3 Vandoorne.
Photo News Vandoorne.

Iets dichter bij F1-terugkeer: Vandoorne wordt derde rijder bij Mercedes

Vandaag stelde Mercedes in Silverstone de auto voor waarmee Lewis Hamilton dit seizoen zijn titel moet verdedigen. En er was nog nieuws, want onze landgenoot Stoffel Vandoorne werd aangeduid als derde coureur van het team, ook wel eens ‘invaller’ genoemd. Inderdaad, dezelfde rol als in 2016 bij McLaren, toen de Rumbekenaar in Bahrein de geblesseerde Fernando Alonso moest vervangen en zo verrassend zijn F1-debuut maakte. 

Vandoorne zal zijn functie bij Mercedes delen met de Mexicaan Esteban Gutierrez en zal volgens Mercedes-baas Toto Wolff “een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van het team in 2020".  Een combinatie tussen de Formule E en Formule 1 is mogelijk. De meeste wedstrijden staan op verschillende weekends gepland. Enkel voor de ePrixs van Rome, Seoel en Jakarta is er overlapping. Komend weekend vindt de volgende ePrix plaats in Mexico.

Rijtje opgeschoven

Als derde rijder heeft Vandoorne natuurlijk nog geen garantie dat hij ooit weer volwaardig F1-coureur kan worden, maar het vergroot wel zijn kansen. En het is een logische evolutie: vorig jaar had hij op de reservebank van Mer­cedes nog Esteban Ocon naast zich en de Fransman stond als beschermeling van teambaas Toto Wolff iets hoger in rang. Maar ondertussen is Ocon verhuisd naar Renault en schuift Vandoorne dus een plaatsje op.

3 Vandoorne.
Photo News Vandoorne.

Wat Vandoornes rol als invaller zal meebrengen, privétests of niet, is nog niet helemaal duidelijk. Wel zeker is dat hij dit ­seizoen in de Mercedes zit als Bottas of Hamilton een kwalijke val in de badkuip maken en niet kunnen racen. Het versterkt ook de positie van de West-Vlaming, die bij Mercedes al kopman is van het team in de elektrische Formule E. “Als ik een klein kansje wil behouden om ooit opnieuw Formule 1 te rijden, dan kan ik niet beter zitten dan bij Mercedes”, zei Vandoorne ons in december nog met een fijn glimlachje. Vandaag werd dus duidelijk wat hij daarmee bedoelde...

3 Vandoorne.
Photo News Vandoorne.

14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • noel ryde

    Mooi;maar van een zitje moet hij nooit dromen.....

  • Ineke Visser

    Zijn laatste wedstrijd was zijn beste in de F1. Ik hoop dat hij zo door gaat zeker hij het nu het zo goed doet in de FE.

Lees meer