GETTY

Exact zestig jaar geleden: Le Mans herdenkt gruwel 1955

Op 11 juni 1955 werd Le Mans brutaal opgeschrikt door een verschrikkelijk ongeval, het ergste ooit in de geschiedenis van de autosport. De Fransman Pierre Levegh komt met zijn Mercedes 300 SLR na een aanrijding in het publiek terecht. Zijn Duitse bolide ontploft en minstens 82 mensen komen als gevolg van het drama om, 94 raken gewond, waarvan de meeste door de brand zeer ernstig. Om 18u25 vandaag zal het drama exact een halve eeuw geleden zijn.

Na goed twee uur wedstrijd vechten de Brit Mike Hawthorn in een Jaguar Type D en de Argentijnse F1 kampioen Juan-Manuel Fangio in een Mercedes 300 SLR om de leiding in de 24 Uur van Le Mans 1955. In hun gevecht zetten zij continu andere wagens op een ronde.

Bij een inhaalmanoeuvre ter hoogte van de start-finish lijn beslist leider Hawthorn in laatste instantie om de pitlane (toen gewoon een lijn op de grond) in te duiken. Hij verrast daarbij de veel tragere Lance Macklin (Austin-Healey). Macklin remt brutaal en hij wordt op zijn beurt achteraan aangereden door de Mercedes van Fransman Pierre Levegh. De wagen van de Fransman wordt in de lucht gekatapulteerd, komt tegen een muur terecht en explodeert letterlijk. De stukken vliegen alle kanten uit, richting het publiek. Uiteraard stonden er in die tijd nog geen beschermende hekken en de gevolgen zijn vreselijk: 70 personen sterven ter plaatse.

Macklin vliegt als gevolg van de klap de pitlane in, waar ook geen muur staat en doodt nog eens drie mensen. Later overlijden er nog eens negen. Ook Levegh sterft ter plaatse. Cynisch genoeg zal Mike Hawthorn, samen met zijn landgenoot Ivor Bueb de race winnen. In 1958 wordt hij met Ferrari wereldkampioen F1 om een jaar later in een verkeersongeval om het leven te komen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees meer