7 Luc Van Lierde en Bart Aernouts.
BELGAPLUS Luc Van Lierde en Bart Aernouts.

Bart Aernouts en Luc Van Lierde: “We hebben niet de fout gemaakt om alles te willen veranderen na vorig jaar”

20 jaar na datum in de voetsporen van zijn coach?

Van twee naar één. Dat is zaterdagnacht de missie van schaduwfavoriet Bart Aernouts (35) op Hawaï. En laat het nu net 20 jaar geleden zijn dat coach Luc Van Lierde (50) voor de tweede keer won in Kona. 

Hij zal het zelf niet van de daken schreeuwen, maar Bart Aernouts is de laatste drie jaar onze beste triatleet op de Ironman van Hawaï. Vaste prik rond plaats tien. Tot hij in oktober 2018 na 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42 km lopen de stap zette naar het podium op Ali’i Drive. Aernouts dook na winnaar Patrick Lange als tweede ooit onder de acht uur. Wie het podium haalt, kan ook winnen. Zo luidt het gezegde. Met ervaringsdeskundige Luc Van Lierde aan zijn zijde gaat Aernouts - bij zijn achtste deelname de enige Belgische prof aan de start - op zijn minst voor bevestiging.

Geen sinecure overigens om het duo samen te krijgen. Aernouts was sinds begin augustus maar een dag of twee in ons land door een veelvoud aan trainingsstages. Van Lierde reist de halve wereld rond als coach van verschillende toptriatleten. Gelukkig was er nog het WK Ironman op de halve afstand in Nice. Aernouts werd begin september als niet-specialist zesde. Het sein om zijn laatste weken richting Hawaï met vertrouwen aan te vatten. Voor ons het moment om de twee met een aantal uitspraken in de rugzak op te zoeken. 

7
BELGAPLUS

*** “In 1999 was ik er op voorhand zeker van dat ik zou winnen in Hawaï” - Luc Van Lierde

Van Lierde: (beslist) “Dat is zo. Ik heb dat gevoel maar één keer in mijn leven gehad. In 1999 was ik er tot in het kleinste van overtuigd dat ik zou winnen. Al was er vooraf wel heel wat gebeurd. Mijn fietskader was bij aankomst in Hawaï stuk. Bij de organisatie vertelden ze me dat ik niet zou mogen starten. ‘Sorry, Luc’. ”

Van Lierde: “We hebben toen rap iemand uit Maui gebeld die gespecialiseerd was in polyester. Die man heeft een hele nacht aan mijn fiets gewerkt en de barst in het kader met speciale verf overschilderd. Vijftien minuten voor ik mijn fiets moest aanmelden, kreeg ik hem terug. ‘s Anderendaags was ik er te voet op weg naar de start nog altijd zeker van dat ik ging winnen. Op zo’n moment zit het tussen je oren. Je wéét dat niets je kan tegenhouden. Je moet er van uitgaan dat iedereen even goed getraind aan de start staat, maar dat je vooral mentaal nog het verschil kan maken.”

Aernouts: “Iedereen in België heeft triatlon leren kennen omdat Luc in 1996 en 1999 won in Hawaï. Er is de olympische afstand, maar iedereen is geïnspireerd door het mythische kantje van Ironman. De wedstrijden spreken zelfs aan bij niet-sportliefhebbers. In ons land worden de prestaties in Hawaï ook naar waarde geschat. Als je wint, ben je bijna zeker Sportman van het Jaar.”

Van Lierde: “En dat voor de kleine sport die triatlon nog altijd is, hé. Kijk naar Nederland. Daar groeit het niet. De enige manier om het daar te laten boomen is een Nederlandse winnaar op Hawaï. Een kleine sport heeft kampioenen nodig om te groeien.”

Aernouts: “Ik zag op jonge leeftijd Luc aan het werk op een wedstrijd in Brasschaat. Dat sprak bij mij toen enorm aan door wat hij in Hawaï had gedaan.”

