zich steeds bewuster van wat er zich op het scherm afspeelt, wat er met haar gebeurd is. Carlota bedekt haar mond, draait zich weg en bedekt haar ogen, maar kan het dan toch niet laten om met afschuw te kijken naar wat er zich op het scherm afspeelt. “Alsjeblieft, stop, alsjeblieft", vraagt ze Big Brother, die ze alleen via een luidspreker hoort. Hij reageert niet. “Kun je het nu stoppen? Alsjeblieft”, smeekt ze hem. Eindelijk antwoord de stem. “We zullen het stoppen wanneer je maar wil, maar we denken dat je het moet zien.” Bang vraag Carlota: “Is er meer?”, wat de man bevestigt. Uiteindelijk begint Carlota te huilen, maar de video gaat onverbiddelijk verder. De vrouw ziet en hoort haar eigen verkrachting. Ze smeekt om de video te stoppen en het geluid af te zetten, en uiteindelijk komt er dan toch een echt gesprek tussen Carlota en Big Brother. 

“Zullen de mensen dit zien?”, vraagt ze. De producer verzekert haar van niet, en laat weten dat José María al vertrokken is. En, voegt hij eraan toe, Carlota heeft alle psychologische steun die ze nodig heeft. Opmerkelijk, want de vrouw is al de hele tijd alleen in de kamer, en er wordt enkel via luidspreker met haar gecommuniceerd. Ook wanneer ze overduidelijk een paniekaanval krijgt, wordt ze aan haar lot overgelaten. Het lijkt erop dat de productie haar vooral duidelijk wil maken dat de verkrachting tussen José María, Carlota en de programmamakers zal blijven. En hoewel hij aanbiedt dat de vrouw met een psycholoog kan gaan praten, lijkt het ook een verborgen waarschuwing dat ze verder tegen iedereen moet zwijgen over wat haar overkomen is. “De organisatie heeft een beslissing genomen: dit blijft tussen José María en jou, het kan zich niet verspreiden over het huis. Voor het welzijn van beiden.”

Naar huis

Uiteindelijk smeekt Carlota om naar huis te mogen. “Doe alsjeblieft de deur open. Ik heb het begrepen. Alsjeblieft, echt waar.” Tot drie keer toe moet de vrouw de vraag stellen, maar telkens vraagt Big Brother haar om te wachten. “Maar waarop?” vraagt Carlota. “Ik ben niet van plan om iets te zeggen, ik begrijp wat je tegen me hebt gezegd, ik heb genoeg shit aan mijn hoofd met wat ik net heb gezien", klinkt het wanhopig. Uiteindelijk komen er nog twee personen de dagboekkamer in, na elf eenzame minuten. De psycholoog en Pilar Blasco, de huidige CEO van het productiebedrijf. Pilar omhelst een huilende Carlota en vraagt: “Hoe gaat het met je? Maak je geen zorgen, maak je geen zorgen. Ik weet dat het moeilijk is om met twee vreemden te praten”, zegt Pilar. Daar eindigen de beelden. 

Proces

Twee jaar later kan het proces eindelijk beginnen. Voor José María, die zijn onschuld steeds staande hield, ziet het er niet goed uit. De videobeelden van ‘Gran Hermano’ spreken niet in zijn voordeel, en de man zou ook tegenstrijdige verklaringen hebben afgelegd. Daarnaast was hij bij bewustzijn toen de gebeurtenissen plaatsvonden, zegt de aanklager. Met Carlota gaat het ondertussen ook niet echt goed. Ze is in psychologische en psychiatrische behandeling, krijgt medicatie en is al een hele tijd arbeidsongeschikt. Van tv-zender Telecinco en de ploeg achter ‘Gran Hermano’ heeft ze de afgelopen twee jaar niets meer gehoord.

2 Carlota
El Confidential Carlota

De confronterende beelden kun je bekijken op de website van El Confidencial

43 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Sofie DW

    Dalila Bouchalaa. Victim blaming, ooit van gehoord? Buiten het feit dat iedereen anders reageert op alcohol , kan het ook zijn dat ze meer had gedronken of er iets in haar drankje was gedaan. Hoe het komt dat ze in die staat was, maakt toch helemaal niet uit? Is toch geen excuus om verkracht te worden? En het niet meer herinneren of beseffen, betekent niet dat er geen sprake is geweest van een misdrijf. Dat ik dit echt moet uitleggen, dát ontgaat mij compleet.

  • Peter Thys

    allen die zo'n programma's bekijken zijn daar mede schuldig aan, iemand met een beetje zelfrespect en een dosis gezond verstand doet niet mee aan zo'n programma's, maar ja voor wat roem hebben er veel heel wat over (hoewel dit er veel te veel over is )

Lees meer