3
AP

Waarom ze bij Mercedes met ongeleid projectiel Hamilton en wereldkampioen Rosberg een dik probleem hebben

Onze F1-specialist analyseert: "Situatie wordt onbeheersbaar"

Het is een bewuste keuze. "Formule 1 zou maar wat saai zijn mochten we een kopman hebben en daarnaast een waterdrager. Met twee topcoureurs in ons team is er tenminste strijd voor de wereldtitel." We luisteren naar Mercedes-baas Toto Wolff, hij zei het ons een poos geleden. Nobel. Maar ook naïef.

De man zit nu immers met een serieus probleem. De paar brandjes die hij de voorbije seizoenen moest blussen, tussen Hamilton en Rosberg, het zijn onschuldige kampvuurtjes in vergelijking met wat hem wacht: een uitslaande brand die niemand nog onder controle krijgt. Want in 2017 moet hij voort met twee wereldkampioenen die nu helemaal op ramkoers zijn, na de manier waarop Hamilton het vandaag speelde. Natuurlijk was het zijn volste recht om Rosberg in nesten te brengen door traag te gaan rijden ("we zouden allemaal krek hetzelfde gedaan hebben," zei de altijd eerlijke Daniel Ricciardo na afloop).

Maar de Brit maakte er zich niet populair mee. Niet bij Mercedes en niet bij veel collega's ("Heel vuil spel," zei Vettel). En met zijn ongehoorzaamheid onderstreepte dat vooral dat hij voortaan een ongeleid projectiel is. Niemand bij Mercedes die nog vat heeft op Hamilton. Toto Wolff: "Hij luisterde niet, oké. Het mag geen precedent zijn." Niki Lauda: "Ik zal eens serieus met Hamilton praten." Uw dienaar: "Veel geluk, heren..." Daarbij komt dat Rosberg in maart 2017 helemaal opgenaaid aan de aftrap van het nieuwe seizoen komt. Zich met die titel op zak helemaal de gelijke zal wanen van Hamilton.

Zoek in de geschiedenis naar vergelijkbare situaties, het is nooit goed gekomen. Altijd ontaard in een giftig seizoen, met intriges en opzettelijke aanrijdingen. Ruzie. Oorlog. Nelson Piquet en Nigel Mansell in 1987: Piquet werd wereldkampioen en verliet Williams het volgende seizoen, wegens helemaal onleefbaar geworden. Senna en Prost in 1989, nadat ze elk een wereldtitel hadden gepakt, Senna in '88 en Prost in '89: ze konden elkaars bloed drinken en Prost verliet McLaren. Geloof ons: 2017 wordt explosief. En het laatste met Hamilton en Rosberg onder hetzelfde dak.

3
Getty Images
3
EPA

Lees meer