2 Jeroen Meus in de keuken van 'Dagelijkse kost’.
VRT Jeroen Meus in de keuken van 'Dagelijkse kost’.

VRT moet vedettencultus afremmen en bijdragen aan Vlaamse identiteit

De VRT moet een terughoudende houding aannemen tegen de zelfpromotie en vedettencultus van VRT-medewerkers en schermgezichten. Dat zeggen de Vlaamse meerderheidspartijen in aanloop naar een nieuwe beheersovereenkomst met de openbare omroep. Daarnaast moet de omroep bijdragen aan de Vlaamse identiteit, waarbij de Vlaamse canon een rol kan spelen. 

Het Vlaams Parlement hield de voorbije weken hoorzittingen met alle betrokkenen om tot een nieuwe beheersovereenkomst, voor de periode 2021-2025 te komen. N-VA, CD&V en Open Vld hebben nu in een resolutie hun bevindingen op papier gezet. Die dienen als basis om de uiteindelijke tekst met de VRT te finaliseren.

De drie partijen vinden dus dat de VRT de vedettencultus moet afremmen. De omroep mag ook niet langer opbieden voor populaire schermgezichten. Daarnaast moet de omroep bijdragen aan de Vlaamse identiteit, waarbij de Vlaamse canon een rol kan spelen. De VRT moet een voorbeeldrol spelen in het gebruik van de standaardtaal. De radioprogramma's moeten blijvende aandacht tonen voor Nederlandstalige muziek.

Zowel voor de visuele productie als voor de audioproductie moet de VRT een sterkere samenwerking uitbouwen met externe producenten, met een billijke marktconforme prijszetting. Samen met de commerciële mediabedrijven moet een platform worden uitgewerkt voor digitale reclamewerving.

De VRT moet een open blik houden in haar programmatie op de wereld en niet verglijden in een enge kijk op Vlaanderen

Oppositiepartij Groen

Zoals bekend moet de VRT meewerken aan een niet-lineair betaalaanbod, met een focus op Vlaamse content, de zogenaamde ‘Vlaamse Netflix’. Daarnaast moet VRT NU verder worden uitgebouwd tot een volwaardig digitaal platform, waarop de VRT een gratis aanbod voorziet.

Sportevenementen

De VRT moet zich tot slot nog meer dan vroeger terughoudend opstellen op de advertentiemarkt en de afspraken over de aangepaste reclameplafonds strikt naleven. De omroep zal niet deelnemen aan een prijsverhogend opbod voor de uitzendrechten van sportevenementen.

De oppositiepartijen komen in hun eigen resoluties tot andere conclusies. Zo wil Groen dat de VRT meer doet om desinformatie en fake news tegen te gaan. “Valse boodschappen zijn de plaag van de 21ste-eeuwse media. De VRT moet een open blik houden in haar programmatie op de wereld en niet verglijden in een enge kijk op Vlaanderen.”

Groen wil ook meer diversiteit bij de experts in de studio's. De partij wil daarnaast een eerlijkere dotatie. De eerste slachtoffers van de besparingen zullen immers de Vlaamse productiehuizen zijn, voorspelt Groen. 

Lees ook: PORTRET. Redder van De Tijd wordt baas VRT: wie is Frederik Delaplace? (+)

2 De nieuwe VRT-CEO Frederik Delaplace krijgt meteen een nieuwe beheersovereenkomst op zijn bord.
BELGA De nieuwe VRT-CEO Frederik Delaplace krijgt meteen een nieuwe beheersovereenkomst op zijn bord.

40 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Peter Straetemans

    Vlaamse lied? Vlaamse brol ja. Maar goed dat er ook nog Engelstalige zenders zijn met mooie programma's dan moeten we niet naar commerciële zenders kijken als vrt monddood is. Vlaamse politici hun zakken zijn ondertussen goed gevuld door Sbs ea rommel producerende zenders.

  • Rudy Saels

    De Vlaamse politiek wil de nationale zender gewoon de grond in boren omdat de programma's die ze leveren die van VTM in het kwadraat overtreffen!

Lees meer