5 Niki Lauda in maart vorig jaar.
REUTERS Niki Lauda in maart vorig jaar.

Formule 1-legende Niki Lauda (70) overleden

De Oostenrijkse voormalige Formule 1-coureur Niki Lauda is gisteren op zeventigjarige leeftijd overleden. Dat bevestigt zijn arts Walter Klepetko deze nacht aan het Duitse persbureau DPA. Lauda, die drie keer wereldkampioen werd bij de Formule 1, werd zeventig jaar.

Lees hier een uitgebreid portret over de F1-legende

“In diepe rouw maken wij bekend dat onze geliefde Niki op maandag 20 mei in het bijzijn van zijn familie is ingeslapen. Zijn uitzonderlijke successen als sportman en zakenman zijn en blijven onvergetelijk”, liet een woordvoerder van luchtvaartmaatschappij Laudamotion namens de familie weten. “Zijn onvermoeibare passie voor actie, zijn oprechtheid en moed blijven een rolmodel en een standaard voor ons allemaal. Weg van het publiek was hij een liefhebbende en zorgzame echtgenoot, vader en grootvader. Hij zal enorm worden gemist", klonk het.

Lauda was voor zijn dood opgenomen in een medische privékliniek in Zwitserland, waar hij dialyse onderging vanwege nierproblemen. De Oostenrijker was nog herstellende van een dubbele longtransplantatie, die hij vorig jaar augustus onderging nadat hij een longinfectie had opgelopen. Hij herstelde goed van de ingreep, maar zijn gezondheid was sindsdien broos. In januari van dit jaar belandde hij nog op de intensive care omdat hij tijdens zijn revalidatie griep kreeg. “Hij vecht als een leeuw”, zei Lauda's zoon Mathias toen over zijn beroemde vader. “Hij wil zo snel mogelijk terugkeren naar het gewone leven.”

Lauda laat vijf kinderen achter, twee zonen uit zijn eerste huwelijk met Marlene Knaus, een buitenechtelijke zoon en een tweeling uit zijn tweede huwelijk met Birgit Lauda, met wie hij tot zijn dood gehuwd was.

5 Niki Lauda in maart vorig jaar.
REUTERS Niki Lauda in maart vorig jaar.
5 Een foto uit 1975, op de GP in het Argentijnse Buenos Aires.
AP Een foto uit 1975, op de GP in het Argentijnse Buenos Aires.
5 Op dit beeld uit 1985 viert hij zijn overwinning in Zandvoort.
AFP Op dit beeld uit 1985 viert hij zijn overwinning in Zandvoort.
5 In 1976, tijdens de Grote Prijs van Monte Carlo.
AFP In 1976, tijdens de Grote Prijs van Monte Carlo.

61 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Marie Vanakker

    R.I.P. Zijn nuchtere kijk en scherpe geest zal zeker gemist worden in de F1. Vaarwel aan een groot kampioen .

  • Paul Verbeeck

    Rust zacht kampioen , het ga je goed waar je bent . Sterkte aan de familie .

Lees meer