4
belga

'Wielemie' regelt euthanasie, maar doet morgen sprong van haar leven

Marieke Vervoort, beter gekend als 'Wielemie', sprak vanochtend op MNM met Peter Van de Veire over haar euthanasieplannen. "Wanneer de pijn ondraaglijk wordt en mijn leven onmenselijk, wil ik de mogelijkheid hebben uit het leven te stappen", klonk het. In de tijd die haar nog rest wil ze tonen wie Wielemie écht is, namelijk een positieve en avontuurlijke vrouw. Daarom maakt ze morgen de sprong van haar leven: een bungeejump mét rolstoel.

"Ik blijf de dag élke dag plukken, maar de pijn wordt erger. Dit kan ik niet volhouden." Wielemie's gezondheidstoestand gaat zienderogen achteruit. Haar spieraandoening is progressief en soms slaapt ze amper 's nachts. Euthanasie is een uitweg. "De papieren zijn in orde, maar er staat nog geen datum vast van wanneer ik uit het leven stap. Sinds ik de euthanasiepapieren heb, ben ik wat geruster. Anders had ik al zelfmoord gepleegd."

In die tijd die haar nog rest wil ze tonen wie Wielemie echt is, namelijk een positieve en avontuurlijke vrouw met hart op de juiste plaats. Daarom maakt ze morgen aan discotheek Versuz in Hasselt een bungeejump mét rolstoel. Een sprong vanop 60 meter hoogte. "Ik krijg een harnas om en ook rondom mijn rolstoel komt een harnas, zodat alles goed vast komt te zitten", zei ze eerder aan onze krant.

Goede doel
De sprong is de aftrap voor haar nieuwe initiatief Sky High, waarmee ze geld wil inzamelen voor het goede doel. In dit geval de vzw Pinocchio, die zich ontfermt over kinderen en jongeren met brandwonden. Zelf liep Vervoort vorig jaar zware brandwonden op toen ze het bewustzijn verloor tijdens het afgieten van pasta.

Gisteren raakte bekend dat de meervoudige olympisch kampioene op de Memorial Van Damme (11/09) zal deelnemen aan één van de twee paralympische proeven, nadat ze in 2013 en 2014 verstek moest geven voor het atletiekevenement. Haar passage wordt een ontroerend afscheid. "Ik wil op de Memorial nog één keer laten zien wie Wielemie is. Nu ga ik gewoon deelnemen, derde keer goede keer. Het wordt een heel emotioneel moment in het Koning Boudewijnstadion."

Marieke Vervoort sprak ook op Q-Music over haar ziekte. Beluister hieronder het interview bij Ornelis & Van Coillie.

4
belga
4
belga
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
4
belga

Lees meer