5 Standard-coach Michel Preud'homme.
Photo News Standard-coach Michel Preud'homme.

Geen licentie voor Standard, Moeskroen, Oostende en vier clubs uit 1B, Anderlecht krijgt wel groen licht

De Licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft de proflicentie voor 1A en 1B niet toegekend aan Standard, KV Oostende en Moeskroen. Tenzij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) anders beslist, zakken die clubs naar de eerste amateurklasse, in het geval van Standard zelf tweede amateurklasse. Ook vier 1B-clubs - Lokeren, Roeselare, Virton en Lommel - grepen naast de licentie.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De grootste verrassing van de dag is ongetwijfeld dat Standard achter het net vist. Het niet uitbetalen van tekengeld aan enkele spelers en onregelmatigheden in het stadiondossier, liggen mee aan de basis van de beslissing van de licentiecommissie. De club heeft volgens de commissie “niet voldaan in het betalen van de tekengelden aan acht spelers voor de maand februari 2020". Die tekenpremies zouden te laat betaald zijn. In totaal gaat het volgens de uitspraak om een bedrag van €1.044.027,60. Daarnaast blijft Standard volgens de licentiecommissie ook in zijn stadiondossier in gebreke. Dat zou op zijn beurt dan een liquiditeitsprobleem opleveren.

De club countert: “Het stadiondocument bevat de handtekeningen van zowel de kopers als de verkopers en verbindt ze onherroepelijk.” Volgens de club moet dat voor miljoenen aan liquide middelen opleveren. Op die manier zou er geen liquiditeitsprobleem zijn. In de investeringsgroep voor het stadion zit, naast voorzitter Venanzi, trouwens ook Rode Duivel en ex-Standardspeler Axel Witsel. 

Geen licentie dus voor 1A, 1B, eerste amateur en ook de Europese licentie wordt niet toegekend. Standard heeft intussen bekendgemaakt naar het BAS te trekken om de zaak aan te vechten.

(Lees verder onder de foto)

5
Photo News

Moeskroen

Moeskroen slaagde er niet in de levensvatbaarheid van de club voor de komende achttien maanden aan te tonen. De Henegouwers halen de coronacrisis aan. “Onze hoofdaandeelhouder Pairoj Piempongsant probeert al enkele maanden de club te versterken door nieuwe partners aan boord te halen. Op het moment dat de deals bijna rond waren, fnuikte de pandemie de contacten met de nieuwe investeerders. Door de economische onzekerheid door het coronavirus konden we de op het moment dat we het dossier moesten afgeven de continuïteit niet bewijzen”, klinkt het op de website.

Moeskroen maakt zich sterk dat voor het BAS wel de nodige financiële garanties neergelegd kunnen worden. De club besliste dan ook meteen in beroep te zullen gaan tegen de licentieweigering. Lukt dat niet, dan zakken de Henegouwers naar de eerste amateurklasse. 

Lees ook: Zesde keer, slechte keer? Licentie halen is voor Moeskroen de laatste jaren geen sinecure: een overzicht

(Lees verder onder de foto)

5
BELGA

Anderlecht krijg wél licentie, Oostende niet

Ook voor Anderlecht was het toch nog wat bibberen. Paars-wit kreeg een positief advies van licentiemanager Nils Van Brantegem, maar KV Oostende, Waasland-Beveren en Virton vielen de licentie van de recordkampioen openlijk aan. Er kwam kritiek op de dubbele rol van RSCA-voorzitter Marc Coucke, die via zijn holding Alychlo een overname van KVO door Amerikaanse investeerders zou tegenhouden. Ook de connectie tussen Wouter Vandenhaute en het makelaarsbureau Let’s Play doet vragen rijzen, maar paars-wit kreeg uiteindelijk dus groen licht. Oostende zelf grijpt zoals verwacht dan weer naast zijn licentie. De kustploeg behoorde tot het groepje van elf teams dat vorige week extra toelichting moest geven bij hun dossier. 

Lees ook: Geen licentie voor KVO: een verhaal dat begon met de verkoop van de club door Marc Coucke in 2018 (+)

(Lees verder onder de foto)

5
Photo News

Vier 1B clubs naar tweede amateur?

Doordat bij Lokeren nog altijd geen duidelijkheid heerst over een eventuele overname was het snel duidelijk dat de Waaslanders niet in aanmerking kwamen voor een licentie. Voor Roeselare was het gezien de financiële problemen een uitgemaakte zaak dat ze geen licentie in ontvangst zullen nemen. De club kreeg al een transferverbod, omdat ze geen lonen uitbetaalden. En ook andere 1B-clubs Lommel en Virton visten dus achter het net. Van de Limburgers wou de licentiecommissie vooral financiële zekerheid (lees: een bankgarantie) vanwege eigenaar Udi Shochatovitch, maar die bleef dus achterwege. Het dossier van Virton, dat al naar het BAS stapte om de licentievoorwaarden aan te klagen, bleek eveneens ontoereikend. De licentiecommissie wil alle vier 1B clubs, dat wil dus zeggen Lommel, Virton, Roeselare en Lokeren, daarom verwijzen naar tweede amateur met een handicap van drie punten.

5
BELGA

Procedure voor het BAS mogelijk

Wie zijn licentie in eerste zit niet krijgt, kan altijd nog een procedure opstarten bij het Belgische Arbitragehof voor de Sport (BAS) om die weigering aan te vechten. Dat geeft de clubs de mogelijkheid om nog extra stukken toe te voegen aan hun licentiedossier. Het BAS velt uiterlijk op 10 mei het finale vonnis. Standard, Moeskroen, Oostende en Lokeren maakten al bekend de beslissing van de licentiecommissie aan te vechten. Ook Lommel, Virton en Roeselare beslisten dat te doen.

OVERZICHT:

Krijgen licentie voor 2020-2021:

Antwerp, Zulte Waregem, KV Kortrijk,  KV Mechelen, Eupen, OH Leuven, Beerschot, Union, Anderlecht, Club Brugge, RC Genk, AA Gent, Charleroi, Cercle Brugge, Waasland-Beveren, STVV en Westerlo

Krijgen (voorlopig) geen licentie voor 2020-2021:

Sporting Lokeren, Moeskroen, Standard, Oostende, Roeselare, Virton en Lommel

Krijgen licentie voor 1B: 

Deinze en RWDM

63 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Johan Hendrickx

    Kuis zowel 1a als 1b flink op en maak terug 1 eerste klasse met 20 ploegen zoals vroeger en de rest amateurliga. Veel overzichtelijker en geen play off gedoe!

  • manuel verdonschot

    Schande dat kv telenet toch mag . De 1 B ploegen doen hun best maar worden veel zwaarder belast en gewoon aan de kant geschoven .

Lees meer