6 Eline Berings.
Photo News Eline Berings.

Berings mikt op EK atletiek in Berlijn op Belgisch record - Debjani zal geen cartouche sparen voor 1.500m-finale

Eline Berings draagt vanavond de Belgische vlag bij de openingsceremonie van het EK atletiek in Berlijn. "Ik vind het leuk dat ze mij daarvoor hebben gevraagd. Het voelt goed opnieuw waardering te krijgen na alle ellende", verklaarde de hordeloopster in het teamhotel in de Duitse hoofdstad. "Ik probeer bewuster zulke momenten te beleven, want ik ben hier ook om van alles te genieten."

De Gentse beleeft op haar 32e een absoluut topseizoen, na twee jaar blessureleed. Begin 2017 kreeg ze geen nieuw topsportcontract. "Wat ik nu doe, is toch een klein mirakel. Ik hoop dat mijn verhaal anderen kan inspireren." 

Met 12.72, haar nieuwe PR, naderde Berings medio juli tot op één honderdste van het Belgisch record van Anne Zagré, goed voor de vijfde Europese jaarprestatie. "Maar ik beschouw mezelf niet als een podiumkandidate, veeleer ben ik een outsider voor de top drie. Ik zie zes à zeven atletes die in aanmerking komen voor de medailles. Ik geloof zeker dat ik deze zomer het Belgisch record kan verbeteren, hopelijk gebeurt dat in Berlijn." 

Omdat Berings tot de beste twaalf op de Europese ranglijst van dit jaar behoort, mag ze woensdag de reeksen van de 100m horden overslaan. Donderdag (vanaf 19u25) treedt Berings aan in de halve finales. De finale staat diezelfde dag om 21u50 op het programma. "Het is leuk dat ik op die manier geen energie verspeel in de reeksen. En daardoor moet ik woensdag gelukkig niet vroeg opstaan. Nu dien ik gewoon meteen snel te lopen in de halve finales. Na wat ik deze zomer gepresteerd heb, weet ik dat het basisniveau aanwezig is."

De openingsceremonie gaat maandagavond vanaf 21u door op de Breitscheidplatz, waar ook de medailles worden uitgereikt.

6 Eline Berings.
Photo News Eline Berings.

 Isaac Kimeli gaat voor top 8

Isaac Kimeli trapt woensdag zijn EK atletiek af met de reeksen van de 1.500m. Die afstand loopt hij echter enkel om ritme op te doen voor de 5.000m (zaterdag), zijn hoofddoel in Berlijn. Dat verklaarde hij maandag in het hotel van de Belgische delegatie in de Duitse hoofdstad.

"Ik ben er helemaal klaar voor en zal op de 5.000m tevreden zijn met een plek in de top acht. Ik wil beter doen dan in Amsterdam (waar hij negende werd in de 1.500m, nvdr.)", zei de 24-jarige atleet van Olympic Essenbeek Halle. "Het maakt me niet uit of het een snelle dan wel een trage wedstrijd wordt. Ik heb extra getraind op conditie, uiteraard nodig voor de 5.000m, in combinatie met snelheid."

Robin Vanderbemden: "Geen halve finales zou ontgoocheling zijn"

Robin Vanderbemden komt woensdag in actie in de reeksen van de 200m op het EK atletiek in Berlijn. "Het zou een ontgoocheling zijn als ik niet tot in de halve finales geraak", verklaarde de atleet van Seraing athlétisme maandag.

De 24-jarige Vanderbemden scherpte ruim een week geleden zijn persoonlijk record aan tot 20.43, met de vorm zit het dus goed. "Die chrono in Ninove heeft me echt deugd gedaan. Het voelt goed om met een stijgende vormcurve naar het EK af te zakken."

"Ik wil de halve finales bereiken, om daarin dan een heel goede wedstrijd te lopen. Als ik mijn record verbeter in de halve finales, is het kampioenschap geslaagd. Op de voorbije EK's zou mijn PR voldoende geweest zijn voor de finale. Maar als ik de deelnemerslijst bekijk, denk ik dat 20.20 of 20.30 nodig zal zijn voor een finaleticket. De Turkse wereldkampioen Ramil Guliyev (seizoensbeste: 19.90, nvdr.) is indrukwekkend. Hij is de grote topfavoriet", besloot Vanderbemden. 

6
Photo News

Ismael Debjani zal geen cartouche sparen voor finale

Ismael Debjani is klaar voor de reeksen van de 1.500m op het EK atletiek in Berlijn. Die staan overmorgen op het programma.

"De hitte verontrust me niet, ik heb ook in warme omstandigheden getraind. Ik ben er klaar voor", aldus Debjani, die vorig jaar met 3:33.70 het 21 jaar oude Belgische record van Christophe Impens van de tabellen liep. "De tegenstand is sterker dan twee jaar geleden op het EK in Amsterdam (waar hij elfde werd, nvdr.). Ik zal alles geven in mijn reeks en zal zeker geen cartouche sparen voor de finale."

"Er zijn acht heel sterke atleten", vervolgde de Carolo. "Veel zal afhangen van het type wedstrijd. Als er bijvoorbeeld een trage start is waardoor er op het eind nog veel atleten overblijven, dan wordt het knokken voor een goede positie. Daar houd ik niet van. Ik verkies een snelle start om dan nog verder te versnellen."

