4 Vorig jaar was Freddy Loix eindwinnaar.
PHOTO_NEWS Vorig jaar was Freddy Loix eindwinnaar.

BK rally kondigt zich veelbelovend aan

Zaterdag wordt in Landen en omstreken de rally van Haspengouw gereden, de eerste van in totaal negen wedstrijden die meetellen voor het BK Rally 2015. Nieuw op de kalender is de Rally van Spa half maart. Op de inschrijvingslijst prijken 59 namen. Aan favorieten geen gebrek. Het aantal kandidaten voor de overwinning is niet op de vingers van een hand te tellen.

Het wordt een veelbelovend kampioenschap waarin drie constructeurs een officiële wagen zullen inzetten. Titelverdediger Freddy Loix geniet ook dit jaar van de steun van Skoda België en begint het seizoen met zijn vertrouwde Skoda Fabia S2000 om in de loop van het seizoen over te schakelen naar de nieuwe Fabia R5. "Ik vind het ook een schitterende zaak voor de Belgische rallysport dat ook andere constructeurs de handschoen opnemen en de titel ambiëren. Vooraf pronostikeren wie de titel zal halen is niet te doen, al durf ik wel openlijk zeggen dat ik een derde titel op rij wil winnen. Dat we het seizoen aanvatten met de Fabia Super 2000 hoeft geen nadeel te zijn. Ik ken die wagen voor 200%."

Huid duur verkopen
Citroën zet een officiële DS3 R5 in voor Pieter Tsjoen. "Vorige week kreeg ik een onverwacht telefoontje van mijn jeugdvriend en eerste corijder Frederic Miclotte van J-Motorsport. De aangekondigde samenwerking met Cédric Cherain ging niet door waardoor hij in allerijl op zoek moest naar een nieuwe rijder. Ik was in Dubai voor zaken en voelde me verplicht om mijn makker te helpen. 2015 is zowel professioneel als privé een druk jaar en daar komt nu onverwacht het BK bij. Ik heb acht titels. Een negende wordt erg moeilijk maar ik zal mijn huid duur verkopen".

Outsiders
De derde constructeur die een officiële wagen aan de start brengt is Peugeot. Kris Princen werd in 1999 kampioen aan het stuur van een Renault Maxi Megane. Zevenvoudig kampioen Patrick Snijers start met een Porsche en is één van de outsiders voor de titel. Cédric Cherain en Vincent Verschueren besturen elk een privé Citroën DS3 R5 en mogen ook tot de titelkandidaten gerekend worden.

4
PHOTO_NEWS
4 Pieter Tsjoen.
BELGA Pieter Tsjoen.

Loix was de voorbije twee edities de beste in Haspengouw. "Vorig jaar hebben we de concurrentie verrast door bijzonder snel te starten. We hebben toen in de eerste ronde het verschil gemaakt. De concurrentie heeft de rest van de dag moeten achtervolgen maar ze zijn er niet in geslaagd om de kloof te dichten. Iedereen mag weten dat ik dit jaar dezelfde tactiek zal toepassen."

Stevige concurrentie
Loix mag zich aan stevige concurrentie verwachten, onder andere van streekrijder Kris Princen (Peugeot 208 T16). De Limburger won vorig jaar vijf van de acht wedstrijden. De voorbije week heeft hij de officiële Peugeot 208 T16 uitgebreid aan de tand gevoeld in de buurt van Landen. "Ik kijk er echt naar uit om het seizoen te openen in mijn achtertuin. Al sinds mijn kindertijd woon ik hier in een regio waar de rallysport echt leeft. Mijn huis staat op amper 10 km van een klassementsproef van deze Rally van Haspengouw. In de loop van de voorbije week heb ik mijn nieuwe auto uitgebreid kunnen testen. De gewenning verliep heel vlot en ik kreeg al snel vertrouwen aan het stuur. ik heb er alle vertrouwen in om zaterdag meteen in een sterk ritme te kunnen komen."

De Rally van Haspengouw start zaterdagochtend om 08u00u.

4 Kris Princen.
BELGA Kris Princen.

De negen BK-manches:


Rally van Haspengouw (Landen) - 28/02

Spa Rally (Spa) - 13/03

TAC Rally (Tielt) - 11/04

Rally van Wallonië (Namen) - 01/05

Sezoensrally (Bocholt) - 16/05

Ypres Rally (Ieper) - 26/06

ConXioN Omloop van Vlaanderen (Roeselare) - 04/09

East Belgian Rally (Sankt-Vith) - 26/09

Condroz Rally (Hoei) - 07/11

Lees meer