7
BELGAPLUS

*** “De dynamiek van de wedstrijd is de laatste jaren veranderd in Hawaï” - Frederik Van Lierde

Van Lierde: “Helemaal mee eens. Ik zeg niet dat de winnaars van nu beter of slechter zijn dan die van vroeger. Wat ik deed in 1999, wat Mark Allen deed in 1989, wat McCormack deed in 2009 en (lacht) wat Bart dit jaar zal doen. Dat is allemaal van hetzelfde niveau. Alleen is de manier van wedstrijd doen veranderd. Er komt meer tactiek aan te pas.”

Aernouts: “Het niveau van de toppers is niet per se beter, maar er zijn nu gewoon meer triatleten die in de buurt van dat absolute topniveau komen.”

Van Lierde: “Wij kwamen met een beperkte groep uit het water. Het veld lag helemaal uit elkaar. De beteren konden economisch fietsen om zo fris mogelijk aan de marathon te beginnen. Aan het eind van mijn carrière voelde ik dat veranderen. Nu komen ze met een half peloton uit het water en beginnen ze te demarreren alsof het om een olympisch afstandje (40 km) gaat. Ze laten niemand los en maken zichzelf kapot op de fiets. De trend is dat degenen die dat slimmer aanpakken en goed lopen nu veelal winnen in Hawaï. En ik zie dat de komende jaren niet snel veranderen.”

Aernouts: “Ik heb het ‘geluk’ dat ik me als mindere zwemmer en goeie loper niet moet mengen in die grote fietsgroep. Ik moet achterstand goedmaken en zo mijn eigen fietstempo zoeken. Ook dat moet je durven, al is dat nu eenmaal de situatie die ik gewoon ben. In de grote groep is het met snokken fietsen. Daar voel je je als atleet écht niet goed bij. Eerst gaat het veel te snel, daarna veel te traag.”

Van Lierde: “En dan moet je constant opletten dat je 12 meter afstand houdt en geen tijdstraf krijgt voor stayeren.”

Aernouts: “Net daarom zie je dat de toppers van nu meestal mannen zijn die hun eigen tempo zoeken en opleggen. Ze willen niet meedoen aan dat jojo-gedoe.”

Van Lierde: “Jan Frodeno gaat dit jaar als topfavoriet de wedstrijd maken. Ook op de fiets, want Patrick Lange (de titelverdediger, red.) gaat het toch niet doen.”

Aernouts: “Lange is misschien de enige favoriet die durft meegaan in het jojo-verhaal.”

7
BELGAPLUS

*** “Je kan de helft op voorhand afschrijven in Hawaï” - Bart Aernouts

Aernouts: “Velen willen trainingsgewijs iets extra doen voor Hawaï en komen daardoor niet fris of 100 procent aan de start. Ze doen er een schep bovenop en zakken dan overtraind af naar Kona. Dat was dit jaar misschien het grootste gevaar voor mij. Sommigen denken na een tweede plaats: nu moet alles nog meer en beter om te winnen. Het gevolg is dat ze daardoor nergens zijn.”

Van Lierde: “Iedere atleet is anders. De ene heeft kwantitatief meer training nodig, de ander kwalitatief. Bart is iemand die van nature veel aanleg heeft en in theorie minder uren moet trainen dan bijvoorbeeld Frederik Van Lierde of Marino Vanhoenacker.”

Aernouts: “Als ik zie wat Cameron Wurf (voormalig profrenner en ex-ploegmaat van Peter Sagan die in augustus 130 uur trainde, red.) allemaal heeft gedaan dit jaar, dan denk ik dat dat voor mij heel slecht zou zijn. Om het lopen te verbeteren, er even dubbel zoveel op trainen dan het jaar voordien. Misschien werkt dat bij hem, maar voor mij zou het niet lukken.”

Van Lierde: “Triatlon is een combinatie van drie sporten. Wil je in één sport progressie maken, dan verlies je dat in een ander. Je moet er vanuit gaan dat dat zo is. Zolang de algemene vooruitgang het grootst is, heb je goed gewerkt.”

