2
BELGA

Eén van beste skiseizoenen van afgelopen 10 jaar in Oostkantons

Hoewel het skiseizoen 2014-2015 nog niet is afgelopen, zal het in de top drie met beste seizoenen van de afgelopen 10 jaren staan. Dat leert een rondvraag van het Toeristische Agentschap van de Oostkantons. In sommige centra worden tot 400 skiverhuringen per dag opgetekend.

"Ik maak de vergelijking met de winter 2004-2005. Dat jaar waren de skiomstandigheden uitstekend en bleef de sneeuw lang liggen", getuigt de uitbater van de piste Les Houyres in Malmedy. Toen kon er 43 dagen geskied worden. Vandaag staat de teller van de skicentra in de Oostkantons al op 39 openingsdagen.

Zondag 28 december en donderdag 5 februari waren het drukst met tot 400 verhuurde paren ski's op meerdere pistes, aldus het agentschap. De skipiste van Ovifat telt al bijna 20.000 verhuringen - noordse en alpijnse ski's samen. "De volkstoeloop deze winter was uitzonderlijk, en niet enkel tijdens de schoolvakanties", aldus de uitbater van het centrum die investeringen plant voor de komende winter.

Zeventig tot tachtig procent van de skiërs in de Oostkantons komt met vrienden of in familieverband en is afkomstig uit Vlaanderen of Nederland. De skicentra in het Duitstalige landsgedeelte, zoals Elsenborn, Rocherath, Manderfeld en Rodt/St.Vith, leven dankzij de komst van Vlaamse scholen die negentig procent van het zakencijfer vertegenwoordigen.

Momenteel zijn de skicentra van het Signal de Botrange, de Baraque Michel en Maison du Parc in Botrange open. Dat zal zaterdag zo blijven met de sneeuw die de komende uren wordt verwacht op de Belgische hooggebieden.

2
BELGA

Lees meer