Deco (l) gaat vrijuit in een dopingzaak
AFP Deco (l) gaat vrijuit in een dopingzaak

Deco gaat vrijuit in dopingzaak

Deco, voormalig draaischijf van onder meer Chelsea en FC Barcelona, is vrijgesproken van dopinggebruik. Dat bevestigt het Internationaal Sporttribunaal TAS vandaag op zijn website.

De bijna 37-jarige Portugees testte in maart 2013 positief na afloop van de met 2-0 gewonnen wedstrijd met Fluminense tegen Boavista. In zijn urine werden sporen gevonden van furosemide, een vochtafdrijvend middel dat wordt gebruikt om dopingproducten te maskeren.

Deco kreeg eerst een voorlopige schorsing van een maand, later zette het Braziliaanse sporthooggerechtshof hem een jaar aan de kant wegens overtreding van de antidopingwetgeving. In december besliste de Portugees, die inmiddels een punt had gezet achter zijn carrière, naar het TAS te stappen om zijn naam te zuiveren.

Dat is nu gelukt. In een bericht op zijn website meldt het TAS immers dat bij het hertesten van de urinestalen begin maart geen sporen van verboden producten zijn gevonden.

Deco speelde in zijn carrière voor onder meer Porto (1999-2004), Barcelona (2004-2008), Chelsea (2008-2010) en Fluminense (2010-2013). 'O Magico' werd met Portugal in 2004 in eigen land vice-Europees kampioen. Deco won ook twee keer de Champions League, in 2004 met Porto en twee jaar later met Barcelona.

Lees meer