Eén

VIDEO. Jeroen Meus kraakt in ‘De Columbus’: "Ik heb mama moeten vertellen dat mijn broer kanker had"

"Ik ben ontzettend bang. Mijn broer Wim heeft uitgezaaide kanker. Zo oneerlijk." Zelden zagen we Jeroen Meus (41) zo emotioneel als gisteravond in 'De Columbus'. Bij de bus van Wim Lybaert liet de tv-kok zijn tranen de vrije loop.

We mogen Jeroen Meus dan wel bijna elke dag op tv zien, hij is ook maar een mens van vlees en bloed. Lang heeft hij het verdriet om zijn broer, die tegen kanker vecht, proberen af te schermen, maar gisteren in de eerste aflevering van 'De Columbus' kraakte Jeroen en liep hij, ergens in een wijnveld in het Engelse Kent, bij valavond emotioneel leeg.

"Deze trip is dubbel voor mij. Het is ook een raar moment in mijn leven om zoiets te doen. Mijn broer is ernstig ziek. Hij heeft uitgezaaide kanker. Op zijn 41ste. Wim en ik schelen maar vijftien maanden en ik heb een enorm nauwe band met hem. We zijn yin en yang. Waar ik heel assertief ben, is hij wat rustiger. Ik durf te zeggen dat het Wim is die me met mijn voeten op de grond heeft gehouden in mijn leven", vertelde Jeroen aan gastheer Wim Lybaert.

Wat half Vlaanderen dacht

"Ik wist niet of ik erover wilde babbelen, maar ik denk dat het onvermijdelijk is. Ik zeg het gewoon in drie woorden: Ik ben bang. Ik ben ontzettend bang." Waarna de immer goedlachse tv-kok in snikken uitbarstte en zijn tranen de vrije loop liet. Eerlijke televisie, zonder franjes. "Als ik je kan helpen, laat het me weten", antwoordde Lybaert. Precies wat half Vlaanderen dacht.

"Ik heb mijn mama moeten vertellen dat haar zoon kanker had", ging Meus verder. "Dat vind ik het zwaarste wat ik ooit heb moeten doen. Het beeld van mijn mama, die mijn broer vastpakt, naar boven kijkt met die hulpeloze blik in haar ogen. Dat is een beeld dat ik nooit ga vergeten."

Hoe hard de driedaagse trip er bij Meus heeft ingehakt, maakte hij aan het einde van de aflevering duidelijk: "Ik heb hier dingen gedaan die ik vroeger veel te weinig heb gedaan. 'De Columbus', dat is loslaten. Ik kan het nu. De tegenslag die er nu is, zorgt er ook voor dat al de rest zo onbelangrijk wordt en de essentie van het leven het leven zelf is."

In de aflevering van volgende week is komiek Philippe Geubels de centrale gast.

Bekijk ook:

45 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Therese Buttiens

    Veel sterkte voor de familie

  • ISABEL FRANCOIS

    Ik was amper 5 min. ver in het programma en zat al te bleiten.Meus verveelt mij nooit!Topkerels Wim en Jeroen,en ik wens alle Meuskes veel sterkte en moed in deze moeilijke tijd.❤

Lees meer