Aernouts: “We hebben niet de fout gemaakt om alles te veranderen. Het grote verschil met vorig jaar zal als podiumkandidaat de drukte zijn vooraf. De grootste kans op vooruitgang is gewoon de langere samenwerking met Luc. Vorig jaar werkten we nog maar enkele maanden samen voor Hawaï, nu voelen we elkaar nog beter aan.”

Van Lierde: “We hebben deze zomer testen gedaan in Lanzarote. Ik kan zeggen dat we met een andere en nog betere uitganspositie zitten.”

7
BELGAPLUS

*** “Bij mij is het winnen of de ambulance in” - Marino Vanhoenacker

Aernouts: (lacht) “Er is ook nog iets tussenin, denk ik? Neen, ik deel die alles-of-niets-ingesteldheid niet. Als je  met die mentaliteit start, dan zal je écht schitteren op een topdag, maar op veel andere dagen falen. Mijn ervaring is: hoe meer je van een wedstrijd verwacht, hoe moeilijker het is om de verwachting te doen uitkomen. Ik dacht één keer dat het goed zou lopen, net in dat jaar ben ik niet gefinisht in Hawaï. Als je hoge verwachtingen hebt, dan zadel je jezelf met extra druk op. (lacht) Behalve Luc in ‘99 dan.”

Van Lierde: “Iedereen wint graag. De manier waarop speelt geen rol. Bart zal liever winnen in 8u20 dan zoals vorig jaar tweede worden in een recordtijd onder de acht uur.”

Aernouts: (knikt)

Van Lierde: “Voor Marino was de manier waarop wél altijd een factor. Dat siert hem en ik heb daar veel respect voor. Hij wou winnen met panache. Hij deed dat graag. Er lopen er nog zo’n paar rond. Ik was niet zo. Ik was in mijn carrière de beste loper en was in theorie 6 tot 8 minuten sneller op de marathon dan de rest. Ik moest het initiatief niet nemen. Zo was ik. (knipoogt) Ik kon soms heel goed rekenen.”

Aernouts: “Ik ben ook berekender. Misschien moet ik om te winnen op Hawaï dat ene risico extra nemen en dat kan ik nu ook doen na vorig jaar. Het podium kunnen ze mij niet meer afpakken. Maar na één uur fietsen all-in gaan, is voor mij veel te vroeg. Het is niets waard, als je het daarna niet goed doet. Het begint maar op het einde. Als ik in de positie kom, dan misschien in de marathon. De laatste twee-drie uren maken het verschil op Hawaï. Dan draait het er eigenlijk vooral om hoe sterk je nog bent om.”

7
BELGA

*** “Tweede worden in Hawai is mentaal moeilijk, je kan er nooit dichter bij zijn” - Chris McCormack

Van Lierde: (lacht) “Net als Marino is ook McCormack ‘een specialen’. Hij kon zich moeilijk neerleggen bij verlies. De beste zijn op de olympische afstand en het WK lange afstand twee keer winnen op Hawaï, het is er weinigen gegeven. Na McCormack heeft enkel Jan Frodeno dat gedaan.”

Aernouts: “Ik denk dat de manier van tweede worden veel uitmaakt. Je kunt de beste zijn en een fout maken en stranden op vijf seconden. Dat is een ander gevoel dan op een paar minuten tweede worden na een verdiende winnaar.”

Van Lierde: “Ik ben van het principe dat als je weet dat je er alles voor hebt gedaan, je tevreden moet zijn met je wedstrijd.”

Aernouts: “Mocht ik dit jaar weer tweede zijn, zou ik er misschien anders over nadenken. Vorig jaar was ik gewoon heel blij om de stap van top tien naar het podium te kunnen zetten. Dan zou het dit jaar ook al mooi zijn om dat te kunnen bevestigen.”

7
BELGAPLUS

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer