VIDEO. 42 dagen nadat hij bijna levend verbrandde, maakte Lauda één van de grootste comebacks uit sportgeschiedenis

Niki Lauda overleed vorige week maandag op 70-jarige leeftijd, maar de Oostenrijker kroop in 1976 al een keertje door het oog van de naald. Na een crash op de Duitse Nürburgring. Hij kreeg zelfs van de priester de laatste sacramenten, maar spartelde er alsnog door. Al zou hij wel getekend zijn voor het leven.

Sinds zijn ernstige ongeluk op de Nürburgring tijdens de Grand Prix van Duitsland in 1976, waarbij zijn auto vlam vatte en hij bijna levend verbrandde, kampte Lauda met gezondheidsproblemen. Zijn aangezicht raakte deels verbrand en zijn longen en nieren raakten door het ongeluk zwaar beschadigd, waardoor hij tijdens zijn leven twee keer een niertransplantatie moest ondergaan evenals een dubbele longtransplantatie. “Het was het ergste weekend van mijn leven”, zei hij in 2013 nog over de crash bij persagentschap Reuters. “Maar het is nu achter de rug. Ik leef vandaag en denk al aan morgen. Daar moet ik dankbaar voor zijn.”

Legendarisch werd Lauda door zijn terugkeer in de Formule 1, slechts 42 dagen na het ongeluk waarbij hij bijna levend verbrandde: bij de grand prix op het circuit van Monza zes weken later zat hij weer in zijn Ferrari en reed hij naar de vierde plaats. Hij miste de wereldtitel op een punt. Een jaar later bezorgde hij de Italiaanse renstal opnieuw de wereldtitel.

AP