Tijdens het stadsfestival 'Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert' op zondag 3 juni zond 'De Ochtend' live uit vanuit het MAS. Tegen betaling.
VRT Tijdens het stadsfestival 'Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert' op zondag 3 juni zond 'De Ochtend' live uit vanuit het MAS. Tegen betaling.

VRT kreeg ook geld voor programma's van de nieuwsdienst

Het voorbije jaar heeft de VRT zich zeker drie keer laten betalen om een live-uitzending van het Radio 1-programma 'De ochtend' op locatie te maken. Eerder had de VRT gezegd dat er níet wordt betaald voor programma's van de nieuwsdienst op locatie.

Zo was er begin juni een live-uitzending van 'De ochtend' over het Stadsfestival 'Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert.' Daarvoor betaalde de organisatie rond de 4.000 euro. Hetzelfde bedrag werd enkele maanden later betaald door de Gentse universiteit en door ZLDR Luchtfabriek.

Na de commotie die was ontstaan rond de vergoedingen die de VRT-radiozenders vragen voor live-uitzendingen op locatie en het sturen van reporters, had de VRT nog beklemtoond dat er voor programma's van de nieuwsdienst vanop locatie níet betaald wordt. 'De ochtend' is wel een programma van de nieuwsdienst. "We willen hierover zeer formeel zijn: 'De ochtend' wordt in volledige autonomie gemaakt door de nieuwsdienst, die nooit afspraken maakt met derden over de inhoud van die programma's", zegt VRT-woordvoerder Bob Vermeir nu. "De nieuwsdienst werkt met gescheiden budgetten en ploegen, en is zelfs niet op de hoogte van een eventuele doorrekening van productiekosten." 

Lees meer