Jan Jaap van der Wal, presentator van De Ideale Wereld’.
Canvas Jan Jaap van der Wal, presentator van De Ideale Wereld’.

VRT biedt Vlaams Belang excuses aan voor grap met Hitlergroet in De Ideale Wereld

Op vraag van Vlaams Belang is een passage uit het satirische programma De Ideale Wereld op Canvas geknipt. De VRT bood vervolgens haar excuses aan. Dat berichten de kranten van Mediahuis vandaag. Groen spreekt van een “gevaarlijk precedent” en noemt Vlaams Belang hypocriet. “Gisteren stelden ze zich nog vragen bij het offline halen van Little Britain en Gone With the Wind. Nu blijkt dat ze zelf zonder schaamte VRT vragen om stukjes televisie weg te knippen. Dit is bijzonder hypocriet.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In De Ideale Wereld van donderdag 30 april was Geert Hoste te gast. In een item over mondkapjes liet hij zien hoe Vlaams Belangers elkaar begroeten als hun gezicht bedekt is: met de Hitlergroet. Wie de af­levering herbekijkt op het platform VRT Nu, ziet die passage niet. Op vraag van Vlaams Belang is ze uit de aflevering geknipt. Dat blijkt uit mailverkeer tussen de leden van de raad van ­bestuur, dat De Standaard kon inkijken. 

Olivier Goris, programmadirecteur van Eén en Canvas, bood zijn excuses aan aan de voltallige raad, waar ook afgevaardigden van de politieke partijen en dus ook Vlaams Belang in zetelen. Van de 12 zetels zijn er 2 voor Vlaams Belang voorbehouden. De mails tonen duidelijk politieke inmenging in een programma via de raad van bestuur, aldus De Standaard. Nochtans heeft die raad volgens zijn statuten alleen strategische bevoegdheden.

Jan Jaap van der Wal, presentator van De Ideale Wereld, zegt zelf in overleg met Hoste en productiehuis Woestijnvis beslist te hebben de passage te schrappen. "Zij zagen het als aanstootgevend, ik niet, maar in diepe coronatijd hadden we geen zin om de discussie aan te gaan", zegt hij. 
Hij benadrukt dat het wegknippen van de passage voor hem "geen verontschuldiging" inhoudt.

Groen wil VRT ondervragen in parlement

Dat de VRT beslist heeft een fragment uit te knippen na kritiek van Vlaams Belang in de raad van bestuur, is volgens Groen “een gevaarlijk precedent”. Elisabeth Meuleman, Vlaams parlementslid en voorzitter van de commissie Media in het Vlaams Parlement, wil de VRT vandaag nog over de kwestie bevragen. De top van de VRT is vanmiddag in het parlement uitgenodigd om tekst en uitleg te geven bij het jaarverslag van 2019.

Groen tilt zwaar aan de “inmenging van Vlaams Belang”. “Via de raad van bestuur werd er blijkbaar ingemengd. Er werd politieke druk uitgeoefend waar dan de voorzitter van de raad van bestuur op inging. Dat is het grootste probleem”, zegt Meuleman.

"Bijzonder hypocriet”

Volgens haar heeft de VRT eigen deontologische codes om met dergelijke klachten om te gaan. “Dat moet gebeuren via de ombudsman die het dan binnenshuis verder aankaart. Inmenging via de raad van bestuur en bijgevolg via politiek staat haaks op die deontologische code”, aldus Meuleman. “De raad van bestuur moet zich niet bemoeien met de inhoud van programma”, zegt ze. Dat er op die manier geknipt wordt in een VRT-programma komt volgens Meuleman “dicht bij wat censuur kan zijn”.

Meuleman noemt de houding van Vlaams Belang ook “hypocriet”. “Gisteren liet het Vlaams Belang het parlement zich nog buigen over mediacensuur. De partij stelde zich vragen bij het offline halen van Little Britain en Gone With the Wind. Ze spraken van politieke druk. Nu blijkt dat ze zelf zonder schaamte VRT vragen om stukjes televisie weg te knippen. Dit is bijzonder hypocriet”, aldus Meuleman.

“Fundamenteel probleem”

Als de VRT effectief inhoudelijk heeft ingegrepen in een programma op verzoek van een raadslid van een politieke partij, dan heeft Open Vld daar een “fundamenteel probleem” mee. “Ik stel me hier grote vragen bij”, zegt Vlaams parlementslid Stephanie D’Hose. Zij verwijst naar het feit dat Vlaams Belang gisteren in de plenaire zelf een resolutie heeft ingediend tegen mediacensuur en het maximaal vrijwaren van ideologische diversiteit.

“Het is dan ook zeer cynisch om de dag erna te moeten lezen dat op vraag van diezelfde partij een VRT-programma aangepast diende te worden, nota bene via een vraag die per mail vanuit de raad van bestuur vertrok”, merkt D’Hose op.

Lees ook: ‘Kutwijf’-ondertiteling brengt Nederlandse zender in opspraak

34 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • DIRK VAN DESSEL

    Terecht want ALLE VB-kiezers werden geblameerd. Waarom dan geen Eis op grond van "Laster & Eerroof" namens die massa kiezers die deze aantijging over hun hoofden uitgestort kregen vanwege de Regimezender die geacht wordt "neutraal" te zijn, quod non !

  • Bart De Graeve

    Grap of niet; dit maakt toch wel duidelijk dat de traditionele partijen nooit en te nimmer met een VB zullen regeren. Dus voor diegenen die hopen op nieuwe verkiezingen en denken dat er dan iets zal veranderen; denk eens na.

Lees meer