4
PHOTO_NEWS

Belgische judoploeg tracht twee medailles te grijpen

De Belgische judoploeg is vanmorgen in Zaventem vertrokken richting Bakoe waar ze vanaf donderdag in actie komt op de Europese Spelen. Vlaams High Performance Manager Danny Belmans gelooft in twee medailles en twee plaatsen in de top acht. "Anders is dit EK mislukt", stelt hij.

"Dirk Van Tichelt en Ilse Heylen zijn momenteel top en bij de Waalse collega's is Charline Van Snick de hoofdtroef", schetste Belmans het potentieel. "Als je met twaalf naar de Europese Spelen vertrekt, is twee podiumplaatsen en twee kwartfinales een reële doelstelling. Iedereen van de ploeg heeft het potentieel om bij de laatste acht te geraken. Nu is het aan ieder van hen om te bewijzen dat ze dat ook daadwerkelijk kunnen verwezenlijken. Roxane Taeymans heeft het laatste jaar wellicht de grootste stappen voorwaarts gezet, zowel als persoon als als judoka".

De Europese Spelen in de Azerbeidzjaanse hoofdstad gelden ook als EK. "Een jaar voor de Spelen is Bakoe een heel belangrijke mijlpaal. Zij of hij die op deze Europese Spelen een medaille kan pakken, weet zich verzekerd van de kwalificatie voor de Olympische Spelen van Rio van volgend jaar. De anderen beseffen dat ze voor een moeilijk traject staan als het in Bakoe niet zou lukken."

4
PHOTO_NEWS
4
PHOTO_NEWS
4
PHOTO_NEWS

Yuhan Tan (BWF 75) is vandaag dan weer met een zege begonnen aan het badmintontoernooi van de Europese Spelen in Bakoe. In groep A versloeg hij de Hongaar Gergely Krausz (BWF 255) met 21-15 en 21-13. "Het ging betrekkelijk goed", stelde de 28-jarige Belgische kampioen.

"Toen ik mijn ritme gevonden had, ging het vlot", vervolgde Tan. "Op de grote toernooien in warme landen is er airconditioning, waardoor er koele lucht in de zaal geblazen wordt. Maar dat is niet ideaal voor onze sport. Ik had wat tijd nodig om me aan te passen en de juiste lengte van mijn slagen te vinden."

Morgen speelt Tan zijn tweede partij in groep A, dan is zijn opponent de Ier Scott Evans (BWF 23), het eerste reekshoofd. "Op het EK voor ploegen in Leuven verloor ik tegen hem. Het was een goede match, waarin ik in twee sets onderuit ging. In een goede dag ben ik niet kansloos." Woensdag wacht de Griek Georgios Charalambidis (BWF 834). "Ik heb hem al drie keer ontmoet, telkens won ik."

"Het is een erg open toernooi. Acht à negen spelers komen in aanmerking voor het podium", besloot Tan, die nog één zege nodig heeft om zich te plaatsen voor de achtste finales.

In het dubbelspel bij de mannen waren ook Freek Golinski en Matijs Dierickx succesvol in hun eerste wedstrijd. Zij namen in groep D met 21-6 en 21-15 de maat van de Bulgaarse tandem Liliyan en Mihail Mihaylov. "We zijn erg goed begonnen aan de wedstrijd en hielden een hoog tempo aan", aldus Golinski. "In het begin van de tweede set kregen we het wat moeilijk, want de ene kant van het terrein is sneller dan de andere. We moesten ons dus aanpassen."

Dierickx en Golinski zijn de vierde reekshoofden in Bakoe en mogen zichzelf dus beschouwen als medaillekandidaten. "Dat is zeker zo", zei laatstgenoemde. "Er zijn twee ploegen die erbovenuit steken: de Denen Boe en Mogensen, het op één na beste duo van de wereld, en de Russen Ivanov en Sozonov, 11e op de wereldranking. Als we in onze poule op de eerste plaats eindigen, spelen we in de kwartfinales tegen een team dat zijn groep niet gewonnen heeft." Morgen treffen Golinski en Dierickx de Oekraïners Gennadiy Natarov en Artem Pochtarev.

Lees meer