8
Georges De Coster

"Stoffel is al heel goed geïntegreerd in het team, je ziet dat ze hem beschouwen als hun coureur voor de toekomst"

Onze F1-verslaggever Jo Bossuyt houdt ook in Bahrein zijn dagboek bij. Beleef vanop de eerste rij wat er in en rond de paddock gebeurt en hoe het onze landgenoot Stoffel Vandoorne vergaat.

Zaterdag 15 april, 13u: Bernie heeft gesproken

De derde vrije training van de F1-jongens begint pas om 15u, maar ik ben al op het circuit. Kan ik de formule 2-koers eens volgen, want die begint om 13u. Formule 2 is trouwens de nieuwe naam van de GP2, het kampioenschap dat Stoffel Vandoorne twee jaar geleden op zeer imposante manier won. Nu valt het toch wel op, hoe smal die F2-machines zijn. Of liever: hoe groot het verschil met de F1-bolides is, en hoeveel die dus breder geworden zijn onder het nieuwe reglement. Ondertussen duiken overal uitspraken op van Bernie Ecclestone, die hier gisteren is aangekomen, uitgenodigd door de kroonprins van Bahrein. Neen dus, met hem zou het "niet waar" geweest zijn, Alonso die zomaar effen de 500 Mijl van Indianapolis gaat rijden in plaats van de grand prix van Monaco. "Ik zou hem gezegd hebben, doe maar jongen, maar pas als je contract in formule 1 afloopt." Altijd gezegd dat er met Bernie heel wat gezond verstand verdwenen is uit dit circus...

8 Bernie Ecclestone omgeven door fans voor een foto.
AFP Bernie Ecclestone omgeven door fans voor een foto.
8
Photo News

15u: Eindelijk

Derde en laatste vrije training. Ik wilde zeggen dat ik zit te duimen voor Vandoorne, maar eigenlijk doet de hele perszaal mee. Het is het gevoel dat hier leeft: "Het mag eens ophouden." En zie, het lijkt even op te houden. De Belg kan 15 rondjes maken in de derde training, en even staat hij zelfs op de vierde plaats, halverwege de sessie. Goed zo. Uiteindelijk tikt Stoffel af als 15e. Min of meer tevreden, eindelijk. Alonso doet drie plaatsjes beter, maar het zit daar in het tweede gedeelte van het peloton allemaal zeer dicht bij elkaar, en het verschil tussen de twee McLarens is dan ook zeer klein. Niet eens een tiende van een seconde.

8
Photo News

16.35u: Geen zorgen maken

Ben even gaan kletsen met David Coulthard. Nog altijd een heel bezige bij, op zijn 46e. Hij vertelt me over zijn productiehuis dat films, documentaires of publiciteitsspotjes draait voor prestigieuze klanten. En ook de F1-verslaggeving maakt voor het Engelse televisiestation Channel Four. David heeft vrouw en kind meegebracht naar Bahrein, en ik schrik even. Zoontje Dayton is al acht jaar. Het lijkt als gisteren, dat ik Coulthard voor een voorbeschouwing op seizoen 2010 ging interviewen in Ukkel, toen hij daar nog woonde -zijn vrouw is Belgische. En we stilletjes moesten praten omdat de baby sliep.

Natuurlijk hebben we het over de situatie bij McLaren. Coulthard bekijkt de problemen als een communicatiestoornis. "McLaren heeft iets gekocht zonder te weten of het eigenlijk wel goed was. Ze hadden eerst om staalharde cijfers en feiten over die motor moeten vragen. Dan hadden ze kunnen beslissen om nog wat langer met Mercedes samen te werken en Honda meer tijd te gunnen." Maar de ellende die blijft aanslepen zal de carrière van Stoffel Vandoorne niet schaden, zegt David. "Hij is al heel goed geïntegreerd in het team, je ziet dat ze hem beschouwen als hun coureur voor de toekomst, en ze weten natuurlijk ook dat hij zijn ding in allesbehalve ideale omstandigheden moet doen."

