2
AFP

Bart Swings komt op snelheid op wereldbeker schaatsen in Calgary

Bart Swings heeft zondag de wereldbekerwedstrijden schaatsen in het Canadese Calgary voortgezet met de zesde plaats op de 1.500 meter in de B-groep. Swings noteerde zijn beste seizoenstijd: 1:44.61.

De beste Belgische schaatser was minder dan een halve seconde trager dan de Amerikaanse winnaar Brian Hansen (1:44.14). De Italiaan Andrea Giovannini (1:44.176) eindigde als tweede, Haralds Silovs uit Letland (1:44.178) derde. Door die klassering moet Swings ook volgende week in Salt Lake City in de B-groep starten. Alleen de eerste drie promoveren naar de A-divisie.

Mathias Vosté werd 25e (op 40) in 1:46.87. Dat was een verbetering van zijn persoonlijk record met bijna drie seconden. Voor de reis naar Noord-Amerika had Vosté 1:49.67 als beste tijd staan. Vosté viel vooral op door zijn razendsnelle opening. De eerste 300 meter ging in 23.51.

Swings moest tot het achttiende paar (van twintig) wachten voordat hij het snelle ijs van de Olympic Oval op mocht. Zijn opening was net als bij vorige gelegenheden te langzaam (24.23). Maar in de drie resterende ronden hield hij tegen Peter Michael, een onberekenbare schaatser uit Nieuw-Zeeland, de snelheid goed vast: 25.9 - 26.6 - 27.7. De slotronde liet zien dat Swings conditioneel wel in orde is. Maar het is duidelijk dat de student uit Leuven ruim twee maanden voor de opening van de Olympische Winterspelen nog niet in goede doen is. Zijn nationale record is ruim twee seconden rapper (1:42.48) dan de tijd die hij eerder op de dag verwezenlijkte. 

In de A-groep waren liefst veertien schaatsers sneller dan Swings. De Rus Denis Yuskov won in 1:41.33. voor de Nederlanders Koen Verweij (1:41.95) en Kjeld Nuis (1:42.27). De winnende tijd lag slechts 29 honderdsten boven het wereldrecord, dat sinds 2009 in bezit is van de Amerikaan Shani Davis. Yuskov won eerder dit seizoen ook de 1.500 meter in Heerenveen. Aan de wedstrijden in Stavanger deed hij niet mee, naar verluidt omdat hij geen visum voor Noorwegen had kunnen krijgen. Als de Russen aan de Winterspelen in Zuid-Korea mogen deelnemen, is Yuskov de grote favoriet voor het goud op de schaatsmijl.

2
ANP

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Pedro Gonzalez

    Jaja, hij komt op snelheid: A + B groep = 27ste op 1000 meter, 20ste op 5000 meter en 20ste op 1500 meter. En nu hop naar de massastart, de pensenkermis op ijs.

  • Pedro Gonzalez

    De massastart, duwen, trekken en er voor zorgen dat men mede vooraan zit en hopen op een degelijke sprint. Waarin iedereen een podiumplaatsje kan behalen. Is daarom in het leven geroepen.

Lees meer