Maandag verkende Debjani de piste. "Ik verwacht in dit prachtige stadion eenzelfde ambiance als tijdens het WK van vorig jaar in Londen."

De Noorse titelverdediger Filip Ingebrigtsen is de topfavoriet op de 1.500m, ook zijn broers Henrik en Jakob komen in aanmerking voor de medailles. "Het is indrukwekkend wat zij als broers presteren. Het liefst krijg ik Henrik in mijn reeks, want hij heeft de minst goede eindsprint", besloot Debjani.

6 Ismael Debjani.
BELGA Ismael Debjani.

Claire Orcel wil "vooral een goede wedstrijd springen"

Hoogspringster Claire Orcel (20) werkt de kwalificaties af op het EK atletiek in Berlijn. De atlete van Cercle Sportif La Forestoise wil vooral een naar haar maatstaven goede wedstrijd springen, zo verklaarde ze in het hotel van de Belgische delegatie.

Op het BK in Brussel scherpte Orcel begin juli haar persoonlijk record aan tot 1m91. Twee jaar geleden op het EK in Amsterdam volstond 1m89 om door te stoten naar de finale. De kwalificatielimiet in Berlijn bedraagt 1m92. "Dat is relatief laag. Ik verwacht dat 1m90 voldoende zal zijn voor een plek in de finale. Maar eigenlijk wil ik vooral een goede wedstrijd afwerken. Als ik de finale haal, dan is dit EK zeker geslaagd."

"De voorbije weken heb ik niet zoveel wedstrijden afgewerkt, want mijn voeten zijn behoorlijk fragiel", stelde de Belgische kampioene. "In theorie ben ik klaar voor dit EK, maar nu komt de praktijk nog."

Eind juni maakte Orcel in Parijs haar debuut in de Diamond League. "Ik kon me er voor het eerst meten met de wereldtop, in een vol stadion. Dat was een goede ervaring met het oog op Berlijn", besloot Orcel, die sinds het najaar van 2013 serieus aan hoogspringen doet.

6
BELGA

Camille Laus heeft zichzelf verbaasd met EK-deelname

Voor 400m-loopster Camille Laus is haar deelname aan het EK in Berlijn een grote verrassing. "Een jaar geleden had ik nooit durven dromen dat ik hier zou staan", liet ze maandag optekenen. "Pas in april op stage in Orlando, toen ik goede chrono's begon te lopen op training, begon ik erin te geloven."

"Het is echt een schok voor mij om hier te zijn, na enkele jaren met teleurstellingen", stelde de 25-jarige Laus, die zich eerder waagde aan onder meer de 100 en 200m en het verspringen. "Vorig jaar werd me op de Europabeker in Vaasa gevraagd om met het 4x400m-aflossingsteam mee te doen. Toen kreeg ik een déclic. Het voelde goed en ik wilde voortdoen op die afstand. Ik had in het verleden geregeld pijn aan de hamstrings, die ik vooral voelde bij de 100 en 200m. Daar heb ik op de 400m minder last van", aldus Laus. "De tijden die ik dit jaar loop, heb ik te danken aan het trainen in de groep van Jacques Borlée. Zo leerde ik van Olivia Borlée, die sukkelde met haar achillespezen, om nooit op te geven."

"Op de individuele 400m ga ik op het EK voor de halve finales. En daarin wil ik in de 51 seconden lopen, en dan zien we wel of we daarmee in de finale geraken. Met het estafetteteam is de finale een must. En daarin is alles mogelijk. We dromen van een medaille, het Belgisch record aanscherpen zou mooi zijn", vervolgde de vriendin van Kevin Borlée. "Ik steek veel op van Kevins ingesteldheid. We motiveren elkaar."

Met haar persoonlijk record van 51.49 is Laus slechts vier honderdsten verwijderd van het Belgisch record van Kim Gevaert.

De reeksen van de 400m vinden woensdag plaats, die van de 4x400m vrijdag.

6 Camille Laus.
Photo News Camille Laus.

Planning Peter Callahan verstoord door ziekte

Een virale infectie heeft de voorbereiding van 1.500m-loper Peter Callahan (27) op het EK atletiek in Berlijn verstoord. Daar komt hij woensdag in actie in de reeksen. "Ik had geen energie meer, en dat heeft toch drie à vier weken geduurd."

De in de VS geboren Callahan, aangesloten bij Royal Excelsior Sports Club Brussels, dook al eind april onder de EK-limiet. Nadien was hij echter wat op de sukkel. "Ik heb een wat lastig seizoen achter de rug. Het doel was om snel de limiet beet te hebben en het daarna wat rustiger aan te doen. Het is niet mogelijk om constant op een hoog niveau te lopen. Maar meteen na het behalen van de limiet werd ik ziek, wat uiteraard mijn planning heeft verstoord. Ik heb mijn eindschot nog niet kunnen tonen in de voorbije wedstrijden."

"Dit EK is uiteraard hét doel van het jaar. Ik zal alles geven. Alles is mogelijk op de 1.500m. Ik voel me het meest op mijn gemak bij een tactische race", besloot Callahan, die twee jaar geleden op het EK in Amsterdam sneuvelde in de reeksen.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer