Belgische boksfederatie dient klacht in tegen gecontesteerde uitslag kamp Persoon-Taylor

De Belgische boksbond klaagt in een brief aan de vier internationale federaties (WBC, WBO, WBA en IBF) de uitslag aan van het wereldtitelgevecht tussen Delfine Persoon en Katie Taylor. De Iers-Amerikaanse haalde het op 1 juni in New York op punten en mocht zich daardoor de onbetwiste nummer één bij de lichtgewichten noemen. Maar de beslissing van de jury stuitte bij heel wat waarnemers op onbegrip. De Belgische bond KBBB onderneemt nu formeel stappen en dient met een brief klacht in. 

  “Wij, de Koninklijke Belgische boksbond, wensen een klacht in te dienen”, opent de brief. “We gaan niet akkoord met het resultaat van het gevecht tussen onze boksster Delfine Persoon en Katie Taylor dat plaatsvond op 1 juni in Madison Square Garden in New York. Het resultaat van die kamp voelt bij de professionals en de wereldwijde media heel verkeerd, schandalig en schaamteloos aan. Wij menen dat respect, eerlijkheid en fairplay een belangrijke rol moeten spelen in onze geliefde sport. We vragen eerlijkheid van onze atleten en dat is precies wat wij hen moeten teruggeven. We hopen dat de wereldbond zal overwegen Delfine Persoon hierin te steunen.” De brief is ondertekend door KBBB-voorzitter Willy Bosch.

Ook Delfine Persoon zelf zei bij haar terugkeer maandag dat ze een klacht overwoog. “We gaan eerst de kamp rustig herbekijken, want het is een groot verschil als je thuis kijkt, dan wel van in of van dicht bij de ring. We denken na over een klacht, maar als Belgisch boksland hebben we tegen Eddie Hearn (de promotor) en Matchroom Sport weinig in te brengen”, klonk het bij onze landgenote.

Rematch?

Katie Taylor blijft erbij dat ze absoluut niet weigerachtig staat tegenover een rematch. De 32-jarige Ierse verklaarde het zaterdag na de controversiële kamp al, herhaalde het een dag nadien en bevestigde het gisteren ook nog eens bij haar terugkeer in Ierland: “Ik zou heel graag nog eens tegen Persoon boksen. Na zo’n kamp is een rematch eigenlijk onvermijdelijk.”

Hoewel het gros van de waarnemers een overwinning van Persoon gezien hadden, gaven de Amerikaanse kamprechters, tot ontzetting van het publiek de zege met 95-95, 96-94 en 96-94 aan Taylor. “Ik heb geen twijfels bij die uitslag en ook mijn manager en trainer bevestigen dat ik al vroeg in de kamp de bovenhand had”, zei Taylor. “Ik heb het verschil in de eerste rondes gemaakt, maar het werd wel nog heel close. Normaal ook als de beste twee van de wereld tegen elkaar vechten. Persoon is een groot kampioene. Het was een geweldige strijd, waar ik gelukkig als winnaar uit kwam. Ik ben er zeker van dat de fans zo’n kamp nog eens willen zien.”

BELGA

Persoon leed haar tweede nederlaag, de eerst dateerde van 2010. Daar staan 43 zeges, waarvan 18 met KO, tegenover. De wereldtitel bij de WBC had ze sinds april 2014 in handen. Zaterdag zette ze die voor de tiende keer op het spel. Taylor blijft in 14 profkampen ongeslagen, 6 keer won ze met KO.

59 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Gino Denil

    Lees de commentaren in de Britse en Ierse media. Zelfs die zijn in meerderheid overtuigd dat de echte winnaar Persoon moest zijn. Hebben die dan ook die Belgische eigenschap, Eric Vandamme. Op het WK hebben de Rode Duivels zichzelf geklopt met steriel voetbal. En in Zwitserland gingen ze de boot in met 5-2 na een beschamende afgang.

  • André Gijbels

    Taylor was zo goed als knock-out geslagen, kon bijna niet meer op haar benen staan, en word gered door de scheidsrechter, die niet onpartijdig zijn

Lees meer