2 Steven Van Herreweghe
© Sofie Silbermann Steven Van Herreweghe

VIDEO: Seksuele opvoeding in 1973, er kon toen véél meer dan je zou denken

Wie denkt dat we in 2018 alles gezien hebben als het gaat om seks op televisie, heeft duidelijk nog niet gekeken naar 'Grote mensen noemen het seks' uit 1973. Steven Van Herreweghe vist enkele fragmenten uit het programma en toont die vanavond in 'Van algemeen nut'. De beelden doen ook nu nog grote ogen trekken.

Hoe praat je met je kinderen over seksualiteit? Het is een vraag waar de openbare omroep al in 1973 een antwoord op wilde geven. 'Grote mensen noemen het seks' was een bijzondere reportage over hoe jonge ouders hun kinderen voorlichten. Wie met de bril van vandaag naar die uitzending kijkt, trekt zeer grote ogen: er wordt bijzonder open over alles gesproken en je kan je afvragen of hetzelfde soort reportage vandaag nog wel zou kunnen. Er waren namelijk wel érg specifieke beelden van jonge kinderen te zien.

2 Van Algemeen nut
VRT Van Algemeen nut

Steven slaagde erin om één van de opvallendste ‘sterren’ uit die reportage op te sporen: Herman Van Lierde. Herman wordt als kleine jongen gefilmd in de reportage, samen met zijn ouders en zijn zus. Zijn ouders waren progressieve mensen die hun kinderen wilden opvoeden zonder taboes. Je kan zeker zeggen dat Herman en zijn familie het algemeen nut hebben gediend om de Vlaming te laten praten over zijn seksuele beleving. 

Hieronder kan je al enkele fragmenten bekijken.

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • lut vanhyfte

    'k Was liever in een groep bonobo's geboren, uiterst vreedzame achternichten en neven van 't mensenras... Waar chimpansees geweld gebruiken om seks te verkrijgen, gebruiken bonobo's seks om geweld te voorkomen... De vrouwtjes zijn er dominant en houden de vrede in stand, laat ons onze chimpansee-kant dus snel aan de kant zetten.

  • Sobek Wessels

    Onze maatschappij is Hebzuchtiger ,koeler , geslotener en meer bekrompen dan 40j geleden ! Ook doen de Nieuwe religie's onze samenleving geen Goed , integendeel ze hebben ons bijna 100j terug achteruit geduwd en veel van onze vrijheden gedecimeerd . De nieuwe snelle technologische vooruitgang maakt de Modale Mens dommer , het gem. IQ is de laatste 30j met een paar % verminderd !

Lees meer