3 Alexander Kristoff wil graag zijn titel verdedigen tijdens de Driedaagse
BELGA Alexander Kristoff wil graag zijn titel verdedigen tijdens de Driedaagse

Driedaagse De Panne-Koksijde voegt Muur toe aan parcours, Kristoff wil weer schitteren

In zaal De Boare in De Panne is vandaag de 40e editie van de Driedaagse De Panne-Koksijde voorgesteld. De rittenkoers gaat door van 29 tot 31 maart. Opvallend, de start zal plaatsvinden in Plopsaland. Eindigen doen we weer met het tweelijk wegrit-tijdrit in Koksijde. Vorig jaar was de Noor Alexander Kristoff de beste aan de Belgische kust. Hij won drie ritten.

"Voor de start van onze eerste rit, met aankomst in Zottegem, kozen wij Plopsaland als locatie", stelt koersdirecteur Jurgen Van de Walle. "Een eerste nieuwigheid in deze etappe. Vanaf de kust trekken we via Koolskamp en Tielt naar Oost-Vlaanderen waar we na 80 kilometer met de Edelare de eerste helling van de dag beklimmen. Via de Leberg en Berendries bereiken we, na 100 kilometer, de aankomstzone aan het station van Zottegem. Daarna volgen nog twee plaatselijke ronden van elk 48,8 kilometer met daarin de beklimmingen van de Berendries, Ten Bosse, Muur van Geraardsbergen en de Klemhoutstraat. Wij gaan dus voor het eerst in ons bestaan en dat tijdens onze 40e jubileumeditie, de mythische beklimming van de Muur van Geraardsbergen op. Deze ingreep moet onze openingsetappe nog meer uitstraling en spankracht geven. We hielden eraan om na de Muur de resterende kilometers tot aan de finish over golvende wegen te laten lopen."

"Woensdag trekken we vanuit Zottegem naar Oostduinkerke. Ook hier is er een wijziging. Zeker in aanloop naar het Heuvelland. Die gaat nu via Oudenaarde, Zwevegem naar Menen om zo het Heuvelland in te trekken met de beklimming van onder andere de Kemmelberg. Na de Moeren volgen drie plaatselijke ronden, van elk 11,2 kilometer, in en rond Oostduinkerke. Onze Driedaagse De Panne-Koksijde wordt traditioneel afgesloten met een tweeluik. 's Voormiddags is er de korte rit in lijn en daarna een individuele tijdrit over 14,2 kilometer."

3 Ook deze (besneeuwde) Muur van Geraardsbergen werd in het parcours opgenomen
BELGA Ook deze (besneeuwde) Muur van Geraardsbergen werd in het parcours opgenomen

Binnenkort WorldTour-koers?

Bruno Dequeecker is de nieuwe voorzitter van het organiserende comité. "Wij zijn 40 jaar jong maar zijn nog steeds brandend van ambitie. Er is dit jaar de verhuis van onze startlocatie naar Plopsaland. Maar bovenal deden wij de aanvraag om met onze rittenkoers te promoveren naar de categorie World Tour. Steevast kregen wij een positief rapport van de UCI. Onze slaagkans is dus groot, financieel is er geen enkel probleem. Met de passage aan de Muur van Geraardsbergen gaan we een 'Driedaagse De Panne-café' installeren op die helling. Daar kan iedereen gratis terecht. Wij denken dus ook aan de 'gewone wielerfan'. Voor de rest hopen wij op een boeiende rittenkoers en hiervoor kunnen we opnieuw terugvallen op een schitterend deelnemersveld."

Mooi deelnemersveld

Lotto-Soudal, Etixx-Quick Step, Team Sky, Orica-GreenEdge, Tinkoff, Astana, Lampre-Merida, Team BMC, FDJ en Katusha zullen al zeker aanwezig zijn. De kans dat ook Dimension Data, met Mark Cavendish, nog aan dit lijstje wordt toegevoegd, is groot.

"Team BMC zakt af met Philippe Gilbert. Etixx-Quick Step zou starten met Marcel Kittel. Lotto-Soudal zet daar André Greipel en Jens Debusschere tegenover. Ook wereldkampioen Peter Sagan wil opnieuw van de partij zijn in de Driedaagse De Panne-Koksijde. Gerald Ciolek is dan weer de speerpunt bij Stölting Service Group en bij SouthEast-Venezuela rekenen ze op Filippo Pozzato. Kristoff liet al weten dat hij zijn titel wil verlengen."

Ook Topsport Vlaanderen met Belgisch kampioen Preben Van Hecke en de andere Belgische pro-continentale ploeg Wanty-Groupe Gobert mag zich ook aan een uitnodiging verwachten.

3 Ook Belgisch kampioen Van Hecke zal aan de start staan
AFP Ook Belgisch kampioen Van Hecke zal aan de start staan

Lees meer