2 Anne Zagré is de topfavoriete in het hordenlopen
BELGA Anne Zagré is de topfavoriete in het hordenlopen

De jacht op de internationale minima gaat dit weekend verder op het BK atletiek

Morgen en zondag gaat het Belgisch kampioenschap atletiek door in het Koning Boudewijnstadion in Brussel. Voor velen is het een kans om nog een ticket te bemachtigen voor de internationale toernooien van deze zomer. Voor de U23 is het zelfs de laatste hoop.

De grote afwezige op het BK is olympisch kampioene in de zevenkamp Nafissatou Thiam, die sukkelt met tendinitis aan haar linkerknie.

Op de 100m staat Raphael Kapenda dichtbij het Europese minimum voor junioren. Ook Robin Vanderbemden, lid van het estafetteteam van de 4x400 meter, heeft een grote kans om zich te kwalificeren voor het WK in Londen. De 400m wordt heel belangrijk voor de broers Borlée, die er alle drie voorlopig nog niet bij zijn in Londen. Ook naar de prestaties van Ismael Debjani, de nieuwe Belgische recordman op de 1500m, wordt het uitkijken.

2
Photo News

In het polsstokspringen hebben Arnaud Art (5m60) en Ben Broeders (5m50) uitzicht op het WK-minimum van 5m70. In het hoogspringen is Bram Ghuys nog dertien centimeter verwijderd van het WK-minimum. Emile Verdonck zit maar drie centimeter onder het minimum voor het EK U23. In het verspringen is Corentin Campener favoriet. Philip Milanov is de te kloppen man bij het kogelstoten en discuswerpen.

Bij de vrouwen is Anne Zagré de topfavoriete in het hordenlopen. Eline Berings is nog ver verwijderd van het minimum voor Londen. Op de 1500m wordt het een spannende strijd tussen Renée Eykens, Sofie Van Accom en Justine Tinck. Axelle Dauwens moet bijna een seconde sneller doen dan haar beste tijd om zich voor Londen te kwalificeren.

Op 3 juli moeten de U23 hun minima bereikt hebben om aan het EK in het Poolse Bydgoszcz (van 13 tot 16 juli) te mogen deelnemen. Het minimum voor het EK junioren in het Italiaanse Grosseto (van 20 tot 23 juli) moet behaald worden tegen 10 juli. De atleten die zich willen kwalificeren voor het WK in Londen (van 4 tot 13 augustus), hebben nog tot 23 juli de tijd.

Voorlopig wisten al zeven atleten zich te kwalificeren voor het WK: Anne Zagré (100m horden), Nafissatou Thiam (hoogspringen en zevenkamp), Ismaël Debjani (1.500m), Bashir Abdi (5.000m), Philip Milanov (discuswerpen), Abdelhadi El Hachimi (marathon) en Thomas Van Der Plaetsen (tienkamp). Koen Naert, die zich ook plaatste, haakte vrijdag af met een blessure aan de achillespees.

Lees meer