2
epa

GP van Maleisië: Hamilton grijpt 70ste pole, Vandoorne doet beter dan ooit en is knap zevende

Lewis Hamilton heeft de pole gepakt voor de Grote Prijs van Maleisië. De Brit van Mercedes zette in de derde kwalificatieronde de puntjes op de "i". Grote concurrent Sebastian Vettel viel al in de eerste ronde uit met pech. Onze landgenoot Stoffel Vandoorne start morgen in zijn McLaren voor het eerst als zevende op het circuit in Sepang.

Lewis Hamilton (Mercedes) heeft op het circuit van Sepang de poleposition veroverd voor de Grote Prijs van Maleisië. Het is al de zeventigste keer in zijn carrière dat de Brit hierin slaagt. Stoffel Vandoorne (McLaren) eindigde in een tijd van 1:31.582 op de zevende plaats, zijn beste resultaat ooit in de F1-kwalificaties. De Brit klokte in de derde kwalificatiesessie (Q3) een chrono van 1:30.076, en bleef zo de Fin Kimi Räikkönen (Ferrari/1:30.121) en de Nederlander Max Verstappen (Red Bull/1:30.541) voor.

Vandoorne is "aangenaam verrast"

"We hadden gemikt op de derde kwalificatiereeks (beste tien tijden, nvdr.). Dat ik kon strijden voor de zevende plaats was een aangename verrassing", aldus Vandoorne, die drie plaatsen beter deed dan zijn Spaanse ploeggenoot Fernando Alonso.

"Doorheen de kwalificaties heb ik geen enkele fout gemaakt en kon ik in elke ronde en elke sector voluit gaan. Alles is uitstekend verlopen. Ik ben heel tevreden over mijn prestatie. De zevende plaats op dit circuit is wellicht het hoogst haalbare voor ons."

Voor zondag wil de 25-jarige Vandoorne zichzelf niet te veel druk opleggen. "In de kwalificaties presteren we meestal beter dan in de race zelf. Niemand heeft echt kunnen oefenen op dit circuit (wegens de rode vlag tijdens de tweede oefensessie van vrijdag, nvdr.), dat is in ons voordeel. In ieder geval bevinden Alonso en ik zich op een startplaats van waarop we mee kunnen doen."

2
photo_news

Vandoorne perst er een ultiem rondje uit

In de tweede kwalificatieronde zet de Fin Valtteri Bottas de puntjes op de "i". De ploegmaat van Lewis Hamilton bij Mercedes gaf iedereen het nakijken met 1'32"254. 

Stoffel Vandoorne kon zich ternauwernood handhaven met een ultiem snel rondje. Onze landgenoot viel lang uit de boot, maar sprong in laatste instantie toch nog van plaats dertien naar negen. Vandoorne mag zo zijn huid verkopen in de derde en laatste kwalificatieronde.

Vettel out in eerste kwalificatieronde

Problemen voor Sebastian Vettel en Ferrari in de eerste kwalificatieronde voor de GP van Maleisië. De tweede uit de WK-tussenstand moest op het circuit van Sepang onverwacht de handdoek in de ring gooien. Concurrent Lewis Hamilton klokte voorlopig de beste tijd. Stoffel Vandoorne legt beslag op een voorlopig dertiende tijd.

Räikönnen de beste in vrije oefensessie

Kimi Räikönnen (Ferrari) heeft eerder vandaag de snelste tijd geklokt in de derde vrije oefensessie voor de Grote Prijs van Maleisië. Op het circuit van Sepang wordt de vijftiende manche in het WK Formule 1 afgewerkt.

De Fin bleef in 1:31.880 nipt zijn Duitse teammaat Sebastian Vettel (1:32.042) voor. De Australiër Daniel Ricciardo (Red Bull/1:32.091) vervolledigde het podium.

Stoffel Vandoorne (McLaren-Honda) moest met een chrono van 1:33.321 tevreden zijn met de tiende plaats.

De kwalificaties staan later op de dag op de agenda, zondag volgt de GP.

Lees meer