2 Nicholas Lataire
belga Nicholas Lataire

VTM Nieuws draait ontslag Nicholas Lataire terug: hij wordt opnieuw hoofdredacteur

Er is een opmerkelijke nieuwe wending in de saga over de onvrede en de verdeeldheid binnen VTM Nieuws. Zopas werd bekend gemaakt dat Nicholas Lataire, de hoofdredacteur die donderdag nog bedankt werd voor bewezen diensten, weer aan boord wordt gehesen. 

De terugkomst van Lataire werd op de nieuwsvloer van VTM bekend gemaakt door CEO’s Erwin Deckers en Dirk Lodewyckx. Het duo had vorige week donderdag nog op diezelfde vloer het ontslag van Lataire aangekondigd, samen met dat van directeur Nieuws Kris Hoflack. 

CEO's Erwin Deckers en Dirk Lodewyckx reageren in een persbericht: “Een onwaarschijnlijke opeenstapeling van gebeurtenissen heeft er vorige week voor gezorgd dat we oog in oog kwamen te staan met een onmogelijke situatie op onze nieuwsvloer en in ons bedrijf. Met de informatie die er toen voorhanden was, moest er snel en kordaat ingegrepen worden. Een beslissing terugdraaien en de pijnlijke situatie van vorige week opzij zetten, doe je niet zomaar. We zijn dan ook heel blij dat Nicholas en An Goovaerts, die vrijdag door de VTM-directie naar voor was geschoven als tijdelijke hoofdredacteur, de uitdagingen vanaf nu samen gaan aanpakken. Als één team, in alle openheid en met veel trots voor VTM Nieuws."

Lataire zal zo spoedig mogelijk weer aan de slag gaan. Logisch, want over vier weken zijn het gemeenteraadsverkiezingen. “De laatste dagen is er heel veel gebeurd. We hebben in alle openheid gesprekken gevoerd en draaien nu een bladzijde om. Ik zie het geweldig zitten om samen met An als één team het succesverhaal van VTM Nieuws verder te zetten", aldus Lataire.

Hij werd naar eigen zeggen gisteravond opnieuw gecontacteerd door de directie. "Ik heb gesproken met ceo's ad interim Dirk Lodewyckx en Erwin Deckers en Christian Van Thillo, eigenaar van De Persgroep", zegt Lataire vandaag. "Die waren ingegeven door het gevoel dat er op basis van verkeerde info een verkeerde beslissing was genomen. We zijn eensgezind uit die gesprekken gekomen."

"Geen rancune"

Deze middag hield de hoofdredacteur een toespraak voor de redactie. "Ik heb daarin gezegd dat rancune niet in mijn woordenboek staat. Ik heb hen gevraagd de bladzijde om te slaan. Ik ken hen goed, dat zal ook gebeuren."

Lataire geeft aan ook te willen praten over de redactionele lijn, die aanleiding gaf tot onvrede bij een deel van de redactie. "Discussiëren over nieuws is de essentie van ons vak. Misschien kunnen we dat nog meer gaan doen. We leven in tijden waarin de vraag 'Wat is nieuws?' meer dan ooit naar boven komt."

Volgens hem is er ook werk genoeg voor twee hoofdredacteurs. "Naast de dagelijkse nieuwsuitzendingen zijn er ook bijvoorbeeld 'Telefacts' en 'Faroek'. De komende weken zullen we de taken verdelen."

Pijnlijke week

Met de terugkeer van Lataire wordt een streep getrokken onder een bijzonder pijnlijke week voor de nieuwsredactie van de commerciële zender. De ellende begon nadat een mail van dertien VTM-journalisten aan de directie van Medialaan werd gelekt. In de brief werd de gang van zaken op de redactie gehekeld. De protestnota wordt gezien als een actie van oud-hoofdredacteur Kris Hoflack, die als directeur Nieuws al maanden in de clinch lag met Lataire.

2 Kris Hoflack
belga Kris Hoflack

De brief zorgde voor een kettingreactie. De redactie bleek immers uiteengevallen in twee kampen, al bleek de groep rond Hoflack minder groot en eensgezind dan aanvankelijk werd gezegd. Zo maakte reporter Robin Ramaekers snel duidelijk dat hij zich ‘er ingeluisd voelde’. Al snel werd ook duidelijk dat Lataire de steun kreeg van het overgrote deel van de redactie.

Protest

Vorige week besliste de VTM-directie aanvankelijk om enkel afscheid te nemen van directeur Hoflack. 'Om de verscheuring op de redactie tegen te gaan en met een schone lei te beginnen’ werd donderdagavond laat bekend gemaakt dat ook Lataire moest opstappen: een verrassende beslissing die niet werd gesmaakt op de nieuwsvloer. Dat zorgde ervoor dat Vlaanderen vrijdagmiddag enkel een kort middagnieuws van amper een tiental minuten aangeboden kreeg.

Achter de schermen werd er de afgelopen dagen intens vergaderd. Vanmiddag viel dan de beslissing dat Nicholas Lataire terugkeert als hoofdredacteur.

Christian Van Thillo

De vakbonden bij Medialaan prijzen de moed van de directie om Nicholas Lataire opnieuw aan te stellen. "Een beslissing terugdraaien getuigt van een zelden voorkomend niveau van leiderschap", zegt Koen Dries van LBC.

Volgens bronnen op de redactie werd de beslissing persoonlijk doorgevoerd door Christian Van Thillo, eigenaar van De Persgroep, tegen de zin van Dirk Lodewyckx, ceo ad interim van Medialaan. Van Thillo zou bezorgd zijn om de gevolgen die de onrust kan hebben op News City, de toekomstige eengemaakte redactie van VTM Nieuws en de bladen van De Persgroep. Medialaan ontkent in een reactie dat het zo gelopen is. "Dit is een beslissing die na ruim overleg en in volle consensus is genomen", zegt woordvoerster Sara Vercauteren.

Jan Meeuwens van BBTK denkt dat de druk vanop de VTM-redactie alleszins een rol zal hebben gespeeld. "Enkele mensen dreigden met ontslag. De directie voelde aan dat het personeel dit niet zou pikken", zegt hij. "De journalisten zijn tevreden dat de beslissing werd teruggedraaid." Volgens andere vakbondsbronnen zijn er door het conflict wel persoonlijke wonden geslagen. De sfeer zou her en der ongemakkelijk zijn, maar van echte rancune is er geen sprake.

Koen Dries van LBC ziet een positief signaal in het feit dat ook An Govaerts aanblijft als hoofdredacteur. "Dat het een duobaan wordt, ligt in de lijn van wat gehoopt werd. Het toont dat er marge is voor verbetering en bijsturing."

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer