7 Links een gedenkplaat voor Ayrton Senna, rechts Roland Ratzenberger in zijn gecrashte bolide.
afp/photonews Links een gedenkplaat voor Ayrton Senna, rechts Roland Ratzenberger in zijn gecrashte bolide.

25 jaar geleden beleefde de Formule 1 zijn zwartste weekend ooit

Vandaag is het 25 jaar geleden dat de F1-wereld zijn dodelijkste weekend ooit beleefde. In een tijdsbestek van amper twee dagen kwamen twee piloten om het leven. De Oostenrijker Roland Ratzenberger verongelukte tijdens de kwalificaties voor de Grote Prijs van San Marino. Een dag later stond de wereld helemààl stil. Drievoudig wereldkampioen Ayrton Senna boorde zich op het circuit van Imola in de muur ter hoogte van de Tamburello-bocht. De Braziliaanse F1-legende was op slag dood. Terugblik op een gitzwart weekend.

Roland Ratzenberger was een laatbloeier in de Formule 1. De Oostenrijker is er al 33 als zijn grote droom eindelijk uitkomt. Ratzenberger krijgt een contract voor vijf races bij het bescheiden Simtek-team. “Maar stel je daar niet te veel bij voor”, zei de Salzburger destijds lachend. “Het loon van Gerhard Berger (zijn illustere landgenoot bij Ferrari, red.) is vele malen hoger dan het totale budget van ons team.” 

In zijn eerste race, de Grote Prijs van Brazilië, geraakt Ratzenberger niet door de kwalificaties. Enkele weken later haalt hij in Japan wel de startgrid en eindigt er knap elfde. Op zaterdag 30 april 1994 maakt ‘The Rat’, zijn bijnaam in het rijderswereldje, zich op voor de kwalificaties in San Marino. Vlak voor de ‘Villeneuve Curva’ gaat het fout. De voorvleugel van de Simtek breekt af en belandt onder de wagen. Ratzenberger geraakt de controle over zijn bolide volledig kwijt en crasht met een snelheid van 315 km/uur tegen een betonnen muur. Akelig zijn ze, de beelden van de roerloze Ratzenberger in zijn bolide, het hoofd in een onnatuurlijke houding. De reanimatiepogingen van het medisch team zijn live op televisie te zien.  Op weg naar het ziekenhuis overlijdt de F1-piloot aan zijn verwondingen. Diagnose: gebroken nek en schedelbasisfractuur. “De dood van Roland was het vreselijkste moment in mijn carrière”, zal Gerhard Berger later zeggen.

7 Roland Ratzenberger zit roerloos in zijn bolide. De Oostenrijker overleed op weg naar het ziekenhuis.
afp Roland Ratzenberger zit roerloos in zijn bolide. De Oostenrijker overleed op weg naar het ziekenhuis.

Oostenrijkse vlag

Een dag later is het F1-peloton in rouw als het zich naar de startgrid begeeft voor de Grote Prijs van San Marino. Ook drievoudig wereldkampioen Ayrton Senna is geschokt door de dood van zijn collega. Na de crash van Ratzenberger laat de Braziliaan zich - als enige piloot van het pak - naar de plaats van het ongeval brengen. “Of hij nog iets kan doen voor Ratzenberger?”, luidt het. Senna keert ontdaan terug van de plek des onheils. In tien seizoenen Formule 1 is het de eerste keer dat hij met de dood te maken krijgt. Als eerbetoon aan Ratzenberger beslist hij om een opgevouwen Oostenrijkse vlag mee te nemen in zijn bolide. Na de race wil hij die vlag tonen aan het publiek.

De wedstrijd gaat voor Senna voorspoedig van start. De Braziliaan remonteert al snel Michael Schumacher, die vanop de pole is vertrokken. Na enkele ronden moet de safetycar echter uitrukken na een botsing tussen de wagens van JJ Lehto en Pedro Lamy. Als alle brokstukken zijn opgeruimd, zet Senna er onmiddellijk de vaart weer in. Hij klokt de snelste rondetijd, tot in ronde 7 het onwaarschijnlijke gebeurt. In de Tamburello-bocht raast de Williams aan een snelheid van 307 km/uur gewoon rechtdoor, los de muur in. De klap is verschrikkelijk, brokstukken vliegen in het rond. Stewards en medisch personeel haasten zich naar de bolide van de Braziliaan. Senna zit bewegingsloos in zijn wagen en verliest veel bloed door zware verwondingen aan zijn hoofd. Op het circuit krijgt hij de eerste zorgen, wat later wordt hij afgevoerd naar het ziekenhuis.

Het is bang afwachten op meer nieuws. Om 18u40 gebeurt wat iedereen vreest: de F1-legende wordt dood verklaard. Later zou het officiële overlijdensuur worden vastgelegd op 14u17, wat maakt dat Senna zo goed als zeker op slag dood was. Door de klap tegen de muur was een deel van de wielophanging losgekomen en tegen de rechterkant van zijn helm gevlogen. Daardoor botste zijn hoofd tegen de kopsteun, met een fatale schedelbreuk tot gevolg.

7 Ayrton Senna crasht in de muur aan de Tamburello-bocht.
photonews Ayrton Senna crasht in de muur aan de Tamburello-bocht.

Boutsen draagt kist

Na de dood van Senna worden in zijn vaderland Brazilië drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Op donderdag 5 mei wordt de begrafenis van de F1-piloot over de hele wereld live uitgezonden. Miljoenen Brazilianen staan in Sao Paulo huilend langs het parcours van de rouwstoet die Senna naar zijn laatste rustplaats begeleidt. F1-collega Thierry Boutsen draagt mee de kist. De Belg is een boezemvriend van Senna, beide gezinnen gingen samen op vakantie. “Een paar dagen voor zijn ongeval had ik Ayrton gevraagd of hij peter wilde worden van mijn zoontje, dat op het punt stond om geboren te worden”, laat Boutsen zich ontvallen. “Hij stemde toe. Helaas stierf hij vlak voor de geboorte van onze baby.”

Twee dagen later, op zaterdag 7 mei, vindt ook de uitvaart van Roland Ratzenberger plaats. Een minder mediatiek gebeuren dan de begrafenis van Senna, maar Max Mosley, toenmalig voorzitter van de Internationale Autosportfederatie (FIA), tekent present. “Iedereen ging naar de begrafenis van Senna, ik vond het belangrijk dat er ook iemand naar die van Roland zou gaan”, zegt Mosley. De rest van het seizoen rijdt Simtek, het team van de Oostenrijker, rond met op de wagen de tekst: ‘For Roland’. Tijdens de volgende GP, in de straten van Monaco, wordt de eerste startrij leeg gelaten ter ere van Senna en Ratzenberger.

7 Militairen dragen de kist van Ayrton Senna.
REUTERS Militairen dragen de kist van Ayrton Senna.
7
photonews
7
REUTERS
7
Photo News

25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Peter Van elsen

    Ongetwijfeld de beste welke coureur kon met een minderwaardige bolide dubbelen ken alleen senna

  • Rudolf Jacobs

    ik zal nooit zeggen de beste maar misschien wel de beroemste,ongetwijfeld rip

Lees meer