De Russellgletsjer in Groenland
Shutterstock De Russellgletsjer in Groenland

Eerste extreme race voor elektrische voertuigen vindt plaats in Groenland

Groenland is een van de vijf gastlocaties waar in 2021 het eerste Extreme E-kampioenschap zal plaatsvinden: een race voor elektrische off-roadvoertuigen. Dat deelt de organisatie vandaag mee. Wat de vijf locaties gemeen hebben? Ze hebben allemaal ernstig te lijden onder de klimaatopwarming.

In de Extreme E-wedstrijden zullen elektrische SUV’s tegen elkaar racen op vijf van de meest afgelegen plekken ter wereld. Het kampioenschap wil de gevaren van global warming onder de aandacht brengen.

Extreme E

“Extreme E heeft een sterk sportief doel om het gebruik van elektrische mobiliteit te promoten in de strijd voor een verlaging van de globale emissienormen, een onderwerp dat we niet langer kunnen negeren, vooral hier in Groenland”, zegt oprichter Alejandro Agag. Agag is de oprichter van Formule E, een autosportklasse voor elektrische voertuigen. 

In een tiendelige reeks zullen elektrische SUV’s het in Extreme E tegen elkaar opnemen in regio’s die te maken hebben met ecologische schade of die bedreigd worden door de klimaatopwarming. Er zullen geen toeschouwers zijn voor de race. FoxSports verwierf de uitzendrechten.

Russellgletsjer

In Groenland ligt de tweede grootste ijskap ter wereld, maar de snelheid waaraan de ijskap afsmelt, verontrust klimaatwetenschappers en lokale inwoners die vaak niet meer kunnen jagen met sledehonden op het steeds dunner wordende ijs.

De transportsector is verantwoordelijk voor 30 procent van het gebruik van fossiele brandstoffen, die de hoofdoorzaak zijn van de klimaatopwarming, zegt Peter Wadhams, professor oceaanfysica aan de Universiteit van Cambridge, die de organisatoren van de race adviseert.

De race in Groenland zal plaatsvinden over een periode van drie dagen in een gebied nabij de Russellgletsjer, in het Westen van Groenland. “Racen in die regio zal geen kwalijke gevolgen hebben voor het milieu”, zegt Wadhams. “Maar de mogelijke bewustmaking en het onderricht dat met dergelijke krachtige sportplatforms kan worden gegenereerd, is enorm.”

E Extreme is nu op zoek naar vier bijkomende locaties die bedreigd worden door bijvoorbeeld ontbossing, een stijgend zeeniveau, woestijnvorming en plasticvervuiling.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Moehmena Rahous

    Dit spreekt elkaar tegen : "[..] tweede grootste ijskap ter wereld[..] jagen met sledehonden op het steeds dunner wordende ijs." Dus op de 2de grootste ijskap ter wereld zouden sledehonden door het dunner wordende ijs kunnen zakken ? Indien dat zo is dan is zowat al het ijs ter wereld (behalve de grootste ijskap) gesmolten en moet de zeespiegel ongeveer 7 m hoger staan nu. Klopt toch niet ? Joernalisten denk toch zelf eens na, voor dit te schrijven!

  • Jef Staepelaere

    Volgens mij niet de goede manier om met het milieu om te springen. Ook mijn e-autootje produceert CO2! Weliswaar bij productie van het voertuig, zoals alles wat we consumeren, en bij de opwekking van de stroom. Zelfs de "groene stroom" wordt opgewekt uit zaken die CO2 vrijgeven bij de bouw ervan.

Lees meer