2 Onze schaats- en skeelerhoop Bart Swings overtuigde de jury met zijn knappe vierde plaats op de 5000 meter op de winterspelen in Sotsji.
BELGA Onze schaats- en skeelerhoop Bart Swings overtuigde de jury met zijn knappe vierde plaats op de 5000 meter op de winterspelen in Sotsji.

Bart Swings laureaat Vlaams Sportjuweel, ook Frauke Dirickx gelauwerd

Vlaams Minister van Sport Philippe Muyters heeft in Brussel de Vlaamse Sportprijzen uitgereikt. Het zogenaamde Vlaams Sportjuweel ging naar schaatser en skeeleraar Bart Swings. Volleybalster Frauke Dirickx mocht dan weer de Vlaamse Prijs voor Sportverdienste mee naar huis nemen.

Het Sportjuweel is een prijs die wordt toegekend aan een Vlaamse atleet die in het voorbije jaar een bijzondere prestatie heeft neergezet of een punt heeft gezet achter een uitzonderlijke sportcarrière. Voor de 23-jarige Swings was zijn vierde plaats op de 5.000 meter op de Olympische Spelen in Sotsji doorslaggevend om met de trofee aan de haal te gaan. "Het was een supermooi jaar", reageerde een gelukkige Swings. "Deze bekroning is geen eindpunt maar net een stimulans om verder te werken op de ingeslagen weg met als doel om olympisch kampioen te worden in 2018."

Jury prijst Dirickx
De Sportverdienste gaan dan weer naar wie zich op een speciale manier voor de sport in Vlaanderen heeft ingezet. Die eer is dit jaar weggelegd voor de 34-jarige Frauke Dirickx. De ervaren speelster van het Italiaanse Piacenza werd met de Yellow Tigers elfde op het WK volleybal. "Maar ze krijgt de trofee niet voor de schitterende prestaties van haar team of omdat ze al een tijdje een van de beste spelverdeelsters ter wereld is. Wel omdat ze al meer dan een decennium lang een wegwijzer, ambassadrice en rolmodel is", lichtte de jury haar keuze toe.

De Vlaamse Sportprijzen kunnen maar één keer in een sportcarrière behaald worden.

2 Frauke Dirickx is één van de sterkhouders bij de Yellow Tigers.
BELGA Frauke Dirickx is één van de sterkhouders bij de Yellow Tigers.

Erelijst Vlaams Sportjuweel

1982: Annie Lambrechts (rolschaatsen)

1983: Eddy Annys (atletiek)

1984: Ingrid Berghmans (judo)

1985: Niet uitgereikt

1986: William Van Dijck (atletiek)

1987: Wim Van Belleghem (roeien)

1988: Robert Van de Walle (judo)

1989: niet uitgereikt

1990: Ulla Werbrouck (judo)

1991: Sabine Appelmans (tennis)

1992: Annelies Bredael (roeien)

1993: Gella Vandecaveye (judo)

1994: Brigitte Becue (zwemmen)

1995: Fréderic Deburghgraeve (zwemmen)

1996: Luc Van Lierde (atletiek)

1997: Stefan Everts (motorcross)

1998: Sven Nys (veldrijden)

1999: Marleen Renders (atletiek)

2000: Filip Meirhaeghe (mountainbike)

2001: Kim Clijsters (tennis)

2002: Kim Gevaert (atletiek)

2003: Benny Vansteelant (duatlon)

2004: Gino De Keersmaeker (Paralympiër, discuswerpen)

2005: Kathleen Smet (triatlon)

2006: Tia Hellebaut (atletiek)

2007: Vrouwenteam 4x100 m (atletiek)

2008: Kenny De Ketele (baanwielrennen)

2009: Tom Goegebuer (gewichtheffen)

2010: Cédric Van Branteghem (atletiek)

2011: Evi Van Acker (zeilen)

2012: Hans Van Alphen (atletiek) en Marieke Vervoort (rolstoelatlete)

2013: Frederik Van Lierde (triatlon)

2014: Bart Swings (snelschaatsen/skeeleren)

Vlaamse Prijs voor Sportverdienste:

1998: Jan Wauters

1999: Ivo Van Aken

2000: Ivan Sonck

2001: De vrijwilliger in de sport

2002: Dr. Jacques Rogge

2003: De scheidsrechter

2004: Rudi Diels

2005: Panathlon Vlaanderen

2006: Beweegcampagne Ventourist/Ventousiast

2007: Ann Wauters

2008: Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid

2009: Fietsknooppuntennetwerk

2010: Sportimonium

2011: Vlabus

2012: Niet uitgereikt

2013: G-Sport Vlaanderen

2014: Frauke Dirickx

De Vlaamse Prijs voor Sportverdienste vervangt sinds 1998 de Vlaamse Prijs voor Sportjournalistiek, de Piet Theys Trofee en de Vlaamse Prijs voor Sportethiek.

Portret Bart Swings


Geboortedatum: 12/02/1991

Relatie met Hanne Wouters

Palmares:

Inlineskaten

EK:

16 keer goud

2 keer zilver

1 keer brons

WK:

14 keer goud

7 keer zilver

6 keer brons

Wereldspelen:

2 keer goud

1 keer zilver

1 keer brons

Snelschaatsen

EK allround:

2012: 10e

2013: 5e

2014: 4e

WK allround:

2012: 9e

2013: 3e

2014: 5e

Olympische Winterspelen:

2014:

4e op de 5.000 meter

5e op de 10.000 meter

10e op de 1.500 meter

23e op de 1.000 meter

Portret Frauke Dirickx


Geboortedatum: 03/01/1980

Geboorteplaats: Halle

Lengte: 1,86 meter

Gewicht: 70 kg

Clubs:

BEL: Datovoc Tongeren (1996-1997)

BEL: Kärcher Herentals (1997-2000)

ITA: Joy Volley Vicenza (2000-2002)

ITA: Cerdisa Reggio Emilia (2002-2003)

ITA: Kab Holding Sassuolo (2003-2004)

ITA: Joy Volley Vicenza (2004-2005)

ITA: Grupo 2002 Murcia (2006-2007)

ITA: Futura Volley Busto Arsizio (2007-2008)

ROE: Metal Galati (2008-2009)

TUR: Fenerbahçe Acibadem (2009-2010)

ITA: Spes Volley Conegliano (2010-2011)

POL: Dabrowa Gornicza (2011-2013)

POL: Impel Wroclaw (2013-2014)

ITA: River Volley Piacenza (2014-...)

Palmares:

2001: Europacup, Supercup Italië

2006: Supercup Spanje

2007: Kampioen Spanje, Queen Cup Spanje, Top Teams Cup Spanje

2009: Kampioen Roemenië, Beker Roemenië

2010: Kampioen, Beker en Supercup Turkije, Super Cup Champions, 2de Champions League

2012: Supercup Polen

2013: 3de EK Yellow Tigers, Beker Polen

2014: 11de WK Yellow Tigers

Lees meer