7
Instagram

Instagram levert Ronaldo meer op dan voetbal: het voorbije jaar al ruim 43 miljoen euro

Cristiano Ronaldo (34) is de reclamekoning van Instagram. Het voorbije jaar verdiende hij 43,4 miljoen euro aan gesponsorde posts - een pak meer dan zijn nettosalaris bij Juventus van 'amper' 31 miljoen euro. Andere wereldsterren, zoals Lionel Messi, Kendall Jenner of Selena Gomez, volgen op ruime afstand. Hoe komt dat?

'Betaald partnerschap met sixpad_europe'. Als u een dergelijke boodschap binnenkort boven een Instagramfoto van Cristiano Ronaldo ziet staan, weet dan dat u de Portugees helpt om zijn bankrekening nog wat te spijzen. Voor u is Instagram een portaal om foto's van uw kroost of pakweg reizen te delen, voor wereldsterren van het genre Ronaldo is het vooral big business. Volgens een onderzoek van de Britse speelhalketen Buzz Bingo verdiende de voorbije twaalf maanden geen enkele influencer méér via reclameadvertenties op Instagram dan Ronaldo.

De topvoetballer verdient er immers meer mee dan de 31 miljoen euro die hij jaarlijks betaald krijgt door zijn club, het Italiaanse Juventus. De afgelopen twaalf maanden zette hij 49 producten of bedrijven in de kijker op Instagram, goed voor 43,4 miljoen euro of gemiddeld 884.000 euro per reclamepost. Met het promoten van onder andere voedingsproducent Herbalife, de Portugese regio Madeira, shampoomerk CLEAR of telecomgigant Meo haalde hij 12 miljoen euro meer op dan zijn jaarsalaris.

186 miljoen volgers

Het zijn cijfers die doen duizelen. En dat enkel om een foto of filmpje te delen. Maar wat maakt nu dat bedrijven zo'n enorme investering willen doen om hun product of naam op de Instagrampagina van Ronaldo te zien passeren? "Enerzijds heeft Ronaldo een waarde die perfect te bepalen is op basis van zaken als volgers, gemiddeld aantal vind-ik-leuks, reacties of views", zo legt expert influencermarketing Ludovic Lenaerts uit. "Die waarde ligt door zijn 186 miljoen volgers - niemand doet beter - uiteraard al zeer hoog."

7
Instagram

Daarnaast is er ook een factor die niet te bepalen is. "Met één spreekwoordelijke druk op de knop gaat een product via Ronaldo de hele wereld rond", zegt Lenaerts. "Zo'n gesponsord bericht bereikt niet enkel de volgers van de Portugees, maar de post kan bijvoorbeeld ook gedeeld worden door de media. Daardoor ligt het bereik nog vele malen hoger en zijn de bedrijven bereid om veel meer te betalen. Dat is het grote verschil met traditionele reclamecampagnes op pakweg tv."

7
Instagram

Ronaldo zit dus in een enorme luxesituatie. "Hij moét die content niet publiceren. Geld heeft hij sowieso genoeg", zegt Lenaerts. "Daardoor heeft zijn marketingteam de touwtjes in handen. En bovendien moeten de producten ook bij Ronaldo en zijn imago 'passen'. Hoe minder het product bij hem aansluit, hoe hoger zijn prijs zal zijn."

Opvallend: ook op de tweede plaats staat een voetballer - weliswaar op ruime afstand. Lionel Messi verdiende met 36 gesponsorde Instagramberichten in één jaar 21,1 miljoen euro , ofwel gemiddeld 554.000 euro per post. Des te opvallender: met nog David Beckham, Neymar, Zlatan Ibrahimovic en Ronaldinho prijken liefst zes (ex-)voetballers in de top tien van meest verdienende Instagrammers.

7
Instagram

"Sport is alomtegenwoordig en voetbal is de meest gemediatiseerde ter wereld", verklaart Bart De Ceulaer, partner bij Digital Marketing Agency Hybrid. "Als jonge gast droom je van twee dingen: ofwel dj worden, ofwel voetballer worden. Een Premier Leaguematch lokt meer Aziatische dan Engelse kijkers. Dat zegt voor mij genoeg. De interesse in de topvoetballers is enorm."

7
Instagram

Het kan nog duurder

Volgens De Ceulaer zijn de limieten op dit moment allerminst bereikt. "Net zoals de transferbedragen en salarissen stijgen, gaat ook de kostprijs van een reclamebericht omhoog. En zolang er geen regels over worden opgesteld, zal daar niet snel verandering in komen."

7
Instagram

Top 10

1) Cristiano Ronaldo: 43,4 miljoen euro (884.000 euro per post) 

2) Lionel Messi: 21,1 miljoen euro (588.000 euro per post)

3) Kendall Jenner: 14,4 miljoen euro (554.000 euro per post)

4) David Beckham: 9,7 miljoen euro (324.000 euro per post)

5) Selena Gomez: 7,3 miljoen euro (803.000 euro per post)

6) Neymar: 6,5 miljoen euro (655.000 euro per post)

7) Zlatan Ibrahimovic: 3,6 miljoen euro (181.000 euro per post)

8) Kylie Jenner: 3,4 miljoen euro (1,51 miljoen euro per post)

9) Ronaldinho: 2,4 miljoen euro (hoeveel per post onbekend)

10) Khloé Kardashian: 1,1 miljoen euro (hoeveel per post onbekend)  

7
Instagram

Lees ook: De gelijkenissen tussen Lukaku en Ronaldo: ego als motor, tegenslagen als brandstof

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Leslie Willaert

    Jaloezie is toch een ramp in deze wereld dat ze veel verdienen en te veel is waar maar dan de mensen gaan verwijten vind ik te ver gaan dat hij een fantastische voetballer is kan niemand ontkennen en dat ze zoveel verdienen Da komt door de media en internet veel aandacht en dan nog sponsoring die betalen hun ook blauw als ik zoveel zou kunne verdienen zou ik dat ook doen maar mensen zien allen het mooie en niet dat je geen geheimen ni meer hebt

  • Erwin Fiers

    Jozef Van Schuerbeeck.100% gelijk.Het is ronduit schandalig.Maar de democratie heeft nooit bestaan.Ze wordt bijna nooit toegepast omdat de rijken het systeem domineren.Ik hoop dat er over 5 jaar verandering komt.Het respect is ver te zoeken de dag van vandaag.

Lees meer