Björn Soenens
BELGAIMAGE Björn Soenens

VRT-hoofdredacteur Soenens na de mol: "Even dacht ik: waar is die kast, dat ik erin kruip"

Eind februari werd een mail gelekt van Martine Tanghe die zich zorgen maakte over de werking van de VRT-nieuwsdienst. Hoofdredacteur Björn Soenens kwam in het oog van de storm te staan. In Het Nieuwsblad getuigt Soenens vandaag over die moeilijke periode: "Ik heb op de redactie geen heksenjacht ontketend om iemand aan de schandpaal te kunnen nagelen."

Deze krant bracht op 27 februari het stuk 'Björn Soenens, de vernieuwer die schietschijf werd' naar buiten, inclusief de ronkende e-mail van Tanghe. Soenens over de uren nadien: "Ik heb op de vloer gezegd: wie ­kritiek heeft, mag die in mijn gezicht uiten. Ga niet achter mijn rug, dat is laf. Om de twee weken mail ik op de vloer mijn kroniek van Het Journaal rond. Daarin huldig ik het principe: praise what you like, ik benadruk wat ik goed vind in plaats van te bashen. Ik wil vermijden dat mijn mensen cynisch worden, dat is de laagste vorm van ­verantwoordelijkheid."

'Ik hoef niet te pikken dat iemand zegt: als ik van die Soenens een onthoofdingsvideo zie, zou ik dat niet erg vinden'

Björn Soenens, hoofdredacteur 'Het journaal'

Karaktermoord

Over de effecten van de karaktermoord die zo'n gelekte mail is, reageert de VRT-hoofdredacteur cryptisch: "Ik doe zoals de Dalai Lama: ik ken de hiërarchie van het leed. Heb ik kanker? Nee. Hartklachten? Evenmin. Geloof ik nog in wat ik doe? Jazeker. Ik dwing mezelf mededogen te hebben met de ander. Ik ben in die periode van genadeloze kritiek niet ondergedoken, niet wantrouwig geworden. Al kwam het wel hard aan. Omdat ik het niet zag aankomen. De redactie evenmin. Wie wil ons vel, was daar het gevoel. Vooral de eerste dagen was ik verbaasd over de storm waarin ik me bevond. Ik, een jongen uit Ingelmunster, vechtend als een leeuw, beschoten vanuit het struikgewas. Even dacht ik:waar is die kast, dat ik erin kruip."

Soms werd het te gortig voor Soenens: "Ik hoef niet te pikken dat iemand zegt: als ik van die Soenens een onthoofdingsvideo zie, zou ik dat niet erg vinden. Er is op Facebook zelfs een groep die het heeft overde Soenens doctrine. Sta me toe dat ik daar hartelijk om moet lachen. Weet je waar ik niet mee lach? Dat mijn vader, een ­77-jarige man uit Ingelmunster, bij de slager komt en gevraagd wordt of zijn zoon écht zo'n harde is, iemand die zijn werknemers een burn-out bezorgt. Dat gaat me te ver. Omdat ik zo niet ben."

Lees meer