3
EPA

"Pistorius lijdt aan angststoornis door jeugd"

De verdediging van Oscar Pistorius, die wordt beschuldigd van de moord op Reeva Steenkamp, gaat vandaag verder. Om de geestelijke gesteldheid van Pistorius vast te stellen ondervroeg dokter Merryll Vorster, een gespecialiseerde psychiater, zijn familie en vrienden over zijn jeugd en levenservaringen.

Zij heeft de atleet gediagnostiseerd met een gegeneraliseerde angststoornis. Daarnaast lijdt hij aan een depressie door de moord op Steenkamp. De aanklager onderzoekt nog of Pistorius' mentale gesteldheid verder onderzocht kan worden. Vorster ondervroeg onder anderen Pistorius' zus Aimee Pistorius, zijn broer Carl Pistorius en zijn coach Ampie Louw.

Jeugd
De psychiater sprak over de operatie die Pistorius heeft moeten ondergaan toen hij elf maanden oud was. "Zo'n ervaring wordt door kinderen als traumatisch ervaren."

Als kind verborg Pistorius zijn invaliditeit zo goed mogelijk als hij kon. Hij werd soms gepest op school, waarbij zijn broer voor hem opkwam. "Gedurende zijn jeugd wilde hij niet gezien worden als invalide. Hij werd altijd aangemoedigd om zo normaal mogelijk te doen. Uiteindelijk kan dit leiden tot een toenemende mate van angst."

Op 6-jarige leeftijd scheidden Pistorius' ouders. Zijn vader was geen verantwoordelijke ouder. Zijn moeder was angstig en sliep met een pistool onder haar kussen. Ze belde regelmatig de politie, omdat ze geluiden in huis hoorde. Ook Pistorius' broer en zus hebben een angststoornis.

3 De aanklager Gerrie Nel
EPA De aanklager Gerrie Nel
3 De advocaat van Oscar Pistorius, Barry Roux
AP De advocaat van Oscar Pistorius, Barry Roux

Pistorius' enige band met volwassenen verdween toen zijn moeder plotseling overleed toen hij 14 jaar was. Op 21-jarige leeftijd verbrak hij het contact met zijn vader. De atleet had een goede relatie met zijn zus, maar met andere familieleden had hij weinig contact.

Angstig in Zuid-Afrika
Toen de atleet in Italië trainde, volgde hij volgens Vorster het nieuws om op de hoogte te blijven van de veiligheid van zijn broer en zus in Zuid-Afrika. Wanneer hij zelf in het land was, was hij voortdurend bang dat hij werd achtervolgd. Thuis sliep hij met zijn slaapkamerdeur op slot. Volgens de psychiater was hij altijd op zijn hoede en wantrouwend.

De moord
Vorster vertelt: "Pistorius leed, hij huilde en moest kokhalzen. In mijn optiek waren die emoties echt. Als iemand dat zou moeten nadoen, dan wordt die persoon schor en krijgt een rode huid. Pistorius was bleek en zweette. Dat kan niet worden geveinsd."

De psychiater pleit ervoor om de geestelijke gesteldheid van de atleet in acht te nemen. Ze heeft hem gediagnostiseerd met een gegeneraliseerde angstoornis, wat inhoudt dat hij zich altijd angstig kan voelen en niet alleen bij bijvoorbeeld vliegen. Daarbij lijdt Pistorius aan een depressie, die hij heeft verkregen na de moord op Steenkamp.

De aanklager, Gerrie Nel, wil kijken of Pistorius' mentale gesteldheid verder onderzocht kan worden. Dit zou volgens hem moeten gebeuren in het Sterkfontein ziekenhuis in Zuid-Afrika - op het moment trending topic in het land. Een observatie van Pistorius' geestelijke gesteldheid zou zo'n dertig dagen in beslag kunnen nemen.

Lees meer