Jeremy Kyle en Steve Dymond.
screenshot Jeremy Kyle en Steve Dymond.

Zelfmoord na leugendetectortest: ‘Britse Jerry Springer’ meteen van de buis

De Britse tv-zender ITV haalt ‘The Jeremy Kyle Show onmiddellijk van de buis na de dood van een gast. De officiële doodsoorzaak is nog niet bekend, maar vermoed wordt dat de man zelfmoord pleegde na de uitkomst van een leugendetectortest in de show. 

Steven Dymond werd op 9 mei dood aangetroffen in zijn woning, een week nadat hij te gast was in het programma. De politie gaat ervan uit dat de man zelfmoord pleegde door een overdosis aan medicatie te nemen. De 62-jarige man uit Portsmouth zat bij het programma om aan zijn verloofde te bewijzen dat hij geen overspel had gepleegd. De leugendetectortest gaf aan dat de man loog. Een man in het publiek gaf aan dat Dymond in tranen uitbarstte en instortte, aldus de BBC.  

ITV  laat weten dat ze wegens “de ernst van de gebeurtenissen hebben besloten om The Jeremy Kyle Show te annuleren. Onze gedachten gaan uit naar de familie en vrienden van Steve Dymond.” Leden van het Britse parlement wilden dat het programma van de buis werd gehaald na het nieuws. Een woordvoerder van premier Theresa May liet weten de dood van Dymond “erg zorgwekkend” te vinden.

Depressie

Ex-verloofde Jane Callaghan laat in een gesprek met The Sun weten dat Dymond leed aan een depressie. “Hij was vastberaden, opgewonden en zelfverzekerd om aan het programma deel te nemen. Maar ik wist dat dit nep was en dat hij helemaal niet goed in zijn vel zat.”  Dymond nam zelfs een doktersverklaring mee om aan te tonen dat hij medisch in orde was. Het echtpaar ging uit elkaar na de opnames van het programma.

“Ik wist dat hij overspel pleegde, maar hij was nog steeds mijn verloofde. Ik hield nog steeds van hem, ondanks dat hij vreemdging. Ik kan hem niet vergeven, maar ik wou gewoon dat hij nog leefde”, vertelt de ex-verloofde.

Kritiek

Leugentests vormen een vast onderdeel van het programma, een variant van de Amerikaanse ‘The Jerry Springer Show’ die jaren geleden ook in België op de buis was. In de show worden voornamelijk geschillen tussen partners en familieleden uitgevochten, soms letterlijk. Critici zeggen dat de publieke aandacht voor mensen, die vaak worstelen met een verslaving of hun geestelijke gezondheid, onverwacht en ongezond is. 

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Christine Laevers

    Zo ga je niet met kwetsbare mensen om.

  • André Van Laethem

    Heb je iets te verbergen doe dan niet mee aan de Jeremy Kyle show. Je weet dat hij niet op geeft en tot het bot doorgaat. Goed programma

Lees meer