8 David Coulthard (links).
Photo News David Coulthard (links).

18.35u: En nog een motortje...

Eerste kwalificatiesessie. Steve Aoki, top-DJ met de paardenstaart, volgt ze in de garage van Mercedes. Compleet ongeïnteresseerd want druk bezig met zijn smartphone. Stoffel Vandoorne doet het niet onaardig, is in de eerste rondjesreeks sneller dan Alonso. Maar in de tweede en beslissende is de Spanjaard iets meer dan twee tienden sneller. Stoffel is 17e en ligt er dus uit, geen tweede kwalificatiesessie voor hem. Alonso heeft geluk: Carlos Sainz is bezig aan een snel rondje en zal Alonso natuurlijk nog voorbijgaan in het klassement, maar de Toro Rosso valt halverwege het circuit stil. De McLaren van de Spanjaard blijft dus 15e en gaat door. Maar die positiee verbeteren kan hij niet, want de Honda-motor in het achtereind van de McLaren geeft de geest. Na Vandoorne donderdag is het dus de tweede V6 van de Japanners die deze week de geewt geeft. 

8
Photo News

21u: Wat wil je dat ik...

Sinds het formule 1-seizoen begonnen is, denk ik opvallend vaak Robert Waseige. In zijn periode als bondscoach van de Rode Duivels maakte de uitspraak, in een onnavolgbaar Nederlands, hem onsterfbaar. 'Sfeer is goed', zei hij. Een onelinertje dat sindsdien vaak ironoisch wordt gebruikt. Zoals bij McLaren. Want neen, daar is de sfeer niet goed. Ben net terug van de "Meet the team", teambaas Bouiller, Honda-man Hasegawa en de twee coureurs die een halfuur ter beschikking zijn van de pers. Vraagt een Engelse collega aan de coureurs, of de motor -wanneer hij functioneert- soepel aanvoelt. Stoffel en Fernando kijken eens naar elkaar en lachen, dan neemt de Spanjaard de micro: "Wat wil je nu dat ik over soepelheid vertel? Ik kan met die motor niet eens één probleemloos plankgasrondje rijden in de kwalificaties." Hasegawa San zit erbij en kijkt naar de vloer. Of Stoffel daar nog iets aan toe te voegen heeft? "Neen, niet echt." Verstandig antwoord van de Belg. Opvallend trouwens, Alonso en Stoffel schieten zeer goed met elkaar op, als ze daar samen in de schietstoel zitten, klaar voor de scherpe vragen van de pers. En op de smartphone van de Spanjaard staan blijkbaar gemeenschappelijke interesses, want Alonso wil absoluut een paar dingen tonen aan Stoffel.

Maar morgen moet dus een koers gereden worden. We maken de slotsom van de dag met Stoffel. "Eindelijk eens een min of meer probleemloze dag", zegt de Rumbekenaar. "Tenminste toch in de vrije training. In de kwalificaties had ik wat problemen met de remmen, maar eigenlijk zat er toch niet veel meer in de auto. Laat het er ons dus maar bij houden dat ik al blij ben dat ik veel minder problemen had dan vrijdag (toen zijn motor in de soep ging, jb.). Of ik vandaag precies dezelfde auto had als Alonso? Er waren een paar heel kleine verschillen, maar dat is compleet onbelangrijk. Wél belangrijk is dat we morgen proberen de auto aan de finish te krijgen. Met een echte tactiek start ik niet, neen. Want: hoe pak je zo een koers aan als je niet weet wat er allemaal op je afkomt? Je kunt alleen afwachten en zo goed mogelijk doen. Wie weet, als de auto het uithoudt, dan kunnen we misschien iets proberen met de bandenstrategie. We zien wel." En hij zegt het allemaal goedgemutst, de Belg in formule 1. Onze collega van RTBF, die er ondertussen is komen bijstaan, vindt de perfecte afsluiter: "Keep on fighting".

8
Georges De Coster
8
Photo News

Lees meer