12
BELGA

Aernouts negende na ferme inhaalrace, Frodeno wint met nieuw parcoursrecord voor de derde keer in Hawaï

Jan Frodeno (38) heeft voor de derde keer het WK Ironman in Hawaï gewonnen en dat in een nieuwe recordtijd onder de acht uur. De Duitser kwam na 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42 km lopen binnen in 7u51:13. Bart Aernouts werd na een inhaalrace nog knap 9de. Bij de vrouwen was er met Anne Haug ook een Duitse winnares.

Regen zowaar bij de start in Kona. Toen het kanonschot rond 6u25 plaatselijke tijd weerklonk in Kailua Bay beloofde het een zware editie te worden. Naast wat regendruppels was ook de wind op de afspraak. Het maakte dat er door een onstuimige Stille Oceaan werd gezwommen.

En laat dat nu niet de specialiteit zijn van Bart Aernouts. Onze landgenoot hoopte zijn tweede plaats van vorig jaar te bevestigen met een nieuw eindnotering in de top vijf. Helaas miste hij z’n start. De voormalige duatleet kwam op tien minuten van de kopgroep als 47ste uit het water. 

12
BELGA

Wel vooraan: Patrick Lange. De Duitse titelverdediger zwom beter dan ooit en leek verrassend mee te kunnen met topfavoriet Jan Frodeno en debutant Alistair Brownlee. De olympische kampioen van Londen en Rio was de onbekende factor in de wedstrijd, maar speelde wel z’n rol.

Samen met Frodeno haalde de Brit de sloophamer boven op de fiets. Lange moest het ontgelden en kneep even later zelfs huilend de remmen dicht. Na zijn overwinningen in 2017 en 2018 geen drie op rij voor een koortsige titelverdediger. Ondertussen meldde ook Tim O’Donnell zich vooraan. Het ging hard in de kopgroep.

12 Titelverdediger Patrick Lange gaf vroeg in de wedstrijd op.
BELGA Titelverdediger Patrick Lange gaf vroeg in de wedstrijd op.

Na het keerpunt in Hawi kon de wedstrijd écht beginnen. Bart Aernouts schoof gestaag op, maar bleef in het tweede fietsgedeelte hangen rond een 22ste plaats. Vooraan konden de betere fietsers zich wel groeperen. Toch zouden ook zij de kop van de wedstrijd nooit meer zien, want na 160 km fietsen achtte Frodeno zijn moment gekomen. De Duitser liet Brownlee en O’Donnell achter .

Frodeno stoomde door. Vastbesloten om alleen aan de marathon. Snellere fietsers als Kienle, Sanders en Wurf kwamen te laat. ‘Frodo’ was ondanks zijn favorietenstatus ontketend. De winnaar van 2015 en 2016 kon de voorbije twee jaar niet voluit zijn kans gaan in Hawaï door blessures. Nu liep hij in de marathon steeds verder uit.

12 Bart Aernouts liep in de marathon nog naar een negende plaats.
BELGA Bart Aernouts liep in de marathon nog naar een negende plaats.

In de meest desolate zone doorheen het zogenaamde Energy Lab had Frodeno zelfs nog de kracht om een bidon van vijf liter water over zijn hoofd te kappen. De Duitser leek niet te gaan stilvallen in de hitte. Plots was het parcoursrecord van Patrick Lange haalbaar.

Gedragen door de vele fans op Ali’i Drive slaagde Frodeno in zijn opzet. Met 7u51:13 deed hij bijna anderhalve minuut van de besttijd van Patrick Lange uit 2018 af. Frodeno is daarmee de eerste Duitser die drie keer wint in Hawaï. Eerder in zijn carrière werd hij ook olympisch kampioen in Beijing. Op zijn 38ste is hij de op één na oudste winnaar. Craig Alexander was in 2011 enkele maanden ouder. Het is overigens de zesde Duitse overwinning op rij in Hawaï.

De 39-jarige O’Donnell - die ook onder de acht uur finishte - en Kienle mochten met Frodeno mee op het podium. En Bart Aernouts horen we u denken? Onze landgenoot kende een moeilijk begin van de marathon. In het tweede gedeelte kwam hij er toch weer door. Het teken dat hij zijn wedstrijd zoals gewoonlijk heel consistent had ingedeeld. Aernouts loopte enkele leeggelopen triatleten als Brownlee en Sanders op en verscheen met nog vijf kilometer te gaan voor het eerst in de top tien. Uiteindelijk kwam hij nog als 9de binnen. Knap na zijn tweede plaats van vorig jaar, wetende dat hij dit jaar als 47ste uit het water kwam.

12
EPA
12
EPA
12
BELGA
12 Jan Frodeno zette zijn tocht naar de zege al in op de fiets.
AP Jan Frodeno zette zijn tocht naar de zege al in op de fiets.

1. Jan Frodeno: 7u51:13 

2. Tim O’Donnell +8:28

3. Sebastian Kienle + 10:52

4. Ben Hoffman + 11:39

5. Cameron Wurf + 15:29

6. Joe Skipper + 16:33

7. Braden Currie + 17:36

8. Philipp Koutny + 19:17

9. Bart Aernouts +21:14

10. Chris Leiferman + 22:25

12 Jan Frodeno won de Ironman van Hawaï voor de derde keer in zijn carrière. Eerder was hij ook al de beste in 2015 en 2016.
AP Jan Frodeno won de Ironman van Hawaï voor de derde keer in zijn carrière. Eerder was hij ook al de beste in 2015 en 2016.

Duitse winnares bij de vrouwen, Ryf kent off-day

Ook bij de vrouwen een Duitse winnares en dat voor het eerst in de geschiedenis. Daniela Ryf startte als gedoodverfde favoriete. De Zwitserse won de vier voorbije jaren in Hawaï. Enkel de Britse Lucy Charles-Barclay kwam nog enigszins in haar buurt in 2017 en 2018. De verwachting was dan ook dat het opnieuw één en twee zou worden voor het duo. 

Liep dat even anders. Charles-Barclay schoot als ex-zwemster als een speer weg in het water. Ook in het fietsen bleef de 26-jarige Britse haar voorsprong uitbouwen. Met meer dan 7 minuten voorsprong bij de start van de marathon leek ze zegerijp. Ryf had een off-day en kwam niet in het stuk voor. 

Tot Anne Haug kwam opzetten. De 36-jarige Duitse nam na zeveneneenhalf uur over van Charles-Barclay aan de kop van de wedstrijd. Met dank aan een fenomenale marathon onder de drie uur eindigde Haug in 8u40:10. Charles-Barclay en Crowley maakten er nog een leuk duel van om de overige twee podiumplaatsen. Uiteindelijk werd de Britse opnieuw tweede. Crowley finishte als derde.

12
BELGA
12
BELGA
12 Anne Haug.
AP Anne Haug.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan Lanclus

    een uitstekend resultaat, spijtig van die slechte zwemtijd.

  • Gert Veldeman

    Supertrots op Bart Aernouts, een modelprof in de zwaarste en mooiste sport ter wereld!

Lees meer