Tom Waes
Photo News by Pieter-Jan Vanstockstraeten Tom Waes

Waarom Tom Waes stopte met roken: “Vroeger een pakje per dag, nu mis ik het zelfs niet”

Jarenlang was Tom Waes (51) een verstokte roker, maar sinds de coronacrisis is hij definitief gestopt. Dat schrijft het weekblad TV Familie. “Ik ben het roken al helemaal vergeten.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Tom Waes was in Japan toen de coronacrisis uitbrak, om er zijn nieuwe ‘Reizen Waes’-special te filmen. “Toen wij landden, waren Chinezen al niet meer welkom: in Tokio en vooral in Kyoto lagen de straten er maar verlaten bij door het gebrek aan Chinese toeristen”, vertelde hij recent nog in De Morgen. “Toen we richting Hokkaido trokken, het grote noordelijke eiland, ontplofte het écht. De noodtoestand werd afgekondigd. We vlogen terug naar Tokio, en in vijf dagen was die stad totaal veranderd”. Wij waren opeens de enige vier mensen zonder mondmasker in die hele metropool. De deuren van de winkels stonden open, zodat je niet aan de klink hoefde te komen. Overal stond er zeep en ontsmettingsmiddel. Op hotel mocht je je ontbijt niet zelf opscheppen... Wij hebben daar toen smakelijk om gelachen: ‘Allez jong, wat een overdrijvers!’”

Doodziek

“Viroloog Marc Wathelet was volgens Maggie De Block een dramaqueen”, aldus nog Tom Waes, “en ik was het daar niet mee oneens. Een paar dagen later viel de eerste dode in België. En toen waren het er acht, en dan twaalf... Dan slaat de stemming natuurlijk snel om.”

Of Tom nooit bang geweest is om corona te krijgen in Japan? “Nee, maar het zou wel kunnen dat ik het daarvóór al heb gehad”, zegt hij. “In november zijn mijn vriendin Mieke en ik mijn zoon gaan bezoeken in Hongkong, toen daar volop massamanifestaties waren. We zijn in zo’n betoging terechtgekomen. Terug thuis begon ik de longen uit mijn lijf te hoesten. Omdat ik er een pakje sigaretten per dag doorjoeg, dacht ik dat het daaraan lag. Mieke was doodziek – keelpijn, hoofdpijn, koorts – en heeft twee mensen aangestoken.”

Niet slechtgezind

“Later lazen we dat corona in november of december al in België zou kunnen geweest zijn: toen ging ons licht branden”, aldus nog Tom. “We gaan dat nooit zeker weten. Het goede is dat ik door de weerslag van Hongkong effectief gestopt ben met roken. Intussen ben ik dat roken hélemaal vergeten. Zelfs nu. Ik denk echt dat ik er vanaf ben.”

Van de quarantainemaatregelen werd Tom Waes naar eigen zeggen niet slechtgezind of zo: “Dat valt ongelooflijk goed mee. Doordat alles stopt, heb ik tijd om na te denken, en merk ik in wat voor een ratrace ik zat. Wat ik het meest mis in de lockdown? Mijn kinderen. Ze zijn gelukkig in de buurt.”

Sterfgeval

Toms zoon is vanuit Rotterdam terug naar hier gekomen voor de rest van de zomer. En zijn dochter was in Parijs voor een stage van vier maanden. Tot Macron opeens zei dat het land diezelfde dag nog om middernacht zijn grenzen zou sluiten. “Ik ben toen om halfvier ’s nachts in mijn auto gekropen”, aldus Tom. “Om acht uur stond ik in Parijs en om kwart voor twaalf reden we de Belgische grens over.”

“Je kinderen en je ouders niet kunnen vastpakken: dat is erg”, gaat Tom verder. “Zeker omdat wij recent in de familie een sterfgeval hebben gehad – niet door corona, voor de duidelijkheid. We reden allemaal apart naar het huis van de overledene. Iedereen stond te wachten op de begrafenisondernemer, iedereen had verdriet, maar niemand mocht de ander vastpakken... ”

Lees ook: 

Tom Waes maakt zich kwaad om grote drukte in supermarkt: “Groenten betasten, op 30 cm van mij komen staan, met twee winkelen...: dit kan echt niet!”

Tom Waes maakt ‘Reizen Waes’-special in Japan: “Ik voelde me een olifant in een porseleinwinkel”

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jos Pirard

    De eerste maanden nadat ik stopte met roken, rook ik wanneer de buurman in zijn tuin was. Nu 18 jaar later heb ik soms nog trek. Ik ben nu 38/ jaar gestopt met drinken en dat heb ik niet meer meegemaakt. Ik ga op café en niemand zegt geeft hem een pint ik zal ze zeker niet aannemen maar een sigaret die had ik 2 weken geleden zeker aangenomen

  • Eddy De Bruyne

    Beste man, proficiat met je besluit, hoog tijd dat je wat slimmer wordt, slappeling! Iets anders; je mist roken niet knap !!, wordt wakker, zelfs na enkele jaren, in gezelschap, een feestje of op cafe, in aanwezigheid van enkele rokers, neem een sigaret die je aangeboden krijgt aan, en de volgendse ochtend ren je naar een winkel om je een pakje sigaretten te kopen.

Lees meer