Zeegezicht bij Scheveningen
AP Zeegezicht bij Scheveningen

Van Gogh-rover klapt eindelijk uit de biecht

Een van de twee mannen die in 2005 werden veroordeeld voor een schilderijenroof uit het Van Goghmuseum in 2002, doet vandaag in De Telegraaf een boekje open. Octave Durham zegt dat hij en zijn kompaan Henk B. eigenlijk de beroemde schilderijen Zonnebloemen en De Aardappeleters wilden stelen. Maar het ene werk was te goed beveiligd en het andere te groot om door het stukgeslagen raam te kunnen.

Durham beschrijft tot in detail hoe de roof in zijn werk ging en hoe hij en B. zich met twee andere schilderijen uit de voeten maakten. De schilderijen, 'Zeegezicht bij Scheveningen' en 'Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen', werden verkocht aan een Italiaanse maffiabaas. Hoeveel Durham ervoor heeft gekregen wil hij niet zeggen: "Ik noem geen bedrag. Anders krijg ik nog een naheffing van de fiscus."

Uiteindelijk doken de twee schilderijen eind vorig jaar opnieuw op tijdens een groot onderzoek naar de Italiaanse maffia. Italië zal de doeken binnenkort opnieuw overhandigen aan het Van Gogh-museum.

Durham heeft lang volgehouden dat hij niets met de roof te maken had. Desondanks werd hij in 2005 veroordeeld tot 3,5 jaar cel. Pas in september vorig jaar bleek er een verband toen Durham meldde dat hij de schilderijen had willen teruggeven aan het museum en daarvoor contact had gezocht met de maffiabaas. Maar voordat het tot een deal kwam, greep de politie in, meldde het AD destijds.

Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels