5 Rob Rensenbrink
Filip Van Loock Rob Rensenbrink

‘Slangenmens’ Rob Rensenbrink op 72-jarige leeftijd overleden

Gewezen Anderlecht-icoon Rob Rensenbrink is vrijdagavond op 72-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van de spierziekte PSMA. 

Rensenbrink speelde in België voor Club Brugge (1969-71) en Anderlecht (1971-80). Met paars-wit won hij twee keer de Beker der Bekerwinnaars. Hij verzamelde daarnaast 46 caps bij de Nederlandse nationale ploeg, waarmee hij in 1974 en 1978 de WK-finale bereikte. In dat laatste jaar trapte hij het leer nét voor affluiten tegen de paal. Geen 1-2, waarna Oranje in de verlengingen ten onder ging tegen Argentinië.

Sterspeler in Anderlecht

Medio jaren ‘60 begon Rensenbrink zijn spelerscarrière bij DWS, toen na Ajax de op één na grootste club in Amsterdam. In 1969 plukte Club Brugge hem daar weg. Met blauw-zwart won hij meteen de Beker van België. 

Na twee seizoenen verhuisde Rensenbrink naar het Astridpark. Bij Anderlecht, waar hij uitgroeide tot een icoon, boekte hij zijn grootste successen. Met de Brusselaars veroverde hij twee landstitels (1972, 1974) en vier bekers (1972, 1973, 1975, 1976). Tweemaal mocht hij de Beker der Bekerwinnaars in de lucht steken. In de finale van 1976 tegen West Ham (4-2) en die van 1978 tegen Austria Wenen (4-0) scoorde de Nederlander telkens twee keer.

Ook individueel viel Rensenbrink in België in de prijzen. De Nederlander werd in 1973 topschutter bij Anderlecht. Daarnaast werd hij in 1976 na Jan Boskamp de tweede buitenlander die de Gouden Schoen won. In 2007 verkoos een jury van (oud-)trainers, waaronder Jan Ceulemans, Wilfried Van Moer en Paul Van Himst, Rensenbrink tot de beste buitenlandse speler die ooit in de Belgische competitie actief is geweest.

5
BELGA
5 Rob Robbie Rensenbrink gouden schoen 1976
KOS Rob Robbie Rensenbrink gouden schoen 1976
5
PICS UNITED/MICHAEL KOOREN
5
BELGA

73 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Carlos Simonis

    En dan hoor de "voetbalkenners" vaak zeggen dat spelers als Rensebrink nu in deze tijd niet meer mee kunnen draaien. Ze moeten de beelden of de wedstrijden eens terug laten zien. Het voetbal was toen veel harder (minder camera's) , toen moest men wel slim en sneller zijn dan nu. Tegenwoordig vallen de meer getrainde spelers als jonge juffrouwen kermend en schreeuwend van de pijn naar de grond bij een lichte aanraking. Niet alles was beter vroeger, wel mooier om naar te kijken.

  • Ludo Dierckx

    Bedankt voor alle mooie momenten die wij mochten beleven aan deze super-winger...en leek mij als mens zeer integer en bescheiden...wat een verschil met de hedendaagse generaties voetballers...Nogmaals dank voor de heerlijke (voetbal-momenten die wij mochten beleven..Rust zacht. Sterkte aan de familie...de wereld is een ster armer...

Lees meer