2 Rubens Barrichello droeg mee de kist van Ayrton Senna.
reuters Rubens Barrichello droeg mee de kist van Ayrton Senna.

Gewezen F1-piloot doet straffe uitspraak over begrafenis Ayrton Senna

Zondag 1 mei is het 22 jaar geleden dat Ayrton Senna het leven liet na een zware crash op het circuit van Imola tijdens de GP van San Marino. De dood van de Braziliaanse F1-legende zorgde voor een schokgolf die tot ver buiten de sportwereld reikte. Ruim twee decennia later kijkt gewezen F1-piloot Rubens Barrichello nog eens terug op die droeve tijden. En doet daarover een straffe uitspraak.

"Ik herinner mij bijna niks meer van de begrafenis van Ayrton", aldus Barrichello in een interview met Fox Sports. "Ik droeg mee zijn kist, maar daar weet ik niks meer van. Ik zie de beelden (Barrichello staat op de tweede rij, achter Emerson Fittipaldi en Gerhard Berger, red.), maar ik kan het mij echt niet meer herinneren."

Opmerkelijke woorden van Barrichello, maar de Braziliaan heeft een verklaring voor zijn geheugenverlies. Tijdens de oefenritten voor de GP van San Marino - waarin nog een andere rijder, de Oostenrijker Roland Ratzenberger, de dood vond - crashte Barrichello zelf bijzonder zwaar (zie video hieronder). Zijn Jordan belandde met een vreselijke klap in de bandenmuur en ging daarna diverse keren overkop. Barrichello liep bij het ongeval een hersenschudding op.

"Die crash in Imola herinner ik mij evenmin", zegt Barrichello, op dat moment met zijn 21 jaar een opkomend talent. "Het was in een periode dat ik naam wilde maken in de Formule 1, dat weet ik nog. En dat mijn bolide toen niet deed wat ik wilde, met een zware crash tot gevolg. Maar voor het overige laat mijn geheugen mij in de steek. Toen ik een paar dagen later terugkeerde naar Sao Paulo, was Ayrton overleden. Maar dat ik zijn kist mee heb gedragen, dat zegt me werkelijk niets."

Ayrton Senna werd amper 34. De Braziliaan werd drie keer wereldkampioen (1988, 1990 en 1991) en won in zijn carrière 41 Grote Prijzen.

2 Ayrton Senna in 1992 na zijn zege in de Grote Prijs van Monaco.
AP Ayrton Senna in 1992 na zijn zege in de Grote Prijs van Monaco.

Lees meer