6 De winnende Toyota.
Vincent Huybrechts De winnende Toyota.

Alonso wint voor de tweede keer 24 Uur van Le Mans, ook Stoffel Vandoorne op het podium

De 87ste editie van de 24 Uur van Le Mans is de wedstrijd van de regelmaat en de betrouwbaarheid geworden. De zege was in extremis voor de tweede opeenvolgende maal voor Sebastien Buemi, Kazuki Nakajima en Fernando Alonso. De drie rijders haalden het in hun Toyota TS050 voor hun teamgenoten Mike Conway, Kamui Kobayashi en José-Maria Lopez. Stoffel Vandoorne kwam als derde over de meet!

Alonso, Buemi en Nakajima zijn met de zege in Le Mans, ook de nieuwe wereldkampioenen uithouding. Voor Alonso is het de derde wereldtitel in de autosport, na twee titels in de F1 in 2005 en 2006. Kamui Kobayashi is de eerste Japanse FIA wereldkampioen ooit. Voor Toyota is het de tweede zege in Le Mans, al is deze zege opnieuw er eerder één van een race die alleen maar kon verloren worden.

Achter de beide onklopbare Toyota TS050 Hybrid werd Stoffel Vandoorne, samen met zijn Russische teamgenoten Mikhail Aleshin en Vitaly Petrov, knap derde in hun SMP BR01. Het is voor het eerst sinds 2001 en Eric van de Poele (Bentley), dat een landgenoot in Le Mans op het algemene podium staat. De laatste landgenoot die in Le Mans won, was Bertrand Gachot in 1991 met een Mazda. “We zijn hier natuurlijk erg tevreden mee”, reageerde Vandoorne na de race op Eurosport. “Het was een lange race waarin we hevige strijd moesten leveren met de Rebellion. In dat duel konden we aan het langste eind trekken en bleven we vervolgens foutloos tot aan de finish.”

De zege in LMP2 gaat naar Alpine, dat ook de titel binnenhaalt, terwijl Ferrari de GTE Pro wint en Ford het haalde in GTE Am.

6 De wagen van Stoffel Vandoorne.
Jens Mommens De wagen van Stoffel Vandoorne.

Update zondag, 8u. Net na acht uur vanochtend is de #3 Rebellion van Menezes/Laurent/Berthon enkele ronden de potbox ingeduwd. Dat betekent dat Stoffel Vandoorne in de SMP BR01 nu goed en wel derde is. De West-Vlaming volgt op respectievelijk vijf en vier ronden van de beide Toyota TS050 met nu Mike Conway en Kazuki Nakajima achter het stuur. Vandoorne heeft dan weer drie ronden voor op de beide Rebellion.

Update zaterdag, 23u25. Bij het vallen van de nacht is de situatie status quo in de 24 Uur van Le Mans. Na een derde van de afstand, leiden de beide Toyota TS050 met goed een ronde voorsprong op de beide SMP BR01. De Toyota van Fernando Alonso heeft een kleine voorsprong op de zusterwagen van Conway-Kobayashi-Lopez. Onder meer de tussenkomst van de safetycar maakte dat het verschil tussen de beide wagens zeer klein bleef. 

Het trio Vandoorne-Petrov-Aleshin is vierde, op een goede ronde van de beide Japanse prototypes en op een handvol seconden van de derde plaats. In de GT-klasse leidt Laurens Vanthoor (Porsche).  

In de vooravond was de eerste echte crash een feit: onder meer één van de toppers uit GT, de Corvette van Marcel Fässler, was het slachtoffer: 

6 Stevige crash
Twitter WEC Stevige crash

Eerder gaf Stoffel Vandoorne een kort interview aan onze man ter plekke. “Het was een zeer strakke vierdubbele rijbeurt van goed 2,5 uur”, vertelde Vandoorne over zijn opmars naar plek drie eerder deze namiddag (inmiddels is hij weer vierde, red.).  “Het is zeker niet makkelijk geweest met het drukke verkeer, waardoor je amper tijd hebt om even bij te komen of met je ingenieur te praten. Je mag ook niet te veel risico’s nemen, een ongeluk is snel gebeurd. De auto was goed, al worden de banden na 2,5 uur wel iets minder, maar dat is ook bij de concurrentie het geval. Fysiek is het perfect met een F1-wedstrijd vergelijkbaar, alleen rijden we er hier vier op 24 uur.” 

6 Porsche van Laurens Vanthoor.
Jurgen Evers Porsche van Laurens Vanthoor.
6 De 24 Uur van Le Mans wordt op gang gevlagd.
Alexis GOURE (ACO) De 24 Uur van Le Mans wordt op gang gevlagd.
6 Le Mans.
Joost Custers Le Mans.

12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • sylvain roobaert

    Derde omdat de twee toyota,s vooraan de wagens van het seizoen waren , het waren niet de piloten die sterker waren maar de wagens , gewoon top van onze Stoffel en zijn derde plaats is zeker overwinning waard

  • Eric Vandamme

    Stoffel heeft blijkbaar twee andere coureurs nodig om een resultaat te rijden. Helaas voor hem mag dat niet in de F1...

Lees meer