3
belga

Kévin Borlée derde in 45.93 op Nacht van de atletiek, geen minimum voor broer Dylan

Dylan Borlée is er bij de Nacht van de atletiek in Heusden niet in geslaagd in de buurt te komen van het WK-minimum van 45.33 op de 400m. Kévin Borlee was op de derde plaats de beste Belg in 45.93, broer Dylan liep 46.43. Julien Watrin kwam tot 46.96.

Dylan Borlée vertrok als een speer in de hoop zich toch nog individueel voor het WK in Londen te plaatsen, maar moest zijn snelle start in een winderig Heusden aan het eind bekopen. Hij werd pas vijfde. Kévin Borlée, die vooral startte om zijn broer op sleeptouw te nemen, kon aan het eind nog wat opschuiven.

Julien Watrin liep met 46.96 zijn beste seizoenschrono en lijkt net op tijd in vorm te geraken om een waardevolle rol als reserve te kunnen spelen voor de Belgian Tornados in Londen.

3
belga
3
belga

Renée Eykens na winst in de 800m: "Ik wil niet naar het WK"

Renée Eykens heeft nog op de Nacht van de atletiek in Heusden in een sterk deelnemersveld de 800m gewonnen. Voor een topchrono ging het in de aanvangsfase te traag, maar Eykens gaf na de wedstrijd aan helemaal niet naar het WK in Londen te willen. Na een dijk van een laatste rechte lijn ging de kersverse Europese kampioene bij de beloften in de gietende regen met de zege aan de haal. Voor een snelle chrono was ze naar eigen zeggen niet gekomen. "Ik dacht helemaal niet aan de WK-limiet van 2.01.00. Hier winnen is gewoon fantastisch."

Eykens vind het WK atletiek te dicht op het EK U23 komen. "Ik heb deze winter gevoeld dat twee kampioenschappen vlak na elkaar te veel is. Vorig jaar deed ik EK én Spelen, maar daarna kreeg ik het mentaal en fysiek heel lastig. Ik zou zelfs niet zijn afgereisd naar Londen als ik de limiet liep. Ik wil wel naar de Universiade eind augustus", aldus Eykens.

Eline Berings benadert WK-minimum tot op vier honderdsten

Anne Zagré is op de Nacht van de atletiek in 13.00 als tweede geëindigd op de 100m horden, net voor Eline Berings die 13.02 klokte. Berings kwam zo bij haar laatste kans vlak bij het WK-minimum van 12.98. Berings vertrok zoals steeds erg goed, maar op het einde kwamen Anne Zagré en de Oekraïense Plotitsyna er nog overheen. Berings kon wel een hoog tempo aanhouden en stelde haar seizoensbeste van 13.19 gevoelig bij tot 13.02.

Omdat ze nu naar plaats 37 opschuift op de uitgezuiverde wereldranglijst en de internationale atletiekfederatie in principe 40 atleten aan de start wil, hoopt Berings nog op deliberatie. "Ik ga echt in stijgende lijn. Met een beetje meewind loop ik vandaag de limiet. Als je ziet tegen wie ik hier loop en wat voor blessure ik achter de rug heb, moet ik eigenlijk trots zijn."

Anne Zagré is constant rond de 13 seconden, maar slaagt er voorlopig niet in om op te schuiven richting echte toptijden. "Mijn start en finish waren goed vandaag, maar ik voelde me wat raar: een beetje licht in het hoofd."

Geen nieuwe Belgische WK-gangers in 200 en 1500 meter

Isaac Kimeli, Peter Callahan, Tarik Moukrime, Sofie Van Accom (1500m) en Robin Vanderbemden (200m) zijn er niet in geslaagd zich voor het WK atletiek in Londen te plaatsen. In de 1500 meter bij de mannen ging de tempomaker zodanig hard dat de atleten er niets aan hadden. Kimeli kon in het slot wel nog naar een vierde plaats en een persoonlijk record van 3:37.66 snellen. Het WK-minimum staat op 3:36.00. Moukrime en Callahan liepen beiden 3:39.02. Belgisch recordhouder Ismael Debjani, die al geplaatst is voor het WK, gaf op.

Kimeli was tevreden over zijn prestatie, maar niet over het wedstrijdverloop. "Ik had met zoveel toppers aan de start meer van de wedstrijd verwacht. Het ging helaas nooit heel hard, maar zelf ben ik wel in topvorm."

Bij de vrouwen bleef Sofie Van Accom niet heel ver boven de gevraagde 4:07.43 voor Londen. Ze liep een seizoensbeste van 4:09.48. Robin Vanderbemden en Jonathan Borlée moesten in de 200m vrede nemen met een identieke chrono van 21.02.

Louise Carton en Axelle Dauwens blijven ver van WK-minima

Louise Carton en Axelle Dauwens zijn op de Nacht van de atletiek in Heusden absoluut niet in de buurt gekomen van hun WK-limieten. Carton liep 15:37.34 in de 5.000m. De winst was op die afstand voor de Nederlandse Susan Krumins in een indrukwekkende 14:53.35. Dauwens kwam tot 57.96 op de 400m horden. Carton moest al heel snel het peloton lossen, en stond er dan alleen voor. In de slotkilometer kon ze haar tweede adem vinden en nog enkele atleten remonteren. De gevraagde 15:22.00 kwam echter nooit in het vizier. "Het was zwaar, maar ik wilde vooral met een beter gevoel lopen dan bij de vorige wedstrijden waar ik volledig blokkeerde. Dat is gelukt."

"De oefeningen die ik doe voor mijn rug hebben effect, maar nu moet ik de trainingsintensiteit nog verder opdrijven. Er zit progressie in", aldus Carton.

Dauwens bleef een heel eind boven de 56.10 die nodig was voor Londen. "De kans zit er dik in dat ik mijn profcontract kwijt ben. Maar ik heb me voor zeven internationale toernooien op rij geplaatst, en dat kunnen er weinigen zeggen. Een minder jaar hoort bij een carrière. Ik moet op de tanden bijten en vooral wennen aan mijn nieuwe trainer." Dauwens verhuisde in de winter naar Denemarken.

Lees meer